Assumpta Montellà va parlar de l'exili i de la Maternitat d'Elna als alumnes dels cursos de català de Cardedeu

CNL del Vallès Oriental

Llengua i cultura > Foment de la lectura > Club de lectura

Una cinquantena de persones, la majoria alumnes dels cursos de català i participants en el VxL de Cardedeu, van assistir dijous, 1 de desembre, a la xerrada d'Assumpta Montellà a la Biblioteca, on va parlar del seu llibre La maternitat d'Elna, bressol dels exiliats. Els alumnes havien llegit el llibre com a lectura recomanada del curs.

Va començar la xerrada dient que el llibre dóna veu a la gent anònima que va viure de primera mà el calvari de la guerra civil i la tragèdia de l'exili, i que no surten als manuals d'història.

Sense perdre ni un moment el fil del seu relat i amb molta força en les seves paraules, l'Assumpta Montellà els va fer reviure l'exili: la platja d'Argelers i les filferrades, la fam, la set, el fred, els polls... totes les penalitats d'aquells republicans vençuts. I entre els vençuts, les dones i els nens. I va parlar del que va ser capaç de fer una persona molt jove, Elisabeth Eidenbenz, per salvar les dones embarassades d'haver de patir el part en les pèssimes condicions dels camps de refugiats francesos. 

També va comentar el paral·lelisme que hi pot haver entre l'èxode republicà de 1939 i la situació actual de les persones refugiades.

Al final de l'acte, alguns alumnes van voler que l'Assumpta els signés el llibre. 

Oficina de Català de Cardedeu

Vols compartir aquesta notícia?