Més de 300 persones en la Celebració Any Fabra conjunta entre el CNL de Badalona i Sant Adrià i l'Institut Pompeu Fabra

CNL de Badalona i Sant Adrià

Llengua i cultura > Commemoracions literàries > Any Pompeu Fabra

Per retre homenatge a Pompeu Fabra, el Mestre, l'il·lustre filòleg que va ser badaloní gairebé trenta anys.

Al llarg de la tarda hi va haver molts moments i oportunitats per practicar el català, per poder trobar antics companys o amics o fer-ne de nous, per conèixer noves propostes d'oci i de cultura sempre lligades a l'ús de la llengua catalana. La retolació de les activitats va anar a càrrec dels alumnes del mateix institut, que des de l'aula de Plàstica s'encarreguen de la decoració dels espais.

La tarda va començar amb el conte Mahú, sobre la creació del llenguatge, amb Mario Katxibatxe, i als alumnes d'ESO se'ls va fer curt!

El moment més emotiu va arribar amb els comentaris i agraïments dels diversos alumnes del CNL a qui es va fer un petit reconeixement per la constància en els estudis, cadascun amb un recorregut diferent però tothom amb voluntat i esforç per avançar. Gemma Muntané i Marisa Iglesias -directores del CNL de Badalona i Sant Adrià i de l'Institut Pompeu Fabra respectivament-, amb Jordi Subirana -regidor de Cultura de l'Ajuntament de Badalona-, els van agrair la seva perseverança i els van lliurar un diploma.

  

Cal destacar que aquestes persones són avui dia alumnes, uns dels més de 711 alumnes del CNL que en 32 cursos actuals estan aprenent la llengua o millorant el seu nivell de català.

Al seu costat, els més de 1.000 alumnes que té l'Institut Pompeu Fabra hi podien trobar la inspiració no només per parlar en català sinó també per continuar la seva formació amb ganes i il·lusió, tal com ho fan aquestes persones grans, persones adultes, persones de tot arreu.

Tot seguit, l'actor Òscar Intente va portar el Pompeu Fabra més col·loquial, el més esportista, el més lligat a la ciutat, amb el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!, que van escoltar amb atenció diversos alumnes de batxillerat i del cursos de català.

Després, diverses activitats van omplir els espais de l'institut per oferir una variada activitat: al vestíbul, l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" dona a conèixer aquest personatge amb imatges, algunes de les quals estan directament relacionades amb Badalona: la muntanya, el mar, el tenis, el nomenament com a fill predilecte de la ciutat de Badalona...

A la biblioteca, Joan Sallas, artista internacional de la papiroflèxia va conduir el taller de papiroflèxia, en què diversos grups van poder plegar en català amb el joc-llibret divulgatiu -es va lliurar en primícia!- en què ha participat el Centre de Terminologia Catalana-Termcat en una col·laboració especial per donar a conèixer l'art del plegatge.

      

Els Termites, Bitlles Catalanes de Llefià van tenir cues al taller de bitlles catalanes, un esport molt actiu i atractiu per a totes les edats; al costat, un Scrabble gegant feia jugar amb les paraules i el taller d'escacs era ple de nois de l'institut fent partides. Gràcies als voluntaris que hi van col·laborar, tothom va estat molt ben atès.

      

A fora, l'Auca de Pompeu Fabra, de Josep M. Giralt, feia participar els grups de nivell bàsic en un joc senzill però efectiu per practicar la llengua oral.  

Vols compartir aquesta notícia?