El CPNL celebra la diada de Sant Jordi amb més de setanta actes arreu del país

Serveis Centrals

Llengua i cultura > Activitats culturals > Sant Jordi

Concursos literaris, mostres de jocs en català, tallers de punts de llibre i trobades amb escriptors, entre les activitats destacades d'enguany. Els centres de normalització lingüística impulsen la campanya A l'abril cada paraula val per mil i diversos actes de commemoració dins de l'Any Joan Brossa.

El CPNL celebra Sant Jordi a les aules dels cursos de català

El Consorci per a la Normalització Lingüística celebra, un any més, la diada de Sant Jordi amb setanta-tres activitats relacionades amb la literatura arreu de tot el país. Els actes són diversos, i van des del treball a les aules fins a la mostra de jocs en català, passant per tallers de punts de llibre, concursos literaris, dictats populars, lectura de poemes, trobades amb escriptors, visites a museus i biblioteques o intercanvi de llibres, entre d'altres. La gran majoria d'aquestes activitats compten amb la col·laboració d'ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori que treballen en xarxa amb els CNL per fer-les realitat.

Aquestes accions tenen com a objectiu comú promoure la llengua, la cultura, les obres i els autors més destacats de la literatura catalana entre l'alumnat dels cursos de català, els participants del programa Voluntariat per la llengua i la població en general.

Algunes d'aquestes iniciatives fa anys que se celebren, amb un gran èxit de participació. Destaquen, per exemple, el XXXI Concurs de poesia i prosa en català per a no professionals a Sant Just Desvern, el Concurs de microrelats d'amor i desamor "T'estimo... No t'estimo!" a Tarragona, la 5a edició del Gran Dictat Popular de Sant Jordi a Olot, la Lectura de poemes d'arreu del món a Palafrugell, el DictaCAT de Lleida o el Dictat Popular que celebren el CNL de l'Hospitalet i la Xarxa de Biblioteques de la ciutat en el marc de les Festes de la Primavera.


Campanya A l'abril cada paraula val per mil i Joan Brossa, 100 anys

Durant aquestes dates també se celebra la campanya A l'abril cada paraula val per mil, que vol fer visible la riquesa lingüística de la llengua catalana d'una manera lúdica i popular. Ho fa a través d'un conjunt de cartells amb il·lustracions basades en dites populars i frases fetes que els participants han d'esbrinar. Amb motiu de la celebració de Sant Jordi, diversos CNL han impulsat aquesta campanya al territori: CNL d'OsonaCNL de BarcelonaCNL de GironaCNL Roses, CNL de Sabadell (Castellar del Vallès, Palau-solità i Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda), CNL de Badalona i Sant AdriàCNL El Prat de LlobregatCNL de l'Hospitalet, CNL del Vallès OrientalCNL de Montserrat.

D'altra banda, molts dels actes de Sant Jordi del Consorci s'inscriuen en la commemoració oficial del centenari del naixement de Joan Brossa impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat i dedicada a rememorar la figura del poeta. Així, el CNL del Vallès Oriental ha organitzat a Granollers l'activitat Paraules sobre vidre. Joan Brossa: frases relacionades amb Joan Brossa en els establiments de Gran Centre Granollers (del 2 al 30 d'abril).

Per la seva banda, els alumnes del Servei Local de Català de Cerdanyola participaran en les lectures en veu alta sobre Joan Brossa, autor al qual es dedica la Marató de lectura d'enguany, a la plaça de Francesc Layret. A Sabadell, alumnes dels cursos de català i participants del VxL del CNL de Sabadell llegiran textos de la Colla de Sabadell, Teresa Pàmies i Joan Brossa al Racó del campanar. A la plaça 1 d'octubre de Salt es farà una escriptura de poemes visuals oberta a tothom i organitzada pel CNL de Girona; el SLC de Mollet del Vallès organitza el concurs Brossa a Mollet a l'estand que tindrà el Servei al Parc de les Pruneres, i el CNL L'Heura tindrà un estand per Sant Jordi a la plaça de la Vila on els visitants podran conèixer i jugar amb l'obra del poeta.

Podeu consultar els actes i activitats de Sant Jordi que es fan durant el mes d'abril i l'agenda específica d'actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL. 
 

Àmbit de Projecció i Comunicació

Vols compartir aquesta notícia?