Una setmana d’activitats per posar en valor el multilingüisme

CNL de Tarragona

Llengua i cultura

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que va escaure's el 21 de febrer, els diferents serveis i oficines del CNL de Tarragona han organitzat activitats de tota mena

Ja fa anys que el CPNL incorpora en la programació d'activitats d'aquesta celebració de la UNESCO amb l'objectiu de promoure el multilingüisme i la diversitat cultural. Enguany, les activitats dels serveis i oficines del CNL de Tarragona han estat variades.

Per una banda, el 22 de febrer es va fer l'acte unitari de la celebració al Camp de Tarragona. Amb la presència de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, diversos aprenents dels cursos i del Voluntariat per la Llengua dels centres de normalització lingüística de Tarragona i Reus (juntament amb aprenents de català de l'Escola Oficial d'Idiomes de Tarragona i del Servei Lingüístic de la Universitat Rovira i Virgili) van participar en la confecció del vídeo "Ara ens entenem!". Es tracta d'una adaptació d'un quadre teatral breu creat i representat al CNL de Tarragona fa molts anys. En aquest vídeo, els estudiants s'adrecen en la seva llengua materna a una noia catalanoparlant (paper interpretat per una professora del CNL). Aquesta, com que no entén res, demana si saben parlar en català i tots contesten que sí. Després de la projecció del vídeo, es va mantenir un diàleg amb les aprenentes sobre la seva llengua i la seva experiència en l'aprenentatge de català. S'hi va sentir l'alemany, el castellà, el francès, l'italià, el panjabi, el portuguès, el rus i el txec. L'acte es va retransmetre en directe per Youtube i es pot veure en streaming en aquest enllaç.

Per altra banda, una altra activitat destacada va ser el joc interactiu "Volta el món amb les llengües", una mena de gimcana per posar a prova els coneixements que tenim de les llengües del món. Aquesta activitat era pública, però s'ha fet també a diverses classes de català.

Finalment, a diversos cursos els alumnes han explicat característiques de la seva llengua materna i, fins i tot, han ensenyat als companys d'aula algunes frases habituals. El resultat d'algunes d'aquestes exposicions han quedat plasmades en pissarres digitals (com aquesta de Calafell o aquesta de Tarragona). En altres grups, els alumnes han llegit embarbussaments o poemes en les seves llengües, que s'han enregistrat i s'han difós per la ràdio local, com a Constantí.


Vídeo “Ara ens entenem!”, presentat a l'acte unitari de celebració del Dia Int. de la Llengua Materna el 22 de febrer.


Especial de Ràdio Constantí dedicat al Dia Int. de la Llengua Materna.

CNL de Tarragona

Vols compartir aquesta notícia?