"Tempirina","hidronecro", "agretar", "fol·libiota", termes finalistes proposats per l'alumnat dels centres educatius de Mollet del Vallès

CNL del Vallès Oriental

Assessorament lingüístic

Un centenar d'alumnes de l'Institut Vicenç Plantada, l'Institut Mollet, l'Institut Gallecs i de l'Escola Sant Gervasi participen en la proposta terminològica del TERMCAT

“Terminologia i coneixement: tot un món per descobrir”, a càrrec de M. Antònia Julià, terminòloga i cap de projectes de l’àmbit biomèdic del TERMCAT.

Saps que aquesta és ja la setena xerrada que el TERMCAT, amb la col·laboració del Servei de Català (CPNL), l’Hospital de Mollet i l’Ajuntament proposen als centres educatius de Mollet?

Saps que prop d’un centenar d’alumnes s’han convertit en terminòlegs i han creat noves paraules en català?

Saps que els centres van triar dues o tres propostes de totes les creades per presentar-les al TERMCAT en representació del seu centre?

Saps què ha valorat el TERMCAT, centre de terminologia catalana, per triar les paraules finalistes? Quines propostes eren més originals i treballades, quines havien aplicat els recursos de formació que el TERMCAT havia enviat als centres per treballar-ho a classe prèviament i, també, la dificultat d’imaginar conceptes nous.

Saps que aquestes xerrades són obertes a tothom i que, a part d’explicar-nos què són els termes, la terminologia, què fa el TERMCAT, com es fa un diccionari, aprenem sempre nous conceptes?

Saps que el director de l’Hospital, Jaume Duran, ja a la presentació, ens va proposar descobrir la paraula acromegàlic, explicant-nos com va vèncer David a Goliat i parlant de fragilitat òssia?

Saps que també es va parlar d’un terme d’actualitat com el coronavirus SARS-CoV2 i de la malaltia COVID-19 o de paraules tan habituals com ibuprofèn, omeprazole, diazepam o atenció 7x24?

Saps que tot i que sempre hi ha termes finalistes, tots els participants reben un diploma de participació com a terminòlegs des del TERMCAT?

Saps que aquest any han participat en aquesta proposta un grup d’alumnes de l'Institut Gallecs, l'Institut Mollet, l'Institut Vicenç Plantada i l'Escola Sant Gervasi?

Nosaltres volem agrair especialment al TERMCAT i a l’Hospital de Mollet-Ajuntament de Mollet, aquest treball transversal que es fa des de 2013 a la nostra ciutat, amb ja més de 800 alumnes participants, i sobretot, també, al personal docent que engega el projecte als centres i a tots els alumnes que ja els podem dir que s’han convertit en terminòlegs.

Esperem que ens torneu a acompanyar l’any vinent.

Recull de fotos

Termes finalistes

agretar Participar en una manifestació a favor del medi ambient, especialment si ets jove o molt jove.

fol·libiota Conjunt de microorganismes que produeixen fol·liculitis.

hidronecro Aigua morta.

tempirina  Medicament per a l’al·lèrgia al canvi de temps.

Vols compartir aquesta notícia?