Edicions anteriors 

Núm. 16   Desembre de 2013

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Editorial
Començar un any nou sempre és un repte, una oportunitat de complir aquells bons propòsits que ens fem i que de vegades no acabem de dur a terme.

Des de les nostres oficines, malgrat les retallades i la manca de recursos, seguim treballant per oferir-vos un bon servei i una oferta tan variada i atractiva com ens sigui possible.

El nostre bon propòsit per al 2014 és aconseguir que hi trobeu un espai on comunicar-vos en la nostra llengua, perfeccionar els coneixements i, a més, on pugueu acostar-vos a la cultura catalana amb activitats diverses que us ajudin a conèixer l’entorn i incorporar l’ús de la llengua fora de les aules.
 
Bon Nadal i bona entrada d'any!
Coses d'ara
Aquest Nadal, regaleu-vos un curs de català!

CNL Vallès Occidental 3
18 i 19 de desembre de 2013

Si aquest setembre no vau ser a temps de matricular-vos a un curs de català, els dies 18 i 19 de desembre en torneu a tenir l'oportunitat.

El dia 18 de desembre es farà la matrícula preferent per a exalumnes i participants, entitats i establiments de Voluntariat per la llengua. I el 19 de desembre, de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h, serà el torn general.

Recordeu que podeu fer servir el cercador de cursos per saber l'oferta de cursos per nivell, població i horari.Acaba el Cicle de Cinema Infantil en Català de Cerdanyola
S'hi han projectat nou pel·lícules doblades al català

Cerdanyola del Vallès
Tardor de 2013

Del 12 d'octubre al 8 de desembre ha tingut lloc a Cerdanyola el primer Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) amb la col·laboració de Cinemes El Punt, el Servei Local de Català i la Direcció General de Política Lingüística.

En total s'hi han pogut veure amb preu reduït un total de 9 pel·lícules infantils doblades al català els dissabtes a les 16 h i els diumenges a les 12 h.

La difusió s'ha fet especialment als centres de primària de Cerdanyola i de Ripollet amb la col·laboració de les regidories d'Educació i els centres de recursos pedagògics de les dues poblacions.

És la primera vegada que una població del CNL Vallès Occidental 3 organitza un CINC, i esperem poder tornar a repetir l'experiència l'any que ve.

Us animem a seguir la cartellera de cinema en català!Coses de tothom
Horaris i tancament de les oficines per Nadal
Del 25 de desembre a l'1 de gener tanquem per vacances

CNL Vallès Occidental 3
Nadal 2013

Durant el Nadal, les oficines dels serveis de català del CNL Vallès Occidental 3 estaran tancades.

Els dies de tancament per poblacions són els següents:

  • Cerdanyola, Badia i Sant Cugat: del 25 de desembre a l'1 de gener.
  • Ripollet i Montcada: del 23 de desembre a l'1 de gener.
  • Barberà: del 23 de desembre al 6 de gener.

Durant la resta de dies de Nadal i fins al 13 de gener, només hi haurà atenció al públic als matins.

Que tingueu un molt bon Nadal!I tu, jugues en català?
Un total d'11 establiments s'adhereixen a la campanya

CNL Vallès Occidental 3
Desembre de 2013

Amb la intenció de fomentar els jocs i joguines en català, aquest desembre s'ha posat en marxa a tot Catalunya la campanya I tu, jugues en català?

A Cerdanyola, Montcada i Sant Cugat s'hi han adherit 11 establiments, que es comprometen a oferir als seus clients jocs i joguines en català identificats per mitjà d'un adhesiu.

Al nostre web podeu saber quins són aquests establiments, que també podeu identificar perquè tenen a l'aparador una capsa vermella amb el nom de la campanya.

Aquesta campanya tot just acaba de començar, i esperem que a partir d'ara el nombre d'establiments de les nostres poblacions que disposen de jocs i joguines en català vagi creixent, i la demanda també.Coses del Voluntariat
10 anys de Voluntariat per la llengua
Diversos actes commemoren el desè aniversari del programa

El 18 d'octubre es van celebrar al Museu Ca n'Ortadó de Cerdanyola els 10 anys de Voluntariat per la llengua al CNL Vallès Occidental 3. Hi van assistir moltes entitats, establiments i parelles lingüístiques que van fer possible que la celebració fos molt especial.

Un mes més tard, el 21 de novembre, es va fer a la Fàbrica Moritz de Barcelona la commemoració institucional del programa, que al llarg d'aquests 10 anys ha organitzat més de 80.000 parelles lingüístiques arreu de Catalunya.

Amb motiu de l'esdeveniment s'ha estrenat un nou web on podeu informar-vos sobre el programa, com participar-hi, els avantatges del carnet, etc. Us animem a fer-hi un cop d'ull!Comencen les parelles lingüístiques de tardor
S'han format 143 parelles lingüístiques durant els mesos d'octubre i novembre

Com cada any, durant els mesos d'octubre i novembre tornem a reprendre el Voluntariat per la llengua i aquest any, que hem celebrat els 10 anys del programa arreu de Catalunya, hem continuat fent els actes de formació de parelles a les sis poblacions del nostre CNL. 

En total, s'han format 143 parelles lingüístiques a les sis poblacions del CNL (Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat), i ara totes aquestes parelles s'estan trobant 1 hora a la setmana, durant 10 setmanes, per parlar en català.

A cada població s'ha organitzat una trobada de persones voluntàries i aprenentes i s'han format les noves parelles. En aquests actes es reparteix el material corresponent a cada participant i el carnet del VxL, que ofereix nombrosos avantatges i descomptes tant al nostre territori com a arreu de Catalunya. 

Les persones voluntàries ofereixen 1 hora a la setmana perquè les persones aprenentes puguin conversar en català de manera distesa i així, de mica en mica, anar perdent la vergonya. Les parelles lingüístiques queden el dia, el lloc i l'hora que acorden. L'únic compromís que es demana és que durant aquella estona la llengua d'ús sigui el català.

Si voleu apuntar-vos al programa, poseu-vos en contacte amb el servei local de català de la vostra població o per correu electrònic.

 Augment significatiu de la xarxa de comerços col·laboradors
La campanya, que permet oferir espais quotidians d'ús de la llengua catalana, va creixent a totes les poblacions del CNL

CNL Vallès Occidental 3
Tardor de 2013

El programa Voluntariat per la llengua s'estén al teixit economicosocial de les poblacions a través de la campanya dels Establiments Col·laboradors, que manifesten la voluntat de col·laborar a fer del català la llengua de convivència de Catalunya. 

Els comerços i les parades dels mercats municipals que donen suport a la campanya es comprometen a atendre en català les parelles lingüístiques i, especialment, les persones aprenentes i l'alumnat dels cursos de català. S'identifiquen per mitjà d'un logotip que han d'adherir en un punt visible de l'establiment, i ofereixen un espai quotidià on les persones que vulguin podran expressar-s'hi en català i d'aquesta manera practicar-lo en un context real.

El personal dels comerços col·laboradors gaudeixen d'alguns avantatges, com la possibilitat d'optar a la matrícula preferent durant els períodes d'inscripció als cursos de català que es duen a terme des del serveis locals de català de cada població.

Si voleu consultar la llista de comerços adherits al programa, cliqueu aquí.Punts de Trobada per a parelles lingüístiques
L'extensió de la campanya dels comerços col·laboradors es comença a fer visible

Arran de la campanya dels Establiments Col·laboradors, es va voler fer un pas endavant i proposar als bars i restaurants de cada població que siguin Punt de Trobada per a les parelles lingüístiques.

Aquests establiments es comprometen a facilitar que els clients s'expressin en català, encara que el parlin amb dificultat, a esdevenir un espai de trobada per a les parelles lingüístiques i a organitzar activitats per promoure l'ús del català. 

Aquesta xarxa de Punts de Trobada es pot trobar a Cerdanyola (19), Barberà (2) i Sant Cugat (7). A Sant Cugat, precisament, s'ha fet un pas endavant i alguns d'aquests establiments ofereixen descomptes explícits per a les parelles lingüístiques, com és el cas de la Dehesa de Santa Maria, el Pa Estació, la Llibreria Alexandria i La Musclera.

L'objectiu d'aquesta xarxa és proporcionar espais de punts de trobada per a les parelles lingüístiques i perquè s'hi puguin desenvolupar perfectament en català. Coses d'aquí i d'allà
Celebrem el Nadal amb quintos i altres activitats

CNL Vallès Occidental 3
Nadal 2013

S'acosta Nadal i també el final del primer trimestre del curs 2013-14. És per això que els diferents serveis de català organitzem activitats que permeten practicar el català fora de l'aula o en un ambient distès i, de pas, donar a conèixer tradicions i jocs catalans.

Algun exemple d'aquestes activitats són els quintos que organitzen els serveis de català de Montcada i de Badia, l'explicació de contes nadalencs a Barberà i el taller d'scrabble i de geocerca de Sant Cugat.

Si voleu saber quines activitats organitzem al llarg del curs, consulteu el nostre web o les nostres pàgines i perfils de Facebook.Clubs de lectura en català

CNL Vallès Occidental 3
Tardor de 2013

Al llarg d'aquest trimestre els diferents serveis del CNL Vallès Occidental 3 hem organitzat o hem participat a diversos clubs de lectura en català amb la intenció de fomentar el gust de llegir en català.

A Cerdanyola, dins del cicle Cafè amb lletres, vam poder compartir una estona amb l'escriptor Jaume Cabré i assistir a un recital de poesia musicada de Joan Margarit.

A Montcada vam comentar el llibre de lectura fàcil Anna Frank, diari d'una noia, i també El secret del meu turbant amb la seva autora, Nadia Ghulam.

A Barberà, també vam organitzar un club de lectura fàcil sobre Mar i cel i a Badia n'hem organitzat un sobre De Nador a Vic, de Laila Karrouch, i un altre sobre L'aigua de Rif, amb la seva autora Montse Flores. A més, també a Badia hem comentat poesia de Vicent Andrés Estellés i la novel·la La nevada del cucut, de Blanca Busquets.

Finalment, a Sant Cugat s'estan organitzant les tertúlies literàries L'hora del lector, fins al mes de març.Alumnes de Badia al Camp Nou

Badia del Vallès
17 de desembre de 2013

El dimarts 17 de desembre a les 22 h un grup d'alumnes dels cursos de català per a adults i  les parelles lingüístiques de Badia aniran al Camp Nou a veure el partit Barça-Cartagena.

Les entrades han estat cedides gratuïtament al Servei Local de Català.

 Coses noves i cosetes
Aplicacions mòbils en català

Cada cop més les persones fem servir els mòbils per a moltes més coses que el simple fet de fer o rebre trucades. És per això que contínuament apareixen noves aplicacions per gestionar el dia a dia amb el mòbil: xatejar, fer un seguiment de la nostra activitat esportiva, consultar les notícies, gestionar comptes bancaris, organitzar la llista de la compra, escoltar música, jugar, etc.

Apps en català neix amb la intenció de divulgar totes les aplicacions mòbils que hi ha en català, classificades per categories, i fomentar-ne la creació de noves. I, en reconeixement a la seva tasca, enguany han obtingut el Premi TIC Corporatiu que atorga la Societat de Tecnologia i Coneixement.

 Coses per llegir
Relats en català
Espai per publicar i llegir relats en català

Relats en català és un web on podeu trobar relats en català, classificats per categories, i deixar-hi la vostra opinió i comentaris.

Si a més de llegir us agrada escriure, també podeu publicar-hi les vostres creacions. Només cal que us hi registreu; és gratuït.Tertúlies literàries en línia

Fa poc més d'un any la Xarxa de biblioteques municipals de Badalona va posar en marxa un espai de debat literari en línia.

Si us agrada llegir en català i la possibilitat de comentar les vostres impressions amb altres lectors i els autors mateixos, a banda de participar als nostres clubs de lectura, us convidem a provar l'espai eTertúlies. Per fer-ne un tastet, entreu al fòrum sobre Petons de diumenge, de Sílvia Soler.Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó
Lídia Ponsatí 
Maika García

CONTACTE
CNL Vallès Occidental 3
Pl. Sant Ramon, 19
08290 Cerdanyola del Vallès
Tel. 93 580 34 94
© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura