"El català és futur", la cançó dels 30 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística

CNL de Barcelona

Altres

La peça l'ha compost per a l'ocasió el músic islandès Halldor Mar.

En un viatge que no s'atura mai... Així comença El català és futur, la nova cançó de celebració del trentè aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), una peça que parla no només de la feina feta durant aquests trenta anys, sinó també dels nous reptes de futur i la labor incansable de la institució per fer arribar el català a tots els àmbits de la societat.

Amb aquesta cançó, promoguda per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, s'ha volgut celebrar tota la feina feta en el camp de la normalització lingüística durant els darrers 30 anys, gràcies a la implicació dels 22 centres de normalització lingüística de tot el territori i el treball en xarxa amb diverses i innombrables associacions i institucions locals.

Així mateix, la peça musical il·lustra conceptes fonamentals de l'esperit del CPNL; situa la llengua com a element cultural de referència i com a eina de cohesió social, i destaca els lligams entre parlants i la col·laboració entre organismes i institucions.

El català és futur l'ha compost expressament per a l'ocasió el músic d'origen islandès resident a Barcelona Halldor Mar, conegut pel gran públic des del 2014, arran de la publicació de Winds (Trafalgar 13 / Satélite K). En aquest disc, Halldor Mar versiona algunes de les peces més populars de la cançó i el rock català dels anys seixanta i setanta -des de Pau Riba fins a Lluís Llach, passant per Sisa, Maria del Mar Bonet i Guillermina Motta- traduïdes a l'anglès i passades pel seu filtre pop particular.

Més tard, Halldor Mar faria el salt a la pantalla amb el programa televisiu Katalonski, emès a TV3, en el qual viatja a diferents llocs del món per trobar-se amb gent d'arreu que ha après el català, sovint mitjançant la música, i als quals aquesta decisió els ha canviat la vida.

Així explica Halldor Mar la seva experiència fent la cançó dels 30 anys del CPNL: "Em demanen una cançó que parli dels 30 anys de feina feta pel CPNL des dels seus inicis fins ara. A mi: un islandès que només ha fet uns quants temes en català. Tinc una barreja de sentiments: em sento honorat, agraït, emocionat i, s'ha de reconèixer, una mica cagat! És un gran repte i, últimament, no giro l'esquena als reptes".

El català és futur és, en definitiva, la banda sonora ideal del trentè aniversari del Consorci, que a partir de la tardor portarà moltes activitats als CNL de tot el territori, que aprofitaran per fer valer la feina feta durant tot aquest temps i afrontar amb determinació i il·lusió els nous reptes de futur que tenen per endavant.

El català és futur

En un viatge que no s'atura mai,

amb la força

d'allò que és nostre,

que ha obert portes a gent de tot arreu

i qui ha vingut l'ha fet seva i l'ha estimat.

Un llarg camí que ja hem recorregut,

tots en marxa,

tots fent xarxa.

Tant que hem fet i mai ens hem perdut,

seguirem, aquí ens trobaràs.

Si tu vens,

junts parlarem,

creixerem, fent lligams,

i avançarem junts, sabent que

la llengua és de tots

i l'hem de fer servir.

La llengua és un tresor

i l'hem de compartir.

Tenim un món que gira al nostre voltant

i la voluntat de seguir sempre cap endavant

i si construïm un futur entre tots

compartirem un nou dia

i avançarem junts sabent que

la llengua és de tots

i l'hem de fer servir.

La llengua és un tresor

i l'hem de compartir.

La llengua és de tots.

El català és futur.

Vols compartir aquesta notícia?