Tertúlia literària amb Vicenç Pagès a Sant Cugat

CNL Vallès Occidental 3

Llengua i cultura > Foment de la lectura > Club de lectura

Dimarts 14, l'autor de Carta a la reina d'Anglaterra (1997) es va trobar amb els alumnes de nivell Elemental, a la Casa de Cultura de Sant Cugat, en un acte organitzat pel professorat del Servei local de Català i gràcies al programa Autors a les Aules.

Aquesta novel·la de l'autor figuerenc, que els alumnes han llegit les darreres setmanes, narra en només cent pàgines fins a mil anys de la vida del protagonista, amb la consegüent contextualització històrica, que esdevé un dels principals atractius de la novel·la. Els alumnes van tenir l'ocasió de demanar aclariments a l'autor, que va respondre no només a les preguntes dels assistents sinó que també va aportar reflexions fruit de les seves trobades amb altres alumnes de diversos centres educatius.

Sobre les reflexions i hipòtesis dels alumnes del nivell Elemental, que van tenir ocasió de posar en pràctica la comprensió i expressió orals en un context diferent de l'habitual, l'autor va ser molt clar: "Un llibre no està escrit perquè tots els lectors hi trobin el mateix i en facin la mateixa interpretació; de fet, sovint hi trobem allò que hi volem trobar", va dir. En aquest sentit, va fer referència a la interpretació que n'havia fet un lector, que va entendre la novel·la com una metàfora de la història de Catalunya. L'autor va reconèixer que no havia tingut pas aquesta intenció però que era una interpretació ben lícita, tant com d'altres. De fet, Vicenç Pagès entén la literatura "més com un joc que no pas com un exercici crític", va afirmar.

Cal destacar, del mateix autor, La felicitat no és completa, premi Sant Joan 2003; el recull de contes En companyia de l'altre, premi Documenta del 1999, i un altre recull de contes, El poeta i altres contes, premi Mercè Rodoreda de 2004. El 2009 va publicar Els jugadors de whist, que va ser un èxit de vendes i va obtenir el premi Crexells a la millor novel·la de l'any.

M. O.

Vols compartir aquesta notícia?