Edicions anteriors 

Núm. 11   Coses. Setembre de 2012

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Editorial

A punt de començar un nou curs, som plenament conscients que estem vivint una època especialment difícil. Aquest any més que mai mantenim el nostre compromís de donar-vos una atenció personalitzada i mirar d’atendre les necessitats de tots vosaltres amb els recursos de què disposem.


Les nostres aules, a més d'un espai d’aprenentatge de la llengua, són un punt de trobada i de convivència entre persones de diferent procedència. El nostre objectiu és que tots hi trobeu el vostre lloc.


Amb la intenció d'aconseguir que cadascú de vosaltres trobi la manera més idònia de millorar el seu domini de la llengua, aquest curs hem intentat ampliar i diversificar l'oferta.

 

Per tot això, als cursos que el CNL ja ofereix de manera habitual (des del nivell inicial fins al de suficiència), s’incorporen noves propostes pensades perquè trobeu la formació que més us interessi per al curs vinent. Aquestes són les novetats principals:


- Grup de conversa: millora el teu català d'una manera agradable i distesa, sense examen.


- Cursos de nivell D (superior) per millorar qualitativament el currículum i optar a promocions professionals. Enguany us oferim tres cursos de nivell D (superior): a Cerdanyola els dimarts i dijous, i a Sant Cugat els divendres en horari de matí o tarda.


- Cursos a distància mitjançant l’espai virtual d’aprenentatge Parla.cat, on no només es poden trobar materials didàctics, sinó també altres recursos (escrits, sonors, audiovisuals, etc.) sobre la llengua i la cultura catalanes que podeu utilitzar per consolidar el vostre aprenentatge.

Coses d'ara
Informació de la matrícula

La matrícula preferent als cursos de català per a persones adultes de les poblacions de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

Són preferents les persones que han estat alumnes de qualsevol de les poblacions del CNL Vallès Occidental 3 a partir del curs 2010-11 i també els participants i les persones vinculades al programa Voluntariat per la llengua.

La matrícula general es farà els dies 19 i 20 de setembre també de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

A Sant Cugat, el dia 19 de setembre es faran les inscripcions als cursos orals (nivell bàsic i elemental) i el dia 20 als cursos de nivell intermedi, suficiència i superior.Any Sales, Calders i Tísner

Llengua, cultura i identitat són tres aspectes que s’interrelacionen. Des d’aquesta perspectiva, el nostre CNL pretén difondre també la nostra cultura a les aules. És per això que aquest any l'alumnat del CNL Vallès Occidental 3 participa activament en les activitats dins i fora de l'aula per commemorar l'Any Sales, Calders, Tísner, com ja es va fer l’any 2011 amb un seguit d'activitats comunes per a tot el CNL per commemorar l’Any Maragall.

Si voleu conèixer les diferents activitats que s'han portat a terme o que es faran al nostre centre, amplieu la informació.Més informació
Coses de tothom
L'ús del diari d'aula com a eina d'aprenentatge: experiència en els nivells bàsics
Presentació a les jornades 'Aprendre llengües al segle XXI'

Barcelona
Juny del 2012

El passat 20 de juny, en el marc de les jornades 'Aprendre llengües al segle XXI', organitzades pel Consorci per a la Normalització Lingüística, un equip de professores del CNL Vallès Occidental 3 va fer la presentació: L'ús del diari d'aula com a eina d'aprenentatge: experiència en els nivells bàsics

La comunicació es va centrar en l'experiència de l'ús del bloc Diari d'aula del nivell bàsic que durant el curs 2011-2012 s'ha treballat en els nivells bàsics. L'ús d'aquest bloc complementa el sistema d'avaluació continuada que es va implantar en els cursos de nivell Bàsic 1 i Bàsic 2.

El bloc és el resultat de la col·laboració de tot l'equip del CNL Vallès Occidental 3 i de l'alumnat dels cursos de nivell bàsic. Més informació
Coses del Voluntariat
Noves parelles lingüístiques a la tardor

Els propers mesos d’octubre i novembre tornarem a formar parelles lingüístiques a les sis poblacions del CNL (Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat).

Del mes de gener fins ara s’han format aproximadament 150 parelles lingüístiques que s’han anat trobant 1 hora a la setmana, durant 10 setmanes, per conversar en català.

Els voluntaris ofereixen el seu temps a les persones aprenentes per tal que puguin practicar el català en un context real tot fent un cafè, passejant o anant a fer la compra.
 Més informació
Activitats i promoció dels establiments col·laboradors a Cerdanyola i Montcada

Els establiments col·laboradors són aquells comerços de cada municipi que fan l’atenció al públic habitualment en català i que donen suport explícit al programa per tal que les parelles lingüístiques hi puguin anar i d’aquesta manera els aprenents tinguin l’oportunitat d’utilitzar el català en un context tan quotidià com és fer la compra.

Durant aquests darrers mesos s’han fet activitats específiques amb  aquests comerços als municipis de Cerdanyola (taller de sensibilització i sorteig), Montcada (campanya ‘Un alumne, un comerç’) i Barberà (gimcana lingüística).Més informació
Gimcana lingüística pels establiments col·laboradors de Barberà

Barberà del Vallès
Maig de 2012

El passat 10 de maig voluntaris, aprenents i alumnes del Servei Local de Català van participar en una gimcana lingüística pels comerços del municipi que donen suport al Voluntariat per la llengua.

Es van fer 5 grups de quatre o cinc persones i la gimcana consistia a superar una prova lingüística a cada establiment col·laborador que hi participava. Els grups, heterogenis, es van formar amb alumnes de diferents nivells i voluntaris. Les proves lingüístiques estaven relacionades amb el tipus d’establiment per tal que es pogués practicar una mica de tot i que els comerciants s’hi poguessin sentir plenament implicats.Més informació
Visita a l’exposició 'Titanic. The exhibition'

Barcelona
Juny de 2012

El passat dijous 28 de juny alguns participants del programa Voluntariat per la llengua van visitar l'exposició dedicada al centenari de la commemoració de l'enfonsament del Titànic al Museu Marítim de Barcelona.
 
Com cada any, des del Voluntariat per la llengua s'organitza una activitat per tal de reconèixer i valorar la tasca dels voluntaris i aprenents que participen al programa a les poblacions de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat.
 
L'exposició, a la qual va assistir un total de 22 persones, fa un repàs de la curta vida del vaixell amb explicacions clares i concises del que va passar i s’hi troben exposats objectes reals que s'han trobat al llarg del temps i que ajuden a tenir una idea real del vaixell i del fatídic desenllaç que va tenir.
 Més informació
Coses d'aquí i d'allà
Balanç dels cursos d'estiu

Durant el mes de juliol, al CNL Vallès Occidental 3 hi ha hagut una oferta diversificada de cursos en els seus sis centres.

A Ripollet i a Barberà, es van fer dos grups de nivell inicial.  Al curs de Barberà, la majoria d'alumnes era d'origen pakistanès i, per tant, es va aprofitar per adaptar el curs a aquest col·lectiu amb material específic.

A Cerdanyola, s'ha ofert un Bàsic 1 i a Sant Cugat un Bàsic 3.

Pel que fa als nivells més alts, es van oferir en la modalitat a distància el nivell Intermedi 3 a Badia i Suficiència 3 a Sant Cugat.

Per complementar aquesta oferta de cursos reglats, també s'han fet cursos de conversa a Ripollet i a Cerdanyola. En el cas de Cerdanyola, s'han fet unes sessions de reforç oral de nivell avançat i un altre de nivell més bàsic adreçat als aprenents del programa Voluntariat per la llengua.

 Acte de la celebració del 25è aniversari del SLC de Montcada i Reixac
El SLC es va crear el juliol de 1987

Auditori municipal (pl. de l'Església, s/n)
9 de novembre

El mes de juliol de 2012 el SLC de Montcada i Reixac ha fet 25 anys des que es va crear el juliol de 1987. Amb motiu d’aquesta celebració, el proper 9 de novembre, a les 19 h, es farà un acte commemoratiu a l’Auditori municipal de Montcada i Reixac (pl. de l’Església, s/n). Hi assistiran, entre d’altres, la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Sra. Yvonne Griley, i l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Sra. M. Elena Pérez. L’acte es dividirà de dues parts.

A la primera, es projectarà el vídeo de commemoració dels 25 anys fet per Montcada Comunicació, després hi haurà els parlaments de les autoritats i la participació de la Sra. Elisa Riera, com a personalitat destacada del món cultural d’aquesta població i com a regidora fundadora del SLC.

Hi haurà una segona part amb la col·laboració d’alguns alumnes actuals, d’antics alumnes, de participants al programa VxL i d’algunes entitats i persones destacades d’aquest municipi, en què llegiran un text conjunt. També es farà el lliurament del premi de la persona guanyadora d’un concurs fet conjuntament amb les botigues de Montcada i Reixac, a partir d’unes butlletes amb preguntes de petites curiositats del municipi que s’hauran de lliurar en una urna que tindrem a la seu del servei. Tot seguit es farà un reconeixement dels alumnes que han passat pel SLC el curs 2011-2012 i del tots els TNL que hi han treballat al llarg d’aquests 25 anys.

L’acte es clourà amb un brindis per la llengua i pel Servei Local de Català. La celebració anirà acompanyada d’una petita exposició amb diversos materials i fotografies de tots aquesta 25 anys. Esperem que hi assistiu, ja que sense vosaltres aquesta celebració no tindrà cap sentit.Més informació Aneu al web
El SLC de Barberà ja té pàgina de Facebook

Barberà del Vallès
Setembre de 2012

Des del passat juliol el Servei Local de Català de Barberà ja és present a la xarxa social Facebook. Podeu seguir la pàgina per estar al dia de totes les activitats que s'organitzen i d'altres informacions relacionades amb la llengua catalana.

Aquesta pàgina se suma a la presència dels serveis de Cerdanyola, Ripollet, Montcada i Badia, i al perfil col·lectiu del Voluntariat per la llengua del CNL Vallès Occidental 3.

 Coses noves i cosetes
Es publiquen noves gramàtiques
'Gramàtica de la A a la Z', 'Català escrit' i 'Gramàtica Zero', tres materials per facilitar l'aprenentatge del català

Comença un nou curs i és interessant saber quins materials nous ens poden ajudar a resoldre dubtes en català.

Gramàtica de la A a la Z

(Publicacions de l'Abadia de Montserrat), de Marta Mas i Albert Vilagrasa.

És la primera gramàtica d'ús de la llengua catalana ordenada alfabèticament, per tal d'agilitar la cerca d'un terme.

Català escrit

(Barcanova), de Salvador Comelles, Teresa Garcia Balasch i Carme Vilà i Comajoan.

Hi trobareu la normativa bàsica del català (ortografia i gramàtica) explicada de forma clara i concisa, a més d'exercicis per practicar amb el solucionari.

Gramàtica zero

(Universitat de València), dir. Francesc Esteve. 

El millor ús amb la mínima gramàtica. Resol de manera pràctica i simple els problemes sintàctics més freqüents. A més es pot consultar en format electrònic.Coses per escoltar
Nova biblioteca en línia d'audiollibres

Sovint, des del butlletí Coses, us recomanem els llibres adaptats de Lectura Fàcil com a lectures per a persones que s'inicien en l'aprenentatge del català. Ara, a més, l'Associació Lectura Fàcil ha iniciat un projecte per crear una biblioteca d'audiollibres en línia, accessible des de la seva web.

El primer llibre que s'ha enregistrat en format sonor és El fantasma de Canterville, d'Oscar Wilde, adaptat a lectura fàcil per Eugènia Salvador. 

 Més informació
Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Maika García

Palmira Freixa

Lídia Ponsatí

Íngrid Sabater

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

Pl. Sant Ramon, 23-24

08290 Cerdanyola del Vallès

 

Tel. 93 580 34 94

 

Horari d'atenció al públic:

Matí, de dilluns a dijous de 10 a 13 h

Tarda, dimarts i dijous de 16 a 19 h

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura