Edicions anteriors 

Núm. 6   Desembre de 2010

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Editorial

Arriba un nou Nadal i també una nova edició del Coses, el butlletí electrònic del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3.

 

I aprofitem l'ocasió, a banda de per informar-vos de les activitats que hem organitzat recentment o que organitzarem properament per promoure l'ús del català i de les novetats de recursos lingüístics, per desitjar-vos un molt Bon Nadal. I, per celebrar-ho, us recomanem que feu un cop d'ull a la pàgina de recursos nadalencs.

 

Molt bones festes i els millors desitjos per al 2011 de part de tot l'equip del CNL!

Coses d'ara
Inscripció als cursos de català per a adults de gener-març de 2011

CNL Vallès Occidental 3
20 de desembre de 2010

La matrícula preferent als cursos de català per a adults de les poblacions de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat tindrà lloc els dies 20 i 21 de desembre, de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

 

Són preferents les persones que han estat alumnes de qualsevol de les poblacions del CNL Vallès Occidental 3 a partir del curs 2008-09 i també els treballadors i treballadores i els membres dels establiments i entitats col·laboradores del programa Voluntariat per la llengua.

 

Per formalitzar la matrícula és imprescindible presentar l'acreditació de nivell i, cas que es tingui dret a reducció de l'import de matrícula, la documentació corresponent.

 

La matrícula general es farà els dies 22 i 23 de desembre de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h. També en aquest cas cal presentar l'acreditació de nivell i la documentació justificativa per beneficiar-se de la reducció de l'import de matrícula.

 

Les persones que no sàpiguen a quin nivell s'han d'inscriure poden fer una prova de nivell al servei o oficina de la seva població abans del període de matrícula. S'ha de demanar cita prèvia.Horari d'atenció al públic durant el període nadalenc

Durant els dies de Nadal, els serveis i oficines de català estaran tancats els dies 29, 30 i 31 de desembre.

 

Del 27 de desembre al 7 de gener, l'atenció al públic es farà de dilluns a dijous només en horari de matí, de 10 a 13 h.Coses de tothom
Llenguatest Empresa: una nova eina d'anàlisi lingüística

Amb Llenguatest Empresa, tan sols en un minut i a partir de 14 preguntes qualsevol empresa pot fer una anàlisi lingüística de manera àgil, ràpida i anònima.

 

Llenguatest Empresa és una eina creada per la Generalitat de Catalunya que permet fer una primera diagnosi sobre la presència de la llengua catalana a les empreses.

 

A més, genera de manera instantània informació sobre suggeriments de millora, indicacions legals i propostes de recursos lingüísticsJocs en català: una bona alternativa de regal aquest Nadal

Com cada any, el Consorci per a la Normalització Lingüística edita un catàleg de jocs en català per saber quina és l'oferta de regals lúdics en català que hi ha al mercat.

 

Hi trobareu jocs de taula, jocs multimèdia, joguines, trencaclosques... I tot classificat per tipus de jocs i edat recomanada i també amb una breu descripció del producte.Coses del Voluntariat
Noves parelles lingüístiques a les poblacions del CNL Vallès Occidental 3
El passat mes d’octubre es van iniciar les sessions de presentació de Voluntariat per la llengua

Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat
Tardor 2010

Un total de 132 parelles lingüístiques de Cerdanyola (39), Ripollet (23), Montcada (15), Barberà (17), Badia (13) i Sant Cugat (25) ja s’han començat a trobar un cop per setmana per conversar en català d’una manera distesa i amena.


Com a novetat d’aquesta nova edició, a Cerdanyola es va presentar la xarxa Punts de Trobada del Voluntariat per la llengua. Es tracta de 10 bars i restaurants del municipi que donen suport al programa i ofereixen un escenari ideal a les parelles per fer les seves trobades. Aquests bars i restaurants es comprometen a atendre els voluntaris i aprenents en català i també estan disposats a cedir el seu espai per fer-hi activitats específiques.

 

També s'hi van donar a conèixer els avantatges del carnet del programa, com són ara descomptes en la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT) i en visites a museus i monuments gestionats pel Museu d'Història de Catalunya.


Podeu obtenir més informació sobre el programa al web del Voluntariat per la Llengua o al servei local de català de la vostra població.Coses d'aquí i d'allà
Inici dels grups de conversa gratuïts Xerrem a Badia i a Cerdanyola del Vallès
A partir de l'octubre s'han posat en funcionament grups de conversa a les dues poblacions

Cerdanyola i Badia del Vallès
Tardor 2010

Aquesta tardor s’han tornat a posar en funcionament cinc grups de conversa gratuïts Xerrem: 2 a Badia i 3 a Cerdanyola.

A Badia els grups van començar a l'abril i durant els mesos de juliol, agost i setembre va continuar actiu un dels dos grups a petició dels participants. Com a cloenda de les xerrades de l’estiu, es va organitzar una sortida per visitar el Parlament de Catalunya.


A més de les sessions de conversa de matí i de tarda setmanals que s'han reiniciat a l'octubre amb un total de 35 xerraires, alguns assistents també participen en el programa Voluntariat per la llengua.  I també reben informacions de les activitats que es fan a Badia a través de les diferents entitats, del SLC i de l’Ajuntament, com per exemple les Jornades de cooperació Cultivem la diversitat d’aquest mes de novembre, on han participat activament uns quants xerraires dels grups.

 

Cerdanyola també s'ha afegit a la iniciativa i a partir del novembre s'han posat en funcionament un grup a l'Esplai La Caixa, adreçat a gent gran, un altre al CEIP Serraperera, adreçat a pares i mares de l'escola, i un altre a l'Ateneu.Més informació
El CNL Vallès Occidental 3 encara més present a la xarxa

Des de fa un temps, el CNL Vallès Occidental 3 disposa d'un web propi amb informació diversa tant dels cursos de català per a adults i de les activitats que s'organitzen al seu voltant, com de tot allò relacionat amb el Consorci per a la Normalització Lingüística.


De mica en mica, però, també s'ha anat adaptant als nous temps i s'ha fet més present a la xarxa. Si anteriorment ja us havíem informat que el Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès tenia facebook propi, des de fa tot just un mes també us podeu fer amics del facebook del Servei Local de Català de Montcada i Reixac.

 

A part de poder estar informats dia a dia de les activitats que organitzen els serveis i d'altres activitats de la població, podeu participar-hi activament amb comentaris al mur, aportacions al fòrum o, fins i tot, compartir enllaços que puguin ser d'interès per a la resta de seguidors i seguidores d'aquesta xarxa social.


A més, el CNL Vallès Occidental 3 també diposa de diversos blocs sorgits a les aules. Parlem, concretament, del bloc de cuina Tastets i del bloc de viatges Nòmades, ambdós del SLC de Cerdanyola del Vallès. Properament, també podreu visitar el bloc de cuina El fogonet de Montcada del SLC de Montcada i Reixac.


D'aquests blocs i dels de nova creació, en podeu estar informats al nostre web.

Coses noves i cosetes
Ara Optimot permet fer consultes de conjugacions verbals

Optimot és un servei de consultes lingüístiques de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Centre de Terminologia Catalana. Consta d'un cercador d'informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana.

 

A partir d'aquesta tardor també permet obtenir informació sobre com es conjuguen els verbs. Si posem al cercador el verb que volem conjugar, es genera un document amb el model de conjugació al qual pertany.Verbs.cat. Els verbs catalans conjugats

Verbs.cat, de M. Jesús Clua i Maite Gironès, és un manual pràctic i clar de verbs conjugats on es pot trobar la solució a qualsevol dubte de conjugació o ortogràfic.

 

Conté els gairebé 9.000 verbs catalans que recull el Diccionari de l'Institud d'Estudis Catalans (DIEC) amb un índex general de consulta fàcil i ràpida i un disseny clar i adequat. Les conjugacions estan diferenciades per colors i s'identifiquen les irregularitats i alternances ortogràfiques. També conté una bateria d'exercicis autocorrectius.Coses per escoltar
Veus Lectures, obres de ficció de lectura fàcil
Publicacions Abadia de Montserrat té una col·lecció de llibres per a aprenents de català

Veus Lectures és una col·lecció d'obres de ficció originals, d'autors diversos, de Publicacions Abadia de Montserrat.

 

S’ha creat expressament perquè els aprenents de català, segons el seu grau de coneixements, puguin llegir i entendre narracions, fora dels textos d’àmbit acadèmic. Així mateix, pretén ajudar-los a desenvolupar tant estratègies generals de comprensió global com de deducció de significats i d’estructures a partir del context. Els textos són accessibles a cada etapa de l’aprenentatge. Totes les narracions van acompanyades d’un CD, eina molt útil per treballar la pronunciació i l’entonació.

 

Us en presentem un títol, La Llar dels Cabells, per a alumnes de nivell elemental, amb una història que reflexiona sobre la condició humana i les situacions de difícil sortida.

 

Dos barbers dels de sempre veuen com el seu negoci entra en crisi i necessiten alguna solució imaginativa per tirar endavant. No gaire lluny d'allà, la Nàdia, una noia romanesa, necessita fugir de la xarxa de prostitució que la té atrapada. Un ajut inesperat i els fils del destí la portaran a una prova de selecció per treballar a una perruqueria. Enmig de la por i la soledat, La Llar dels Cabells pot ser l'única oportunitat per tirar endavant.Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Palmira Freixa

Emma Giménez

Maika García

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

C/ Vinyes, 19

08290 Cerdanyola del Vallès

Tel. 93 580 34 94

 

Atenció al públic: de dilluns a dijous de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

Només als matins del 15 de juny al 15 de setembre i durant el període nadalenc

 

www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

 

coses@cpnl.cat

 

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura