25 anys fent bategar el català

Centres


Notícies del CNL

Dijous, 20 de setembre de 2018

El Consorci per a la Normalització Lingüística i la Federació Internacional de Scrabble en Català mostren plena sintonia en la promoció de l’ús de la llengua

La Federació Internacional de Scrabble en Català i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) signen un conveni per fomentar l'ús i el coneixement de la llengua catalana. El programa I tu, jugues en català?, impulsat pel Consorci per a la Normalització Lingüística, consolida l'Scrabble com un recurs lúdic per fomentar l'ús del català

El Consorci per a la Normalització Lingüística i la Federació Internacional de Scrabble en Català mostren plena sintonia en la promoció de l’ús de la llengua

Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Cristina Bassóns, presidenta de la Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC), signen un conveni de col·laboració, dimarts 18 de setembre, a les 16 h, a la seu de la Federació, al districte de Sants de Barcelona.

L'acord promou la implicació de l'associació lúdica de Scrabble en el programa I tu, jugues en català?, impulsat pel Consorci, i incentiva el joc de l'Scrabble com a eina de foment de l'ús i coneixement de la llengua catalana en les activitats socioculturals.Durant l'acte de signatura, que ha comptat amb la presència de personal directiu i tècnic de les dues institucions signants, Ester Franquesa ha remarcat la importància de vetllar per l'ús de la llengua en tots els àmbits i, especialment, en el lúdic. En aquest sentit, la presidenta del CPNL ha valorat molt positivament la feina que fa la FISC i, amb relació a l'Scrabble en català, ha afirmat que "permet compartir la llengua i ser més àgil mentalment: amb les lletres i sons construïm paraules i amb les paraules construïm frases, que són l'essència per comunicar-nos. L'Scrabble és una eina eficaç per promoure la llengua". També ha destacat la importància que el Govern de la Generalitat dona al programa I tu jugues en català? per promoure el joc en català. És per aquest motiu que la Direcció General de Política Lingüística ha cedit el programa al Govern de les Illes Balears per donar a conèixer l'oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l'ús a tot el territori.

Per la seva banda, Cristina Bassóns s'ha mostrat molt satisfeta de constatar que l'Scrabble en català "és una eina educativa i de país que permet aprendre i jugar amb la llengua catalana". També ha destacat que aquest joc uneix els participants dels campionats que organitza la FISC arreu dels territoris de parla catalana: els jugadors -d'àmbits lingüístics diferents- utilitzen el català per comunicar-se.

Entre els compromisos que ratifica el CPNL, destaca la voluntat de facilitar espais per a la pràctica i difusió del joc de l'Scrabble com a activitat lúdica oberta al públic en general, vinculada a la promoció de cursos en català, en la mesura que es tracta d'un joc de tauler lingüístic que consisteix en la formació i disposició de paraules correctament escrites en català. Així mateix, el CPNL difon a les xarxes les activitats organitzades per la FISC a Catalunya i a l'estranger, adreçades a donar a conèixer els jocs en català, com el II Festival Internacional de Scrabble en Català, que tindrà lloc el proper 27 d'octubre, a Anglaterra.

La Federació Internacional de Scrabble en Català es compromet a participar en el programa I tu, jugues en català?, com a entitat col·laboradora, i en altres actuacions de promoció de l'ús del català, amb l'organització de diversos tipus d'activitats com els tallers de Scrabble, les partides i els campionats o les xerrades sobre jocs en català.

Així mateix, proporcionarà als professionals del Consorci assessorament i documentació sobre el joc de l'Scrabble (manuals, tutorials, etc.) i farà difusió del programa de Voluntariat per la llengua en les activitats de l'entitat i entre les persones que s'hi relacionin.

En definitiva, es tracta d'establir un marc formal per a les actuacions relacionades amb la llengua catalana que les dues entitats duen a terme al territori, i posar informacions i recursos a l'abast dels professionals del CPNL i dels voluntaris de la FISC per facilitar al màxim la implicació, el treball en xarxa i el compromís de les dues institucions amb la llengua catalana i amb la difusió del joc en català.

Tant Franquesa com Bassóns han fet referència a la bona entesa entre les dues organitzacions, més enllà de la signatura d'aquest conveni, en la mesura que comparteixen objectius fonamentals: promoure la llengua a tot el domini lingüístic. Això explica el fet que la relació entre ambdós col·lectius es remunti al 2013, amb col·laboracions puntuals, i es formalitzi el 2014 , amb la signatura d'un primer conveni.


I tu, jugues en català?

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va dissenyar el programa I tu, jugues en català?, amb la finalitat de promocionar l'ús de la llengua catalana en aquest àmbit. A través dels 22 centres de normalització lingüística, s'organitzen i es coordinen per tot Catalunya actuacions de foment del català en l'ús i el consum dels jocs i les joguines.

El 2012, s'inicia la campanya «I tu, jugues en català?» al CNL de Barcelona, que, posteriorment, es consolida com una actuació estratègica de tot el Consorci, en vista de la bona acollida entre el públic i els professionals del sector.

En aquests moments, el programa I tu, jugues en català? compta amb l'adhesió de 426 botigues per tot el territori, 17 empreses fabricants de joguines, un catàleg amb més de 750 jocs en català i una aplicació per al mòbil («I tu, jugues en català?»), que permet accedir al catàleg de jocs, als establiments adherits i a l'agenda d'activitats programades.


Àmbit de Projecció i Comunicació
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes