Participants al Voluntariat per la llengua i alumnes dels cursos de català de Llinars visiten el Castell Nou

CNL del Vallès Oriental

Cursos de català > Altres, Voluntariat per la llengua > Activitats, Llengua i cultura > Activitats culturals

Una visita guiada per Neus Ramia, directora de Can Lletres i tècnica d'Educació de Llinars del Vallès

El Castell Nou, ara de titularitat municipal, és l’edifici més emblemàtic de la vila i un dels palaus renaixentistes més ben conservats del país. Es troba situat al bell mig del poble.

Dilluns 9 de març, a la tarda, alumnes, aprenents i voluntaris per la llengua van visitar el Castell Nou de Llinars, amb el guiatge de Neus Ramia, tècnica d'Educació del municipi. Una visita que s’emmarca dins les activitats de coneixement de l’entorn que organitza el Consorci per a la Normalització Linguística, a través del Servei Comarcal de Català del Vallès Oriental, adreçades al Voluntariat per la llengua i als cursos de català.

La visita va començar al jardí del Castell Nou on la Neus Ramia va explicar als assistents que ens traslladàvem al s. XV i que Llinars, aleshores, era un poble molt petit, bàsicament d'agricultors que treballaven la terra. Hi havia molts camps de lli, que és d'on prové el nom de Llinars.

En aquella època, hi havia els comtes de Corbera, el cognom del qual ve d'un corb, símbol del llinatge dels comtes, que juntament amb la garba de lli i la corona conformen l'escut de Llinars. També va explicar que el Castell Nou es va construir entre 1548 i 1558, després d'ensorrar-se el Castell Vell, situat al Corredor, per culpa d'un terratrèmol que hi va haver el 1448, i més que un castell és un magnífic casalot molt quadrat amb un pati interior d'armes.

Abans d'entrar, els participants van contemplar la porta principal d'amples dovelles i un escut amb cinc corbs entre dos lleons, emblema dels Corbera, els autèntics amos de Llinars. Un cop a dins del castell, els assistents van poder visitar només les dependències que hi ha obertes al públic: pati d'armes, el menjador, la galeria, la sala noble (amb pintures de caràcter profà i al·legòric d'aquella època), el rebost, la presó i l'església.

La visita va ser ben valorada pels participants i va acabar amb una foto del grup al pati central del Castell Nou.

Assumpta Relats, SCC del Vallès Oriental

Vols compartir aquesta notícia?