Edicions anteriors 

Núm. 18   Desembre de 2013

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Ser competitius, en positiu
En aquest nou número us presentem un parell d'eines tecnològiques per facilitar-vos l'ús del català en les vostres comunicacions digitals.

També us volem engrescar a aprofitar la propera oferta de cursos que farem just a començaments de l'any que tenim a la cantonada.

I us donem a conèixer iniciatives properes per fomentar l'ús i la presència pública del català als municipis de les nostres comarques.

Finalment, us fem un resum de l'estat de la llengua als negocis a partir del darrer informe oficial de política lingüística.

Tot plegat, per oferir una taula ben parada en què ens vingui de gust asseure'ns a compartir el Nadal, el nou any i el futur que ens espera.

Bon Nadal i feliç 2014!
Recursos per a la comunicació escrita
Catalanitzador de Softcatalà
Per catalanitzar el vostre ordinador de manera senzilla

El Catalanitzador de Softcatalà és un programa que posa a l'abast de qualsevol usuari de forma senzilla tenir en català els ordinadors amb el Microsoft Windows o Mac OS X. En executar-lo, el Catalanitzador analitza de forma automàtica els canvis que cal fer i, en un procés guiat, els realitza sense que l'usuari s'hagi de preocupar de res més.

 Més informació
Apps en català
Aplicacions en català per als mòbils

Appsencatalà és un espai on es poden trobar les aplicacions mòbils publicades en català.

 

Alguns dels exemples destacats són aplicacions d'empreses que volen expandir el seu negoci als smartphones i tauletes. També hi ha informació d'empreses que es dediquen a desenvolupar aquests productes per a altres empreses.

 

Una de les informacions complementàries d'aquest blog són els minitutorials, que consisteixen en vídeos de curta durada amb explicacions concretes del món dels dispositius mòbils. Inicialment, van adreçats a persones que acaben d'incoroporar-se al món de la mobilitat o a persones que simplement volen aprendre coses noves sobre els seus telèfons i no s'havien parat a investigar-ho.Més informació
Recursos per a la comunicació oral
Nova oferta de cursos de català
Per ser més competitius a la feina

La inscripció als cursos de català del segon quadrimestre de l'any acadèmic 2013-2014 comença el dia 3 de febrer amb les proves de col·locació per a les persones que no han fet un curs de català recentment i no saben per quin nivell han de començar l’aprenentatge. Cal concertar dia i hora al Servei o l’Oficina més proper.

 

 

 Més informació
Bones pràctiques
S'amplia la xarxa d'establiments col·laboradors en el Voluntariat per la llengua
Ja són més de 120 a tot el CNL

Durant el 2013 els serveis de català del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf han estat treballant per ampliar la xarxa d'establiments que es comprometen a garantir que les persones que hi vagin trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

 

En aquests moments, a Vilanova i la Geltrú hi ha 32 establiments que col·laboren en el programa del Voluntariat per la llengua; 62, a Vilafranca del Penedès; 11, a Sant Pere de Ribes; 15, a Sant Sadurní d'Anoia, i un a Sitges. Són en total 121 comerços, 45 dels quals s'afegeixen de nou als que ja s'havien adherit al programa l'any 2012.

 

 Més informació
Notícies de llengua
I tu, jugues en català?
Campanya de difusió de punts de venda de joguines en català

La campanya "I tu, jugues en català?" vol fer visibles els jocs i les joguines en català als establiments especialitzats, amb la voluntat de facilitar-ne la compra i fomentar-ne el consum.

 

La campanya pretén donar a conèixer, coincidint amb les dates de Nadal i Reis, l’oferta comercial de jocs i joguines en català a l'Alt Penedès i al Garraf, i a la resta del territori a través dels Centres de Normalització Lingüística respectius.

 

En aquesta edició, s’han adherit a la campanya 6 establiments de Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní d'Anoia, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

 

Paral·lelament, s'estan desplegant diverses iniciatives de foment del joc en català: Plataforma per la llengua sosté el blog Jocs i  joguines en català i el canal de vídeos de Llengua Catalana ens regala aquest vídeo tan engrescador.

 Més informació
La llengua a la feina
Informe de Política Lingüística del 2012

En l'Informe de Política Lingüística de l'any 2012 presentat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es reflecteixen dades sobre l'ús del català en diferents àmbits de la nostra societat, un dels quals és l'àmbit del treball.

 

Des del 2007 l'ús del català a la feina ha augmentat en més de 800.000 persones, en un context cada vegada més multingüe: també ha crescut l'ús del castellà i d'altres llengües. En concret, el percentatge de persones que utilitzen el català a la feina augmenta fins al 70,4%; el percentatge de l'ús del castellà arriba al 78,6%, i el percentatge d'ús d'altres llengües és ja del 13,9%.

 

Una altra dada remarcable és que durant el 2012 el Consorci per a la Normalització Lingüística va signar 1.328 convenis amb empreses i organitzacions empresarials de tot el territori. I va organitzar 55 cursos de català específics per a aquest sector, amb 814 persones inscrites.

 

 

 Més informació
Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó
SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax 93 811 58 22
CONTACTE
penedesgarraf@cpnl.cat
© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura