Presentació del llibre '100 paraules ebrenques agafades al vol' de Teresa Tort , per inaugurar els cursos i el VxL a Sant Pere de Ribes

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Cursos de català > Inauguració

El llibre és molt més que un simple recull de paraules ebrenques, malgrat el que es pugui desprendre del títol.

Presentació

Josep Ramon Llaó, tortosí, filòleg i professor de llengües a Secundària va ser l'encarregat de presentar el llibre 100 paraules ebrenques agafades al vol de Teresa Tort. Llaó va explicar que el llibre és molt més que un simple recull de paraules ebrenques, malgrat el que es pugui desprendre del títol. Per ell, Teresa Tort se serveix de cada una de les paraules per fer reflexions profundes sobre temes actuals o passats i fotografiar els moments en què s'han usat. També va destacar que llegir els textos de cada una de les paraules ens servirà per adonar-nos de la unitat de la nostra llengua i, alhora, celebrar-ne la diversitat.

Llaó va relatar que l'interès per la cultura catalana de la Teresa ve de molt lluny, quan era una adolescent a Benifallet i va sorprendre a l'autora amb preguntes sobre algunes de les paraules triades. També en va fer servir algunes de les que surten al llibre i va emplaçar els no ebrencs a llegir-lo per descobrir-ne el significat. Finalment es van llegir en veu alta alguns textos seleccionats per ell.

Durant la seva intervenció, Teresa tort va agrair la presentació i va explicar que escriure el seu blog li havia donat l'oportunitat d'estar en contacte amb persones de tot el domini lingüístic del català i que aquest fet li havia aportat molta satisfacció  i oportunitats d'aprenentatge.

Per cloure  l'acte, el músic i professor David Puertas i algunes de les seves alumnes de l'INS Can Puig van interpretar una famosa jota ebrenca amb una estrofa final especial per a l'ocasió: "Som aquí a la biblioteca / fills, avis, oncles, nebots / amb 100 paraules ebrenques / cantem la jota ben fort / per presentar aquest llibre, / el de la Teresa Tort!".


Cliqueu la imatge per veure l'àlbum fotogràfic.

L'autora

Teresa Tort és filòloga i tècnica de normalització lingüística al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf. Treballa a Vilanova i la Geltrú, on va arribar procedent de Castelldefels,  i viu a Sant Pere de Ribes des de fa més de 20 anys. Al seu blog "Agafada al vol, som les paraules que diem" es descriu com "D'aquí i d'allà: de les vinyes del Garraf i dels tarongers de l'Ebre". 100 paraules ebrenques agafades al vol, editat per Cossetània, és el seu primer llibre.

A la inauguració dels cursos i del Vxl a Sant Pere de Ribes, que es va fer a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, hi van assistir més de 50 de persones, alumnes del cursos de català, participants del VxL, amics i companys de l'autora, entre ells uns quants també procedents de les terres de l'Ebre, i públic en general que van gaudir molt de la presentació que Josep Ramon Llaó va fer del  llibre.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Vols compartir aquesta notícia?