Propostes per fer créixer el català

CNL de Tarragona

Sensibilització

Des de casa es pot fer activisme a favor de la llengua catalana amb iniciatives col·laboratives, com l’entrenament en català dels assistents de veu, l’edició de la Viquipèdia i el Voluntariat per la llengua virtual

Fa poc ens fèiem ressò de molts recursos perquè els ciutadans poguessin continuar aprenent català des de casa. Però també és interessant conèixer que des del confinament podem ser activistes a favor de l'extensió del coneixement i l'ús del català, col·laborant amb iniciatives diverses com les següents.

Per exemple, podeu col·laborar perquè les màquines i els assistents de veu reconeguin el català. Per fer-ho actualment hi ha dos projectes actius, molt fàcil de participar-hi i que, a més, és divertit i enganxa. Per una banda, hi ha el projecte Common Voice de la Fundació Mozilla. El seu objectiu és tenir un gran volum de dades de veu validades per tal que els desenvolupadors, de manera lliure, les puguin fer servir per als seus projectes, i, per tant, el català no en quedi exclòs. S'hi pot participar de dues maneres: enregistrant frases o escoltant i validant les que hi ha enregistrades. Fins ara hi han participat 4.541 locutors que han enregistrat 351 hores de text, però calen 1.200 hores. Per tant, encara hi ha feina.

Per altra banda pots entrenar l'assistent Alexa. En aquest cas, es tracta d'una iniciativa privada, del gegant Amazon, que, com sabeu, té els seus propis dispositius amb assistent de veu. Una de les skills (aplicacions) d'aquests dispositius serveix per ensenyar/entrenar el sistema a reconèixer moltes llengües, entre les quals el català. Si tens un d'aquests dispositius, instal·la't aquesta skill i segueix les instruccions (bàsicament, et demanarà que diguis, en català, algunes frases).

Un altre camp d'actuació per entretenir les vostres estones lliures és editar la Viquipèdia. Com se sap, aquesta enciclopèdia gratuïta i que tots consultem sovint es construeix de forma col·laborativa, amb les aportacions de milers de “viquipedistes”. Tots podem ser viquipedistes: ens hem de registrar i elaborar articles nous sobre temes que coneguem bé, o completar o corregir articles existents. Naturalment, és una tasca d'una certa responsabilitat que creu en la intel·ligència compartida. De totes maneres, els errors, si n'hi ha, s'esmenen gràcies als protocols interns de validació de dades.

Finalment, no us oblideu del Voluntariat per la llengua virtual, una manera agradable de contribuir que els aprenents de català que volen aconseguir fluïdesa ho aconsegueixin. Si ja heu estat voluntaris, adreceu-vos al servei o oficina del CNL de Tarragona més proper; si no, podeu inscriure-us per primera vegada al web www.vxl.cat.

Vols compartir aquesta notícia?