Visita al Museu de Ceràmica “La Rajoleta” d’Esplugues de Llobregat

CNL Roses

Llengua i cultura

Museu de Ceràmica “La Rajoleta”(antiga fàbrica Pujol i Bausis)

El passat 27 de febrer de 2020, amb motiu d'una sortida de coneixement de l'entorn, una vintena d'alumnes dels cursos Bàsic 1 i Elemental 2 del Servei Local de Català d'Esplugues van participar en aquesta activitat. Els aprenents, per grups, van visitar tres llocs emblemàtics d'aquest espai: un forn de tipus àrab, l'exposició de la fabricació de diferents tipus de rajoles i l'interior de l'antiga fàbrica, amb una baixada al seu subsol.

La fàbrica Pujol i Bausis, que estava emplaçada a Esplugues de Llobregat, va ser una de les empreses més notables de la ceràmica en la segona meitat del segle xix i començaments del xx. Les qualitats argiloses de les terres d'Esplugues van propiciar l'establiment d'algunes bòbiles a la ciutat.

Va començar amb la producció de maons i es va anar especialitzant en la rajola i altres elements decoratius (arrambadors, respiradors...). Tant va ser així, que molts edificis significatius del Modernisme a Catalunya conserven rajoles de la Pujol i Bausis (Casa Lleó Morera, Casa Ametller o l'Institut Pere Mata, de Reus).

Va deixar de funcionar l'any 1984 com a fàbrica i ara és un espai museístic dedicat a la ceràmica i a l'arqueologia industrial. Es conserven sis forns de tipus àrab (descoberts entre 1993 i 1996), dos forns d'ampolla (a la foto) i la xemeneia.

Amb aquesta activitat es pretenia fomentar el coneixement de l'entorn, l'aprenentage de paraules en català per als nous parlants de Bàsic 1 (forn, fang, fum, rajola...) i la descoberta d'un lloc que forma part del patrimoni de la ciutat on viuen: Esplugues de Llobregat.

CNL Roses

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?