Caminada a la Torrassa amb voluntaris, aprenents i alumnes de català de Llinars i Cardedeu

CNL del Vallès Oriental

Una sortida de coneixement de l'entorn, organitzada per l'Oficina de Català de Cardedeu i els cursos de català de Llinars, amb parades a Sant Esteve del Coll, la Torrassa i Sant Sebastià de Puigpedrós, que va aplegar voluntaris, aprenents i alumnes de català dels dos municipis.

El dissabte 9 de març, una quarantena d'alumnes, voluntaris i aprenents de Cardedeu i Llinars amb acompanyants, es van trobar a l'església de Sant Esteve del Coll, punt de trobada dels dos grups per començar la caminada a la Torrassa.

Sant Esteve del Coll, l'Agnieszka, voluntària de Cardedeu d'origen polonès, va fer de guia en la visita a l'església: va comentar que surt esmentada el 1023, però data del s. XVI, tot i que fou ampliada en els segles posteriors i restaurada el 1885. Un cop a dins, va explicar, entre altres coses, que l'església té planta de creu llatina i una torre campanar rematada amb merlets; després va conduir la gent a l'indret on hi ha l'Arboç Gros del Coll, on va explicar que és un dels pocs arboços monumentals de Catalunya, que malauradament es troba en mal estat. Aquí va repartir uns mots encreuats als assistents sobre l'església, d'on van sortir paraules com: espitllera, merlets, campanar, retaule i absis. 

A continuació, el grup va començar la caminada a la Torrassa. Un cop allà, l'Ariadna, aprenenta del Vxl de Cardedeu d'origen mexicà, va ser l'encarregada d'explicar les característiques i la història d'aquesta torre de guaita romana situada al turó de Can Bordoi, que s'alça a 413 m d'alçada sobre la serra del Corredor. Després tot el grup va pujar a dalt de la torre, a 13 m d'alçada, des d'on va poder gaudir d'una vista espectacular del paisatge del voltant, i entre uns i altres van anar identificant els diferents llocs que es divisaven: Montserrat, la Mola, els cingles de Bertí, el pla de la Calma, el turó de l'Home, el Sui, el Montseny, el castell de Burriac...

I l'última parada va ser a l'ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós, del s. XVII, que estava pràcticament en ruïnes i que actualment l'estan restaurant un grup de persones voluntàries de l'ADF de Llinars. Un d'ells, va explicar amb molta estima la tasca que duien a terme i va convidar els presents a llegir el poema de Francesc Casas Amigó (1859-1887) que va dedicar a l'ermita, i que va ser una manera fantàstica per donar per acabada la sortida.

Al cim de la muntanya / com un lliri boscà

es veu l'ermita blanca / de Sant Sebastià.

Allí sobre les roques / l'alçaren els passats

perquè ens lliurés / de llamps i tempestats.

En llargues romeries / sentint la seva veu

hi venien els pagesos / del pla de Cardedeu.

Si el sol se'n va a la posta / tots baixen cap el pla:

Adeu ermita blanca / de Sant Sebastià.

Oficina de Català de Cardedeu

Vols compartir aquesta notícia?