Alumnes i aprenents del Voluntariat per la llengua de les Franqueses visiten l'Adoberia d'en Ginebreda, de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Voluntariat per la llengua, Llengua i cultura

Una visita guiada per Carme Ballús, voluntària per la llengua, i autora del llibre ‘La noia de l’adoberia’

El dijous 5 de març, com a activitat del Voluntariat per la llengua, alumnes i voluntaris de les Franqueses van visitar l'adoberia d'en Ginebreda, un dels pocs exemples d'arqueologia industrial excavat a la ciutat de Granollers, ubicada dins el recinte de la muralla medieval. Es pot dir que és una de les poques adoberies històriques conservades de Catalunya.

Carme Ballús, professora jubilada de llengua i literatura catalanes, va escriure per encàrrec del Museu de Granollers el llibre La noia de l'adoberia, una història de ficció amb una protagonista, la Joana, la filla de l'adober Pere Ginebreda, que ens endinsa en el món de l'adoberia, un lloc destinat a la preparació, a l'adob o a l'acabat de les pells.

La Carme va explicar que l'adoberia ocupava un edifici de dues plantes: la planta baixa (espai semisoterrat, fosc humit i pudent), era on es portaven a terme tots els processos de neteja, descarnament i adobatge, que és la que es conserva; i la planta segona o estenedor que era a la part alta, ben ventilada, on tenia lloc l'assecat o l'acabat del cuir.

Per fer més amena i participativa la visita, uns quants aprenents i voluntaris de les Franqueses (la Sara, la Mercedes, la Josefa, la Teresa, el Gerardo, l'Anna i la Mari Carme) van llegir uns quants fragments del llibre de la Carme. La lectura se l'havien preparada prèviament amb l'ajuda de les voluntàries, cosa que es va notar perquè ho van fer la mar de bé.

Per acabar, els qui van voler van poder llegir els plafons que hi ha al voltant del recinte que expliquen el creixement i la transformació del Granollers medieval, com era l'adoberia... Una visita molt interessant i que va complaure els assistents.

Assumpta Relats, SCC del Vallès Oriental

Vols compartir aquesta notícia?