Nova campanya de Política Lingüística per impulsar el català entre els joves a les xarxes socials

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Sensibilització

"A la xarxa, peta-ho en català" és l'eslògan d'aquesta acció de sensibilització per augmentar l'ús de la llengua catalana entre els joves a YouTube, Instagram, TikTok i altres plataformes de contingut

La Direcció General de Política Lingüística comença una campanya de sensibilització per promoure l'ús del català entre els joves que utilitzen i creen continguts a YouTube, Instagram, TikTok i altres xarxes socials. L'eslògan de la campanya és "A la xarxa, peta-ho en català" i l'etiqueta per fer-ne difusió, #JoHoPetoEnCat.

L'acció s'adreça principalment a joves que utilitzen el català de manera habitual però, en canvi, no solen fer-ho quan creen continguts a la xarxa. S'estendrà en publicacions digitals adreçades a aquest públic objectiu i se'n pot veure un recull al web de Llengua catalana: llengua.gencat.cat/johopetoencat.

La campanya té un to jove i descarat, amb l'eslògan "A la xarxa, peta-ho en català" i expressions complementàries com "Perquè em dona la gana" . En tots els casos s'ha buscat que fossin expressions informals i actuals, però compatibles amb la normativa. En el cas del "petar-ho" es tracta d'un ús innovador i col·loquial del verb petar, un verb patrimonial català que des del català ha entrat en altres llengües. "Em dona la gana" el trobem a l'Optimot,el cercador de dubtes lingüístics, des del qual difonem el criteri normatiu de l'IEC.

"A la xarxa, peta-ho en català" forma part del programa de la Direcció General de Política Lingüística per fomentar la creació de continguts a la xarxa en la línia de l'estudi 'Català, youtubers i instagramers. Un punt de partida per promoure l'ús de la llengua', elaborat pel Centre Universitari de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona, per encàrrec de la Direcció General de Política Lingüística.

El programa també inclou altres iniciatives com el suport econòmic a plataformes impulsades per creadors de contingut a la xarxa, com Canal Malaia, a plataformes que afavoreixen el finançament de projectes de creació a la xarxa com Aixeta, a accions orientades a consolidar un sistema de referents i visibilitzar-lo i a projectes d'influenciadors socials en català.

Vols compartir aquesta notícia?