Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el TERMCAT fan créixer la llengua catalana des de casa

CNL L'Heura

Altres

Ofereixen serveis telemàtics per facilitar l'aprenentatge, la millora i la promoció del català mentre dura el confinament per la pandèmia

El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat el nou diccionari en línia "Termes del coronavirus" amb la terminologia vinculada a la crisi sanitària

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Centre de Terminologia TERMCAT continuen oferint serveis telemàtics per a l'aprenentatge, la millora i la promoció de la llengua catalana durant l'emergència sanitària amb l'objectiu que, des de casa, la ciutadania pugui aprendre, millorar el domini de la llengua catalana, practicar-la o participar i conèixer iniciatives de sensibilització i promoció lingüística.

El web de Llengua catalana ha incorporat la nova pàgina "Fes créixer la llengua des de casa": llengua.gencat.cat/llenguadesdecasa. Política Lingüística hi agrupa els serveis en línia actius per continuar atenent les persones, les empreses i les entitats que necessiten millorar el seu català. Per al seu aprenentatge es poden seguir els cursos en línia del portal Parla.cat, que continuen oberts en tots els nivells en la modalitat lliure. També està operativa la plataforma Aula mestra perquè docents i aprenents puguin servir-se dels materials didàctics disponible i crear-ne de nous. Un altre dels recursos per a tots els nivells de coneixement són els Dictats en línia, autocorrectius i estructurats en els nivells elemental, intermedi, suficiència i superior. El Centre de Documentació de Política Lingüística ofereix, també, en línia, l'accés a nombrosos llibres i articles.

A la mateixa pàgina es pot accedir als recursos disponibles per aprendre aranès, l'occità de Catalunya, i al Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana.

Per a les consultes lingüístiques, es pot utilitzar el cercador en línia Optimot i el servei d'atenció personalitzada per resoldre dubtes més específics. L'Oficina de Garanties Lingüístiques atén en línia les preguntes dels ciutadans relacionades amb la llengua. Paral·lelament es poden consultar les Preguntes més freqüents sobre aspectes lingüístics.


El Consorci per a la Normalització Lingüística promou el VxL virtual

El CPNL, que va haver d'aturar les classes presencials el 12 de març, continua donant resposta a totes les consultes que rep, proposa recursos de llengua a través de les xarxes socials i està reprograma l'activitat formativa en línia i presencial per quan la situació es normalitzi.

Mentre dura l'emergència sanitària, el programa Voluntariat per la llengua, que gestiona el CPNL, impulsa la modalitat en telemàtica, el VxL Virtual perquè tant les parelles que ja estaven formades com les noves mantinguin trobades per videoconferència. En el correu electrònic vxl@cpnl.cat es resolen tots els dubtes sobre el manteniment del programa i també a través del compte de Twitter @vxlcat.

D'altra banda, el CPNL ofereix assessorament lingüístic de forma telemàtica per fomentar l'autonomia lingüística dels usuaris. Un servei que aplica un mètode propi de revisió i una atenció personalitzada als usuaris, que es pot sol·licitar a través del correu sal(ELIMINAR)@cpnl.cat.


El TERMCAT, al dia amb la terminologia de la pandèmia

El Centre de Terminologia TERMCAT ha elaborat la terminologia vinculada a la crisi sanitària. El nou dicccionari en línia Termes del coronavirus s'actualitza regularment per incorporar-hi nova terminologia. A través del compte de Twitter @termcat es difonen apunts terminològics sobre aspectes que generen confusions (per exemple, confinament vs. aïllament, pronunciació de la paraula UCI, el gènere de COVID, càrrega vírica...).

El TERMCAT manté la col·laboració setmanal amb el digital Via Empresa, amb la publicació d'apunts terminològics d'actualitat econòmica i financera (ERTO, teletreball, microdonacions...).

Vols compartir aquesta notícia?