25 anys fent bategar el català

Centres


Llengua i cultura
← Tornar al llistat de novetats

Destaquem

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 4 d'abril de 2019

  La diada de Sant Jordi arriba al CPNL amb una cinquantena d'actes

  Concursos literaris, mostres de jocs en català, tallers de punts de llibre i trobades amb escriptors, entre les activitats destacades d'enguany

  Els centres de normalització lingüística impulsen la campanya A l'abril cada paraula val per mil i diversos actes de commemoració dins de l'Any Joan Brossa

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ja està escalfant motors per celebrar la diada de Sant Jordi d'aquest curs. Durant els mesos de març i abril, els centres de normalització lingüística (CNL) de tot el territori organitzaran i participaran en una cinquantena d'actes i iniciatives relacionades amb la literatura i els llibres.

  Els actes són diversos, i van des d'activitats a les aules de català fins a la mostra de jocs en català, passant per tallers de punts de llibre, concursos literaris, dictats populars, trobades amb escriptors, visites a museus i biblioteques o intercanvi de llibres, entre d'altres. La gran majoria d'aquestes activitats compten amb la col·laboració d'ajuntaments, consells comarcals, biblioteques, ràdios, museus, escoles i entitats culturals del territori que treballen en xarxa amb els CNL per fer-les realitat. 

  Aquestes accions tenen com a objectiu comú promoure la llengua, la cultura, les obres i els autors més destacats de la literatura catalana entre l'alumnat dels cursos de català, els participants del programa Voluntariat per la llengua i la població en general. 

  Alguna d'aquestes iniciatives fa anys que es porten a terme i, per tant, ja estan molt consolidades i tenen un gran èxit de participació. Per exemple, podem destacar el XXXI Concurs de poesia i prosa en català per a no professionals a Sant Just Desvern, el Concurs de microrelats d'amor i desamor "T'estimo... No t'estimo!" a Tarragona, la 5a edició del Gran Dictat Popular de Sant Jordi a Olot, la Lectura de poemes d'arreu del món a Palafrugell o el DictaCAT de Lleida.
     
  Campanya A l'abril cada paraula val per mil i Joan Brossa, 100 anys 

  Durant aquestes dates també se celebra la campanya A l'abril cada paraula val per mil, que vol fer visible la riquesa lingüística de la llengua catalana d'una manera lúdica i popular. Ho fa a través d'un conjunt de cartells amb il·lustracions basades en dites populars i frases fetes que els participants han d'esbrinar. Amb motiu de la celebració de Sant Jordi, diversos CNL han portat aquesta campanya al territori: CNL d'OsonaCNL de BarcelonaCNL de GironaCNL Roses, CNL de Sabadell (Castellar del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda), CNL de Badalona i Sant AdriàCNL El Prat de LlobregatCNL de l'Hospitalet, CNL del Vallès OrientalCNL de Montserrat.
   
  En el marc de la commemoració oficial del centenari del naixement de Joan Brossa, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat, i dedicada a rememorar la figura del poeta, molts d'aquests actes i activitats de Sant Jordi organitzats pel Consorci han girat entorn de Joan Brossa. Així, el CNL del Vallès Oriental ha engegat a Granollers l'activitat Paraules sobre vidre. Joan Brossa: frases relacionades amb Joan Brossa en els establiments de Gran Centre Granollers (del 2 al 30 d'abril).

  Per la seva banda, els alumnes del Servei Local de Català de Cerdanyola participaran en les lectures en veu alta sobre Joan Brossa, autor al qual es dedica la Marató de lectura d'enguany, a la plaça de Francesc Layret. A Sabadell, alumnes dels cursos de català i participants del VxL del CNL de Sabadell llegiran textos de la Colla de Sabadell, Teresa Pàmies i Joan Brossa al Racó del campanar. I, a la plaça 1 d'octubre de Salt, es farà una escriptura de poemes visuals oberta a tothom i organitzada pel CNL de Girona.

  Podeu consultar els actes i activitats de Sant Jordi que es fan durant el mes d'abril i l'agenda específica d'actes del dia de Sant Jordi al web del CPNL. 
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter