Continuen les sessions sobre ‘El multilingüisme dins i fora de l’aula’ per als centres educatius del Garraf

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Sensibilització

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf participa en els espais de reflexió organitzats pel Servei Educatiu del Garraf al voltant del multilingüisme i els usos lingüístics dins i fora de l'aula adreçats als claustres dels centres que han sol·licitat aquesta formació 

Sensibilització lingüística 

Aquest és el segon curs escolar que el Servei Educatiu del Garraf organitza espais de reflexió compartida adreçats als claustres dels centres educatius de la comarca amb la idea d'aprofundir en l'anàlisi del coneixement i l'ús del català per part de la població jove. També s'han fet sessions per a les persones que fan de monitores de menjador. 

Es tracta, en concret, d'una sessió de sensibilització que s'aborda des d'una òptica sociolingüística a partir de l'anàlisi del context multilingüe en què vivim, dels resultats de les competències lingüístiques amb el model lingüístic escolar vigent i de les actituds lingüístiques presents als centres educatius. Una bona part de la reflexió es fa a partir de les dades de l'Enquesta d'Usos Lingüístics a la Població (EULP). Alhora, s'hi presenten estratègies concretes per potenciar l'ús del català als centres i per millorar les actituds lingüístiques en un context de molta diversitat lingüística. 

Col·laboracions concretes 

Les sessions que s'han organitzat aquest curs arranquen de les dues edicions que es van fer el curs anterior, a les quals van assistir els equips directius de tots els centres públics de primària i secundària del Garraf, juntament amb l'equip d'assessors LIC i els inspectors d'Educació de la zona. Al llarg del curs 2020-2021 es faran sessions adreçades al conjunt del claustre dels centres que han sol·licitat aquesta formació. 

De moment, durant el primer trimestre del curs escolar, s'ha impartit aquest oferta formativa en una escola de Vilanova, l'Aragai, i en un centre de Sitges, el Maria Ossó. Concretament, s'hi han fet dues presentacions en línia d'una hora cadascuna a cada centre. Entre totes dues escoles, han seguit aquests seminaris en línia un total de 36 mestres. A més, a l'Aragai també s'han impartit dues sessions en línia per a les monitores de menjador del centre, que són 11 i que han seguit la formació des del mateix centre escolar. 

Tot i que encara no s'han recollit totes les valoracions per part dels assistents a aquestes sessions, l'aspecte més ben valorat fins ara ha estat l'aplicabilitat dels continguts a la feina.  

Perspectives de futur 

Per al segon trimestre del curs, hi ha programades sessions a dos centres més de Vilanova i la Geltrú, un de secundària i un de primària. 

Arran d'aquestes col·laboracions, es concretaran actuacions que puguin implicar tota la comunitat educativa en la gestió del multilingüisme per fer avançar els usos lingüístics del català més enllà de l'aula i per fomentar el respecte a la diversitat lingüística de l'entorn.

Vols compartir aquesta notícia?