Els clubs de lectura del CNL de Tarragona: aprendre llengua tot llegint

CNL de Tarragona

Llengua i cultura > Foment de la lectura > Club de lectura

Al llarg del curs 2018/2019 hi ha hagut un rècord de sessions de clubs de lectura al CNL de Tarragona, a l'Arboç, la Bisbal, Calafell, Tarragona, Constantí, Montblanc i Salou.

Durant aquest curs hi ha hagut 103 sessions amb un total de 899 assistències. La majoria de participants han estat alumnes dels cursos de català, que han volgut reforçar el seu aprenentatge formal amb aquesta activitat més distesa, però també hi ha participants del Voluntariat per la Llengua, antics alumnes i població en general.

Cal destacar la participació del voluntaris, com a Calafell i Constantí, que combinen les seves trobades en parella amb la conducció del club. I també és important valorar la participació de les biblioteques on han tingut lloc la majoria de les trobades, concretament la Biblioteca Municipal de Constantí, la Biblioteca Ventura Gassol de Calafell, la Biblioteca Municipal de l'Arboç, la Biblioteca Municipal de la Bisbal del Penedès, la Biblioteca Conangla i Fontanilles de Montblanc i la Biblioteca Pública de Tarragona. En el cas de Salou i de Tarragona (llevat dels organitzats a la Biblioteca) s'han desenvolupat al mateix servei.

Els clubs lectura fàcil són una activitat de lectura planera, senzilla, pensada per a persones que no estan acostumades a llegir llibres en català, que volen millorar la comprensió lectora i que, també, volen practicar l'expressió oral, tot adquirint nou vocabulari, millorant la fluïdesa... És una excel·lent activitat per a les persones que entenen el català i que són capaces d'expressar-s'hi, encara que sigui amb mancances.

Els materials que se solen utilitzar són llibres de lectura fàcil, un tipus de llibres pensats, entre altres col·lectius, per a persones que estan aprenent la llengua catalana, i que es caracteritzen per la presència d'un vocabulari controlat, glossaris amb la definició de les paraules menys habituals, preguntes de comprensió... També se solen utilitzar materials de la col·lecció "Llegir per parlar, llegir aprendre" de la Generalitat de Catalunya.

Alguns dels clubs de lectura tenen una experiència de set anys ininterromputs, com el de l'Arboç, i d'altres han començat a caminar aquest curs, com el que s'ha fet a la seu del Servei Local de Tarragona. En tots els casos es tracta d'una activitat gratuïta, d'una durada aproximada d'una hora i mitja i cal apuntar-s'hi, segons el cas, al servei o oficina de català o a la biblioteca corresponent.

Sessió a la Biblioteca de l'Arboç

Multitudinària i festiva edició a la Bisbal del Penedès

Club de lectura a la Biblioteca de Calafell, amb una inspiradora panoràmica

Participants al club de lectura del Servei Local de Tarragona

Sessió del club de lectura a la Biblioteca de Tarragona

Vols compartir aquesta notícia?