El Programa de Reincorporació al Treball 2018 atorga els certificats a 70 alumnes de les comarques de Girona

CNL de Girona

Acolliment

El certificat inclou la formació laboral i la formació de llengua i cultura catalana de 65 hores a càrrec del Consorci per a la Normalització Lingüística

Els certificats del Programa de Reincorporació al Treball (PRT) 2018 de les comarques de Girona s'han atorgat a un total de 70 alumnes que han acabat el curs satisfactòriament i que, per tant, tenen dret al certificat. La Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) ha finançat la realització de 9 cursos en els quals han participat 96 alumnes. El lliurament ha tingut lloc avui dijous, 2 de maig, a l'Hotel d'Entitats la Rutlla de Girona.

El Programa de Reincorporació al Treball organitzat per la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania (SIMC) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, es dirigeix a persones estrangeres immigrades amb necessitat de regularitzar la seva situació i a persones reagrupades i té com a objectiu dotar-les dels coneixements necessaris per poder integrar-se en el món laboral, donar-los eines per assolir l'autonomia personal i promoure la seva integració en la dinàmica local.

La formació consta de dues parts diferenciades: la formació laboral i la formació lingüística i de l'entorn.

La formació laboral la realitzen entitats socials i es complementa amb la realització de pràctiques no laborals a empreses del sector. L'any 2018 han participat en el programa 7 entitats (Càritas de Girona, Idària de Cassà de la Selva, PROBENS de Castell-Platja d'Aro, Fundació Gentis de Salt, Casal dels Infants de Salt, CONCEPT Formació de Sant Hilari Sacalm i Aula Gastronòmica de l'Empordà de Vall-llobrega) que han fet cursos d'aquests sectors professionals: ajudant de cambrer/a, auxiliar en cuina i restauració, atenció al client i missatgeria sostenible, atenció sociosanitària a persones dependents en institucions, mosso de magatzem, manipulació del bruc i els aprofitaments forestals i manteniment d'embarcacions nàutiques.                      

La formació lingüística i de l'entorn, la realitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Aquesta formació consta de 65 hores de llengua i cultura catalana, que es divideixen en dos mòduls. El primer mòdul (mòdul C del Decret d'acollida), de 20 hores, inclou els continguts necessaris per al coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic (15 hores) i continguts lingüístics específics del sector professional per al qual es formen (5 hores). El segon mòdul és un curs de llengua general.

El català, eina laboral imprescindible

L'acte de lliurament ha estat presidit per la directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), Ester Franquesa, i el cap del Servei de Coordinació dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Girona, Sergi Palol. També hi ha assistit la directora dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona, Carme Renedo.

En el seu parlament, la presidenta del CPNL ha afirmat que és important aprendre català per adaptar-se plenament a aquest país i no quedar al marge de la vida quotidiana, i que la llengua és un instrument per poder treballar, que implica, en qualsevol cas, relacionar-se amb els altres.

A més, com que l'escolarització dels infants és en llengua catalana, és coherent que les persones adultes també l'aprenguin, i encara que aprendre català suposi un esforç per a les persones que l'aprenen, és evident que hi ha 3 milions de persones que ja ho han fet.

Igualment, s'ha adreçat a les entitats, a les quals ha demanat que el català sigui la llengua de les interaccions amb els usuaris, per demostrar, d'aquesta manera, que el català és necessari.

Per últim, la presidenta del CPNL ha remarcat que "Catalunya està feta amb la diversitat de persones que hi han vingut a viure i que parlen altres llengües": fins a 300 llengües diferents, de fet, i que el 17 % de la població adulta té una llengua materna diferent del català o el castellà:

El català com a facilitador de la reincorporació laboral

El CPNL participa en el Programa de Reincorporació al Treball des del 2007, amb la idea de facilitar l'aprenentatge del català als usuaris del programa i, per tant, incrementar les possibilitats d'inserció laboral.

La participació del CPNL en aquest projecte és, doncs, positiva, perquè facilita el coneixement de l'entorn i de la societat catalana i incorpora la llengua catalana en el context laboral, mitjançant la creació d'entorns cooperatius d'aprenentatge del català.

Vols compartir aquesta notícia?