L'Emperador, de Jordi Coca, al Club de lectura intermedi de Nou Barris

CNL de Barcelona

Llengua i cultura > Foment de la lectura > Club de lectura

El proper dilluns 13 de febrer tindrà lloc la cinquena sessió del Club de lectura intermedi que la delegació de Nou Barris del CNL de Barcelona condueix a la Biblioteca de Nou Barris. En aquesta ocasió, la lectura per comentar serà L'Emperador, de Jordi Coca.

Suen, protagonista de L'Emperador, és un noi d'extracció rural, orfe, humil i inexpert, que decideix emprendre un viatge a la capital de l'imperi per conèixer l'Emperador. Sense altre patrimoni que els records familiars i uns mites ancestrals a través dels quals interpreta el món, Suen viu en un univers regit per l'Emperador, una figura suprema que respresenta el concepte de pare i de divinitat, de providència i de saviesa. Per aquesta raó, el fet d'anar-lo a conèixer es converteix en una empresa èpica, però també i sobretot -com apunta Ramon Pla i Arxé en el pròleg -en un procés intel.lectual, perquè "veure l'Emperador és el més alt objecte accessible al coneixement".

Fent costat a les peripècies del protagonista, el lector es passeja pels replecs d'una Xina del segle XVII entre històrica i mítica, mentre reviu el camí de coneixement i d'aprenentatge de Suen a través del tracte amb els homes i els llibres. El protagonista lluita amb un dimoni, s'embarca amb uns espies, fa de captaire i fins i tot és acollit per un alt funcionari de la cort. Quan arriba a les portes del palau on habita l'Emperador, més savi i desencisat que al principi, decideix escriure els records i l'aventura del viatge.

Jordi Coca (Barcelona, 1947) va començar la seva carrera d'escriptor l'any 1971 amb l'obra Un d'aquells estius (Els Lluïsos). D'aleshores ençà ha conreat el gènere novel·lístic i també l'assaig sobre temes teatrals i literaris. És autor, entre d'altres, de Mal de lluna (1988), La japonesa (1992),  Un conte sobre la felicitat (1993), Paisatges de Hopper (1995), Dies meravellosos (1996), La faula dels ocells grecs (1997), Sota la pols (2000), Lena (2002), Cara d'àngel (2004), Sorres blanques (2006), La noia del ball (2007) i La nit de les papallones, Premi Sant Joan Caixa Sabadell 2009.

Al llarg de tots aquests anys, Jordi Coca ha obtingut nombrosos premis en reconeixement d'una trajectòria literària excepcional, entre els quals cal comptar els prestigiosos Premi Nacional de la Crítica, Ciutat de Palma, Premi Ramon Muntaner de Literatura Juvenil i Premi Sant Jordi de novel·la. També ha fet versions al català d'autors com Maurice Maeterlinck i del poeta japonès Matsuo Bashô.

Actualment escriu la tesi de doctorat en arts escèniques sobre el teatre de Palau i Fabre i és membre del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya. Les seves obres han estat traduïdes al castellà, francès, a l'italià i a l'anglès.

Delegció de Nou Barris del CNL de Barcelona

Vols compartir aquesta notícia?