Edicions anteriors 

Núm. 11   Octubre de 2012

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
El món ens veu
Internet és una finestra per on ens aboquem al món que ens envolta i és, alhora, un aparador on tenim l'oportunitat d'exhibir-nos i de donar-nos a conèixer.

Les empreses i els comerços sabeu perfectament que en el món virtual també us hi jugueu les garrofes perquè cada vegada més clients accedeixen a la informació dels productes i serveis a través d'aquest mitjà i fins i tot hi gestionen directament les seves compres.

Conscients que les interaccions en línia creixen sense parar, és moment de plantejar-vos si la imatge que oferiu en aquest entorn es correspon als criteris que tradicionalment han guiat les vostres relacions amb la clientela i si podeu millorar-la en algun aspecte.

El creixement ininterroput de la presència del català a la xarxa en tots els àmbits i també en els webs de les empreses és un indicador de quin és el bon camí a seguir i el Centre de Normalització Lingüística ens posem a la vostra disposició per ajudar-vos-hi.
Recursos per a la comunicació escrita
El diccionari normatiu disponible per als mòbils
Última versió del DIEC en línia

Si teniu mòbil amb connexió a Internet o bé un iPhone o un iPad, podeu descarregar-vos la segona versió del diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) i resoldre qualsevol dubte en qualsevol moment i des de qualsevol lloc.Més informació
Recursos per a la comunicació oral
Voluntariat per la llengua a l'empresa
Millorar l'ús oral del català amb recursos propis

Una eina que teniu a l'abast les empreses i comerços que esteu treballant per millorar la qualitat de l'atenció al públic o que us agradaria fer-ho és el programa del Voluntariat per la llengua a l'empresa. Aquest programa té l’aval de molts anys de funcionament en el context dels cursos de català per a adults i consisteix a establir un compromís concret de parlar català entre una persona que l'utilitza habitualment i una altra que encara no té prou seguretat per usar-la.Més informació
Bones pràctiques
L'ús del català als webs d'empreses i organitzacions creix
Més del 61 % dels webs ofereixen el català

Segons el Baròmetre de l'ús del català a Internet elaborat per WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d'Àmbits Cívics), el percentatge global d’ús del català a Internet ha passat del 38,75% (setembre 2002) al 61,13 % (setembre 2012), amb més d’un 22% percentual d’increment.

 

Gràcies a les dades recollides al Baròmetre, podeu consultar l'evolució de la presència del català a Internet al llarg dels darrers deu anys i també es pot veure l'ús que en fan actualment diferents empreses i institucions.Més informació
Reforç de les bones pràctiques lingüístiques en l'atenció als clients
Continuen les actuacions de la campanya

Durant el mes de maig i començaments de juny, el Servei de Català va organitzar 16 sessions de sensibilització en què van participar un total de 219 treballadors de 14 supermercats de Vilanova i la Geltrú. D’aquests, els que havien dit que podien parlar en català sense dificultat van rebre el material del Pla 21 dies per fer un seguiment diari durant l’estiu de la posada en pràctica dels criteris per millorar l'atenció al públic en català que s’havien proposat en les sessions. Durant els mesos de setembre i octubre s'ha presentat el resultat d'aquesta pràctica a les empreses que participen en la campanya. Cal destacar que el 94% dels que han retornat el material valoren positivament aquesta iniciativa.

 

Per a l'últim trimestre de l'any s'han fet propostes de treball per acabar de millorar la disponibilitat dels treballadors per atendre el públic en llengua catalana.

 Més informació
Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial
Enguany atorgat a l'empresa de restauració Llagurt

L’empresa Llagurt ha rebut el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial del 2012. Aquest reconeixement forma part dels Premis Jove Empresari, que atorga anualment l’Associació Independent de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC), amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de Departament de Cultura.

 

Aquesta empresa té establiments en onze ciutats de Catalunya, entre les quals hi ha Vilanova i la Geltrú.Més informació
Notícies de llengua
La presència del català a la xarxa és equiparable a la de l'alemany
Segons un estudi de la UPC i la UPF

Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra sobre la presència del català en el món digital el col·loca en una posició similar a la de diverses llengües d’estat europees. En aspectes com la traducció automàtica, el català se situa en el grup que ocupen l’alemany, l’holandès, l’hongarès, l’italià, el polonès i el romanès, només superat pel grup que formen l’anglès, el castellà i el francès. En altres aspectes, en canvi, el català és equiparable a llengües d’estat com el grec, el polonès, l’hongarès o el danès, i queda en una situació inferior a la de l’alemany o l’italià. En pràcticament tots els casos, el català se situa en una situació de net avantatge respecte a altres llengües que no són, ara per ara, llengües d’estat.

 

Aquesta notícia va aparèixer al Canal 3/24.Més informació
10 anys de la revista SÀPIENS
Èxit editorial d'una publicació especialitzada en història en llengua catalana

El cas de la revista SÀPIENS és un exemple que en l'àmbit editorial hi ha també un públic fidel a les publicacions especialitzades que s'editen en llengua catalana. L'empresa celebra aquesta fita amb els seus lectors en una festa multitudinària a la fàbrica Moritz de Barcelona.

 Més informació
Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó
SC del Garraf i Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 938115773
Fax 938115822
CONTACTE
penedesgarraf@cpnl.cat
© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura