L’SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú dedica l’inici dels cursos de català i el VxL a la campanya “No em canviïs la llengua”

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Cursos de català > Inauguració

L'acte es va centrar en un col·loqui sobre els mecanismes d'adopció de les llengües, a càrrec de Montserrat Cortès, professora de la Facultat de Psicologia de la UB i membre del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades (GELA).

La Biblioteca Armand Cardona Torrandell va acollir una vegada més l'acte de celebració de l'inici dels cursos de català i el Voluntariat per la llengua (VxL). L'acte va comptar amb la presència del regidor de Joventut i Infància de l'Ajuntament, Adrià Guevara, que va donar la benvinguda als assistents i va animar els alumnes i voluntaris a seguir fent de la llengua catalana una eina de cohesió social. Tot seguit la responsable del Servei de Català, Isabel Julià va donar la paraula a la taula on es va iniciar el col·loqui amb Montserrat Cortès.

Adopció de llengües

La sala de la biblioteca va aplegar unes setanta persones, que després de la projecció d'alguns dels vídeos amb els testimonis de la campanya "No em canviïs la llengua", van seguir amb interès el col·loqui sobre els efectes que es produeixen i els mecanismes que s'activen en les persones durant els processos d'adopció d'una llengua.

La  professora va destacar que un dels mecanismes que té més incidència és la connexió afectiva. Quan les persones inicien els primers contactes amb la llengua i reben satisfacció emocional activen l'interès i el desig d'integrar la llengua que estan aprenent. Durant aquest procés, les persones s'adonen que les llengües fan créixer les oportunitats de relacionar-se i d'integrar-se socialment. En aquest estadi va voler diferenciar els matisos entre "integració" i "assimilació": "La diferència rau en el fet que 'assimilar' pot entendre's com un 'diluir-se en' o 'transformar-se en'. Un pot integrar-se en una comunitat sense perdre la pròpia identitat. En tot cas, les identitats es poden sumar. Sumem llengües i identitats, no en restem".

Norma de convergència

Durant el col·loqui també es va fer esment a un aspecte relacionat amb un estudi que el GELA va fer fa uns anys amb la col·laboració de persones immigrades: el comportament lingüístic de les persones catalanoparlants. Cortès va destacar que "un dels aspectes que els col·laboradors invariablement ens feien notar mentre ens explicaven la seva biografia lingüística era que els catalanoparlants se'ls adreçaven sempre en castellà, malgrat que ells iniciessin l'intercanvi en català. És a dir, els canviaven la llengua. En sociolingüística, és un fenomen conegut que ha estat etiquetat com a 'norma de convergència'".

Per això recomanava la iniciativa de la campanya "No em canviïs la llengua" com una bona oportunitat perquè els catalanoparlants hi reflexionin i aprofitin el missatge que transmeten una pila de persones d'origen estranger perquè se'ls adrecin en català.

L'acte va acabar amb la intervenció de nombroses persones de la sala que també van compartir les seves experiències i la satisfacció que senten quan es produeixen canvis en aquests processos d'adopció i d'acompanyament lingüístic en qualsevol situació social en què es troben habitualment.


Cliqueu la imatge per veure l'àlbum fotogràfic.

Nova edició de VxL

L'acte es va iniciar mitja hora abans del col·loqui, amb la presentació del VxL, en què estaven convocades les 23 noves parelles lingüístiques. La dinamitzadora del programa al Garraf, Queti Vinyals, va agrair l'interès per la llengua que tenien les noves parelles, els va explicar el funcionament del  VxL i els va lliurar els materials de suport, que els han de servir per a les trobades setmanals d'una hora que faran durant aquesta tardor.


Cliqueu la imatge per veure l'àlbum fotogràfic.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Vols compartir aquesta notícia?