Edicions anteriors 

Núm. 10   Desembre de 2011

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI

 

Acaba l'any 2011 i esperem que el nou any, sempre carregat de bons propòsits, sigui positiu per a tothom.

 

Enrere deixem un any amb moltes novetats: introducció de la modalitat semipresencial Parla.cat, creació de nous blocs per reforçar els continguts apresos a l'aula, incorporació a la comunitat Facebook... Però també ha resultat un any especialment dur per la pèrdua d'Elisenda Vilardell, tècnica que formava part del nostre equip des de feia temps i que havia treballat a diferents serveis, com Montcada i Badia.

 

Els que la vau conèixer i la vau tenir com a professora la recordareu eficient, treballadora, dedicada plenament als seus alumnes, riallera, vital... I per a nosaltres, a més, va ser una excel·lent companya i una persona que va aportar qualitat a l'equip, i molta.

 

Dediquem, doncs, aquest any a l'Elisenda; i el seu record, sempre present, ens ajudarà a millorar.

 

Bon Nadal! 

Coses d'ara
Matrícula als cursos de català de gener-març de 2012

CNL Vallès Occidental 3
20, 21 i 22 de desembre de 2011

El 20 i 21 de desembre són els dies de matrícula preferent als cursos de català per a persones adultes del període gener-març 2012. Poden accedir a la matrícula preferent alumnes, participants i establiments col·laboradors de Voluntariat per la llengua i altres persones usuàries vinculades a plans lingüístics gestionats pel Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3.

 

El 22 de desembre es farà la matrícula general de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.Coses de tothom
Celebrem el Nadal

CNL Vallès Occidental 3
Desembre de 2011

L'arribada del Nadal coincideix amb el final dels cursos trimestrals i amb el final del primer trimestre dels cursos anuals. És per això que la majoria de serveis aprofitem per organitzar activitats de caire més lúdic amb l'alumnat, però sense desaprofitar l'ocasió per fer conversa en català, explicar les tradicions catalanes i, en definitiva, continuar ensenyant.

 

Aquest desembre molts serveis estem organitzant intercanvis gastronòmics, com és el cas de Cerdanyola, Montcada i Barberà, sortides al teatre, com Sant Cugat i Badia, cantades de nadales, com Barberà i Cerdanyola, etc.

 

Consulteu l'agenda d'activitats al nostre web o a cada servei.

 

I, de pas, us recomanem un recurs on podeu trobar tot allò relacionat amb aquestes dates: felicitacions virtuals, cartes als Reis, lletra i música de nadales, tradicions nadalenques, jos en català, etc. Cliqueu aquí.

 

 La paraula viva en haikus

Un haiku és una composició poètica d’origen japonès. Es tracta d’un poema descriptiu de llenguatge planer i directe que consta de tres versos.


En motiu del centenari de la mort del poeta Joan Maragall, s’ha creat la pàgina de Facebook La paraula viva en haikus on podeu crear el vostre propi haiku i compartir-lo.


Animeu-vos a participar-hi i compartir-los a la pàgina de Facebook de la paraula viva! Per fer-ho, només cal que cliqueu m’agrada.Tot treballant català per internet
Els blocs dels cursos estan més actius que mai

Tot i que el curs passat ja es van posar en funcionament alguns blocs per promoure l'escriptura en català de l'alumnat a partir de les eines de la xarxa, és durant aquest curs 2011-12 que els alumnes de diferents nivells hi estan participant de manera més activa.

 

Si encara no coneixeu els nostres blocs i voleu veure què fan els alumnes d'altres poblacions i nivell, feu-hi un cop d'ull.Coses del Voluntariat
Inici de les parelles lingüístiques de la tardor

Durant els mesos d'octubre i novembre s'han celebrat els actes de constitució de parelles lingüístiques a les sis poblacions del CNL Vallès Occidental 3 i s'hi han format 133 parelles lingüístiques: 36 a Cerdanyola, 20 a Ripollet, 22 a Montcada, 14 a Barberà, 13 a Badia i 28 a Sant Cugat.

 

L'objectiu del programa és promoure l'ús oral del català i els participants es poden beneficiar de descomptes a l'hora de visitar diversos monuments d'arreu de Catalunya a més d'altres avantatges. Cal recordar també que els voluntaris i aprenents de Cerdanyola i de Barberà també tenen descomptes específics del seu municipi.

Les properes formacions de parelles estan previstes per als mesos de març i abril. Si encara no en formeu part i hi esteu interessats, us podeu posar en contacte amb el servei de la vostra població o amb la dinamitzadora del programa.

 

 Més informació Aneu al web
Sorteig per a voluntaris i aprenents de Cerdanyola

Cerdanyola del Vallès
21 de desembre de 2011

Les parelles lingüístiques cerdanyolenques que obtinguin 5 segells dels diferents Punts de Trobada del municipi entraran en un sorteig que serà el 21 de desembre.


Cada vegada que els voluntaris i aprenents facin la trobada setmanal en un dels bars i/o restaurants de la xarxa de Punts de Trobada poden demanar que els segellin la butlleta i quan ja en tinguin 5 podran portar les butlletes al Servei Local de Català per tal d'entrar al sorteig. Els premis consisteixen en menús per a les parelles lingüístiques, esmorzars i consumicions.

El termini màxim per portar la butlleta segellada és el dilluns 19 de desembre.

El sorteig serà el dimecres 21 de desembre en el marc de l'intercanvi gastronòmic que el Servei Local de Català organitza cada any per Nadal i que enguany serà al Bar Grau (C. Sant Ramon, 180).Més informació
Voluntariat per la llengua en els mitjans de comunicació locals

A Cerdanyola el mes de maig passat es va iniciar la col·laboració  amb la revista Comerç i Ciutat, que edita i promou un grup de comerciants del municipi.

Des del Servei Local de Català cada mes s'entrevista una parella lingüística en un dels bars i restaurants de la xarxa de Punts de Trobada del Voluntariat per la llengua, d'aquesta manera els voluntaris i aprenents coneixen els llocs que se'ls ofereix per poder anar a fer les trobades setmanals i, a més, expliquen les diverses experiències per tal que el programa sigui vist des d'un punt de vista real.

Pel que fa a Sant Cugat, des del mes d'octubre s'ha iniciat la secció De tu a tu, dins del programa A Fons Vallès, de la ràdio municipal Cugat.cat. Es tracta d'una entrevista en directe que es fa l'últim dijous de cada mes de les 11.30 a les 11.45 h. De moment s'ha entrevistat una parella lingüística i també dues voluntàries que fa temps que formen part del programa i que ja han tingut diverses parelles lingüístiques.Més informació
Coses d'aquí i d'allà
Els grups Xerrem, més actius que mai

Badia del Vallès
Desembre de 2011

Actualment, al CNL Vallès Occidental 3 hi ha en funcionament grups Xerrem a les poblacions de Cerdanyola, Badia i Montcada. Aquests grups, els gestionen i dinamitzen persones voluntàries (xerpes) amb la intenció d'ajudar altres persones (xerraires) a fer pràctica oral de català per millorar-ne la fluïdesa.

 

Aquest mes de desembre, els Xerrem de Badia han sortit al carrer en dues ocasions: el 2 de desembre, per veure la comèdia Un fantasma a casa, i el 17 de desembre, per visitar el Museu d'Història de Catalunya. A més, també van participar activament en les activitats coordinades per la Fundació Oreneta de Badia per recaptar fons per a la Marató de TV3.Coses noves i cosetes
Badia i Ripollet s'incorporen a la comunitat Facebook

Badia i Ripollet
Desembre de 2011

A partir del mes de desembre el Servei Local de Català de Badia del Vallès i l'Oficina de Català de Ripollet han creat un perfil a Facebook.

 

Aquest dos nous perfils s'afegeixen al del col·lectiu de voluntaris i aprenents del CNL i a les dues pàgines dels serveis de català de Cerdanyola i de Montcada.

 

Encara no els seguiu?Coses per escoltar
Lectures recomanades per nivells

CNL Vallès Occidental 3
Curs 2011-12

Com a treball complementari dels cursos de català per a adults, els diferents serveis de català proposem a l'alumnat lectures en català segons el nivell. Us en recomanem unes quantes. Són les següents:

 

- Nivell bàsic. Als diferents serveis i a la majoria de biblioteques podeu trobar exemplars de llibres de lectura fàcil per a les persones que us inicieu en l'aprenentatge del català. En la majoria de casos són textos adaptats o creats especialment per a aquest nivell. Podeu consultar, a més, el catàleg de l'Associació Lectura Fàcil.

 

- Nivell elemental: Les bruixes de Viladrau, de Laia Aguilar (Ed. Alisis) i Petons de diumenge, de Sílvia Soler (Ed. Columna).

 

- Nivell intermedi: El secret del meu turbant, de Nadia Ghulam (Ed. Columna); Primavera, estiu, etcètera, de Marta Rojals (Ed. La Magrana), i Natura quasi morta, de Carme Riera (Ed. 62).

 

- Nivell de suficiència: La nevada del cucut, de Blanca Busquets (Ed. Laie); Pa negre, d'Emili Teixidor (Ed. Columna), i Habitacions tancades, de Care Santos (Ed. Planeta).

 

- Nivell superior: Els sots feréstecs, de Raimon Casellas; Camí de sirga, de Jesús Moncada, i Les veus del Pamano, de Jaume Cabré.

 

I penseu que un llibre sempre és un bon regal!Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Palmira Freixa

Maika García

Lídia Ponsatí

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

Pl. Sant Ramon, 23-24

08290 Cerdanyola del Vallès

Tel. 93 580 34 94

 

Horari d'atenció al públic: de dilluns a dijous de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura