Edicions anteriors 

Núm. 13   Febrer de 2013

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Millorar-se un mateix
Si el que ens envolta és un ambient boirós que invita al desànim generalitzat, l'aposta per sortir-ne ha de ser plena de convicció. Els negocis, les persones que els lideren i les persones que hi treballen tenim el repte de buscar la manera de millorar cada dia una mica. Tenir més formació, ajustar-nos al que ens marca la llei i anar més enllà per trobar la satisfacció dels clients: la seva confiança. En l'àmbit de la comunicació, també.

Prenguem nota d'aquesta frase cèlebre: "Tractar de millorar-se un mateix és una empresa que sol donar més bon resultat que no pas tractar de millorar els altres."

Noel Clarasó (Barcelona 1899-1985)
Recursos per a la comunicació escrita
Factures electròniques
Com expedir-les en català

Una de les novetats que recull el Codi de Consum de Catalunya és que les persones consumidores, en les seves relacions de consum, tenen dret a rebre en català les invitacions de compra, la informació de caràcter fix, la documentació contractual, els pressupostos, els resguards de dipòsit, les factures i els altres documents que hi facin referència o que se'n derivin.

 

Per expedir aquest tipus de documents les empreses tenen a l'abast un servei de facturació electrònica, eFactures.CAT, que permet expedir aquest document amb un estalvi de paper i de temps.Més informació
Recursos per a la comunicació oral
Millora el teu català
Recursos per aprendre català oral i escrit

Ara s'ha obert un nou període de matriculació en els cursos de català per a adults que imparteix la nostra institució, el Consorci per a la Normalització Lingüística.

 

Un dels nostres objectius és impulsar l’ús del català en l’entorn laboral com a eina de competitivitat tant per a les empreses com per als treballadors, que ara més que mai necessiten millorar les seves competències. Per això, hem incorporat a les nostres modalitats d’aprenentatge els cursos de català en línia i semipresencials, que permeten als treballadors compatibilitzar la seva feina amb l’estudi del català.

 

Podeu consultar la informació sobre les inscripcions als cursos al nostre Centre de Normalització Lingüística en aquest enllaç.Més informació
Bones pràctiques
A l'empresa, en català
Recursos per a unes bones pràctiques lingüístiques a l'empresa

S'acaba de presentar Empresaencatala.cat, una eina elaborada per la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle per a totes aquelles empreses que vulguin usar el català d’acord amb la legislació i que vulguin aprofundir o completar un pla d’actuació de l’ús del català en relació amb el consumidor i altres àmbits de l’empresa.

 Més informació
Consumidors lingüístics dels Països Catalans
Article sobre l'evolució en el consum lingüístic

En l'article Consumidors lingüístics dels Països Catalans, Queti Vinyals, col·laboradora de Tallers per la llengua, reflexiona sobre les dinàmiques en la gestió de la diversitat lingüística i els reptes que té al davant la nostra societat.

 

"La conjuntura actual obre les portes a la innovació i el món empresarial sap perfectament que les llengües són les claus de les cultures i de la societat que representen. El coneixement i l’avenç formen part de l’ADN del sector empresarial català, tot i que alguna firma s’hagi quedat encallada en la uniformitat i en el monolingüisme."Més informació
Notícies de llengua
826.151 descàrregues de programari en català a Softcatalà
Balanç dels programes amb més èxit

Softcatalà tanca el 2012 amb 826.151 descàrregues de programari en català i 24 milions de pàgines vistes.

 

Durant l'any que acabem de tancar, Softcatalà ha rebut, de mitjana, 437.114 visitants únics al mes (5.245.375 anuals). Aquests visitants han fet una mitjana de 1.314.810 visites mensuals (15.777.722 anuals) i han visualitzat 2.008.502 pàgines cada mes (24.102.024 anuals).

Les parts del lloc web de Softcatalà que han tingut més èxit han estat les eines lingüístiques, el traductor amb un 51% de visites i el corrector web un 25,4%. La resta de visites són al directori de programari en català i pàgines de projectes.
 Més informació
El català és la dinovena més utilitzada a Twitter
Rànquing elaborat per la universitat de Cornell

El català ocupa la dinovena posició en el rànquing de les llengües més utilitzades a Twitter, segons l'estudi "El Twitter de Babel: mapa de les llengües del món a través de plataformes de microblogging", que ha recollit la universitat de Cornell (Nova York) i que recull dades de gairebé dos anys a través de tuits geolocalitzats.

 

Els investigadors han desglossat una mitjana de 650.000 piulades diàries, que contenen informació d’uns sis milions d’usuaris per desgranar la pauta lingüística de la vuitantena de llengües que han trobat a més de cent països diferents. S’han classificat per estats, regions i ciutats. En el cas de Catalunya, s’ha comparat amb Bèlgica per mostrar dues realitats socials diferents, i conclou que la distribució lingüística està clarament barrejada, sobretot a Barcelona.Més informació
Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó
SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax 93 811 58 22
CONTACTE
penedesgarraf@cpnl.cat
© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura