El català i 15 llengües diferents més entre els alumnes dels cursos de català de Molins de Rei

CNL Ca n'Ametller

Llengua i cultura

El Dia Internacional de la Llengua Materna, el 21 de febrer, és el moment idoni per donar a conèixer la diversitat lingüística que hi ha a les aules dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística

Els alumnes dels cursos de català per a adults del Servei Local de Català de Molins de Rei, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), han celebrat el Dia Internacional de la Llengua Materna a les aules amb treballs diferents que han reflexionat sobre la diversitat lingüística des de la més propera a la de tot el món.

L'any 1999, la UNESCO va declarar el 21 de febrer Dia Internacional de la Llengua Materna en homenatge als joves que l'any 1952 van ser morts a Bangla Desh en una manifestació en defensa del bengalí, la seva llengua materna, en contraposició a l'urdú, l'única llengua nacional al Pakistan.

Darrerament, pels volts d'aquesta data, a les aules dels cursos de català del CPNL es reivindica de diverses maneres la importància de totes les llengües i la riquesa cultural que suposen i aporten per a la població mundial. En el cas de Molins de Rei, les activitats d'aquest any han estat diferents segons el nivell.

Els alumnes del curs Inicial han elaborat un recull escrit a partir de les descripcions orals que cadascú havia fet d'ell mateix: qui soc, com soc, d'on soc i quina és la meva llengua materna. Aquesta recopilació ha permès presentar set llengües maternes diferents: àrab, vietnamita, pulaar, wòlof, haussa, mandinga i bambara, a banda de l'anglès i el francès com a llengües apreses a l'escola.

Els alumnes del nivell Bàsic també han explicat els seus orígens lingüístics i han enregistrat en vídeo la seva exposició i la seva paraula preferida en català, amb l'equivalència en la seva llengua. En aquest cas, s'han detectat 8 llengües diferents més: guaraní, castellà, k'iche', quítxua, amazic, basc, romanès i rus.

Els alumnes del nivell Intermedi han assistit a un Talhèr d'occitan aranés, amb la professora d'aranès Elisa Salomon, amb l'objectiu de servir d'introducció a la llengua pròpia de la Val d'Aran, i els del nivell Suficiència han participat en una xerrada sobre el paper de les llengües al món, els motius que poden provocar la seva desaparició i els perjudicis personals i culturals que es generen automàticament cada cop que en mor una.

Servei Local de Català de Molins de Rei

Vols compartir aquesta notícia?