Edicions anteriors 

Núm. 3   Març de 2010

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Butlletí informatiu del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3
Esteu llegint el número 3 del butlletí Coses, a partir del qual us volem presentar les activitats que tenim previstes per als propers mesos i altres informacions que esperem que us resultin d'interès.
  
Però volem recordar-vos que el Coses també és vostre, i és per això que us animem a enviar-nos les vostres col·laboracions, propostes, suggeriments o fins i tot a utilitzar-lo com a espai d'intercanvi de llibres i d'experiències. I per fer-ho, us podeu posar en contacte amb el servei de la vostra població o directament amb l'equip de redacció per correu electrònic.
 
La vostra col·laboració és molt important!
Coses d'ara
Nou període de matrícula als cursos de català per a persones adultes del 3r trimestre

El 22 i 23 de març són els dies de matrícula preferent als cursos de català per a persones adultes del període abril-juny de 2010. Poden accedir a la matrícula preferent alumnes, participants i establiments col·laboradors de Voluntariat per la llengua i altres persones usuàries vinculades a plans lingüístics gestionats pel Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3.

 

El 24 i 25 de març, de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h, es farà la matrícula general.Vacances de Setmana Santa
Del 30 de març al 5 d'abril els serveis estan tancats per vacances

Del 30 de març al 5 d'abril (ambdós inclosos) els serveis de català del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3 tanquen per vacances de Setmana Santa.

 

El dilluns, 29 de març, l'horari d'atenció al públic serà de 10 a 13 h, llevat de les oficines del CNL i els serveis de Cerdanyola i de Montcada que també tancaran aquest dia.Coses de tothom
Oferta 2x1 per visitar el Museu d'Història de Catalunya

El proppassat mes de febrer el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Museu d'Història de Catalunya van signar un acord de col·laboració per promoure la llengua, la història i la cultura catalanes entre la població nouvinguda.

 

A partir d'aquest acord l'alumnat dels cursos de català per a persones adultes i els participants de Voluntariat per la llengua podran fer visites individuals al Museu i als monuments que gestiona amb l'oferta dues entrades al preu d'una. Només caldrà que s'identifiquin per mitjà del carnet corresponent (carnet de l'alumne o carnet de VxL).Grups de conversa en català 'Xerrem'
Una iniciativa per parlar en català promoguda per la CAL

Els grups de conversa Xerrem són una iniciativa de voluntariat promoguda per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) que tenen per objectiu fomentar l'aprenentatge i l'ús social de la llengua catalana.

 

Els grups de xerraires compten amb la supervisió dels xerpes, persones voluntàries amb domini oral del català, que guien les converses que se centren en temes quotidians com la família, el dia a dia, el vestit, la salut, la feina, el menjar, el clima, etc. També compten amb el suport d'un material elaborat per l'entitat que en facilita el diàleg segons els nivells dels participants.

 

Amb aquesta iniciativa els participants, que han de ser capaços de comprendre i utilitzar expressions i frases molt senzilles en català, aconsegueixen comunicar-se amb persones de llocs diversos amb un interès comú, parlar català amb seguretat, fer nous amics i amigues i conèixer una mica més l'entorn on viuen.

 

La inscripció als grups de conversa és gratuïta i les trobades, d'una o dues hores de durada, es fan generalment un cop per setmana.

 

Properament Veu Pròpia organitzarà grups Xerrem a Badia i l'Ateneu Domingo Fins-ABI a Montcada.Fira mercat De Tot CAT
Fira de productes i serveis que incorporen la llengua catalana

Palau de Fires de Girona
4, 5 i 6 de juny de 2010

Els dies 4, 5 i 6 de juny tindrà lloc al Palau de Fires de Girona la Fira mercat De Tot CAT, un espai per promoure les empreses que fan servir la llengua catalana en els seus productes i serveis i per conscienciar institucions, empreses i consumidors de la innovació que representa la implantació de la llengua catalana en l'àmbit quotidià.

 

La fira, organitzada per l'Ajuntament de Girona amb la col·laboració de més d'una desena d'institucions, comptarà amb la presència d'empreses productores i distribuidores i petits comerços que incorporen el català en els seus productes i serveis.

 

S'hi organitzaran debats, conferències i taules rodones sobre l'aplicació de la llengua catalana en les empreses, actuacions musicals, activitats infantils, etc.

 Coses del Voluntariat
Noves sessions de formació de parelles lingüístiques de VxL

Després de la creació de parelles lingüístiques de la tardor, encarem la primavera amb parelles renovades.

 

Els propers actes previstos a les nostres poblacions són els següents:

 

- Cerdanyola: 25 de març, a les 20 h, a l'Ateneu de Cerdanyola (c/ Indústria, 38-40).

 

- Montcada: 15 d'abril, a les 19 h, a la Fundació Cultural Montcada (c/ Major, 47). A més, Jaume Alcàzar, membre de la Fundació Cultural Montcada, adherida al programa Voluntariat per la llengua recentment, explicarà la influència del Modernisme a Montcada.

 

- Sant Cugat: 20 d'abril, a les 19 h, a la Casa de Cultura (c/ Castellví, s/n).

 

Si voleu participar en el programa Voluntariat per la llengua poseu-vos en contacte amb el servei de la vostra població o envieu-nos un missatge electrònic i us n'informarem.Voluntaris de Barberà i Badia valoraran la seva experiència a 'Voluntariat per la llengua'

Barberà i Badia
abril-juny de 2010

El mes de maig de l'any passat el voluntariat lingüístic de Cerdanyola, Ripollet i Montcada es va reunir per valorar la seva experiència en el programa Voluntariat per la llengua.

 

Properament s'organitzaran trobades de reflexió a Barberà i Badia, on els participants d'aquests poblacions podran expressar les seves vivències i valoracions, què pensen sobre el funcionament general del programa i si opinen que hi ha alguns aspectes que s’haurien de modificar.


Barberà la trobada tindrà lloc el 14 d’abril, dins del marc de la jornada Dones i literatura, on també participarà l’alumnat dels cursos de català.

 

A Badia està prevista per al mes de juny i serà una bona manera de concloure les parelles lingüístiques que s’han anat trobant durant tot aquest temps.Noves entitats de 'Voluntariat per la llengua'
Més entitats locals organitzen activitats adreçades als participants del programa VxL

Amb l’objectiu d’apropar la tradició cultural i popular catalana a participants de Voluntariat per la llengua i alumnes dels cursos de català, el passat mes de febrer Badia Sardanista va organitzar un taller de sardanes, on a més d'explicar l’origen i l’evolució de la sardana al llarg del temps i els instruments que formen part de la cobla, els assistents van poder ballar sardanes juntament amb altres membres de l’entitat.

 

Properament col·laboraran en el programa dues entitats més, la Fundació Cultural Montcada i la Colla de Gitanes de Ripollet. El mes d’abril l’entitat montcadenca farà una xerrada sobre el Modernisme a Montcada, que servirà de precedent per a una posterior ruta modernista pels carrers i edificis més emblemàtics de Montcada. La Colla de Gitanes de Ripollet, al seu torn, organitzarà un assaig públic i explicarà als assistents quines són les danses típiques d’un esbart dansaire.

 

Altres entitats que s'han adherit al programa recentment són l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet i la Colla de Geganters i Grallers de Barberà.

 

Si formeu part d'una entitat o teniu un establiment comercial i voleu col·laborar-hi, envieu-nos un missatge electrònic o adreceu-vos al servei de català de la vostra població.Coses d'aquí i d'allà
Dones i literatura a Barberà
Alumnes dels cursos de català llegiran textos d'autores catalanes

Barberà del Vallès
14 d'abril de 2010

El dimecres, 14 d’abril, a les 17 h, alumnes dels nivells elemental i intermedi llegiran una selecció d’articles, contes i poemes d’autores catalanes contemporànies, com ara Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, M. Mercè Marçal o Isabel-Clara Simó. 

 

La lectura, que tindrà lloc a l’aula de català del Casal de Cultura, forma part de les activitats del Programa de Sensibilització vers la Igualtat que promou l’Ajuntament de Barberà del Vallès.Ruta modernista per Montcada
Visita guiada pels edificis modernistes montcadencs

Montcada i Reixac
21 d'abril de 2010

El dimecres, 21 d'abril, de les 17 a les 20 h, el Servei Local de Català de Montcada i Reixac organitza una ruta per la Montcada modernista a càrrec de Dani Moly, dinamitzador del Museu Municipal Montcada.

 

La ruta està adreçada a alumnes i participants de Voluntariat per la llengua i té per objectiu difondre els vestigis modernistes de la població vallesana i, d'aquesta manera, donar a conèixer la història local montcadenca.Sant Jordi a Cerdanyola del Vallès
La setmana cultural escalfa motors

El SLC de Cerdanyola del Vallès ja té a punt les activitats per a la setmana cultural de Sant Jordi.

 

El tret de sortida el marcarà el Cafè amb lletres, que organitza el Departament de Cultura de l'Ajuntament, del dijous 15 d'abril. L'autora Iolanda Batallé presentarà la seva primera novel·la La memòria de les formigues a les 19.30 h al Museu d'Art Can Domènech. Aprofitant que aquesta ha estat una de les lectures triades per als cursos dels nivells intermedi i suficiència, l'alumnat, acompanyat pel professorat, assistirà a la xerrada i tindrà l'oportunitat de preguntar a l'autora tot allò que vulgui saber.


El dimecres, 21 d'abril, a la tarda, Jaume Viladrich oferirà un contacontes amb 10 llegendes menorquines acompanyades d'un passi de fotografies de l'illa.


El dijous, 22 d'abril, al matí, alumnes i participants de Voluntariat per la Llengua podran assistir a la visita guiada al Palau Moja de Barcelona. I el mateix dijous, a la tarda, a la plaça de l'Ateneu hi haurà tallers de castellers i sardanes, amb la col·laboració dels Castellers de Cerdanyola i l'Agrupació Cultural Sardanista de la població, per poder conèixer millor aquestes dues tradicions de Catalunya i, fins i tot, poder-ne fer un tastet.


A més a més, com cada any, el Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès participarà a les 24 hores de lectura que organitza l'Ajuntament de la ciutat el divendres 23 d'abril a la tarda.


Per a més informació, podeu consultar l'agenda del web del CNL Vallès Occidental 3.Xerrada a Montcada amb l'autora de la novel·la 'Olor de colònia'
Sílvia Alcàntara comentarà el seu llibre amb l'alumnat montcadenc

Montcada i Reixac
6 de maig de 2010

El dimecres, 6 de maig, a les 18 h, Sílvia Alcàntara comentarà el seu llibre Olor de Colònia amb l'alumnat dels cursos de català per a persones adultes de Montcada i Reixac.

 

L'acte tindrà lloc a l'Ateneu Domino Fins-ABI (c/ Colon, 5), entitat col·laboradora de Voluntariat per la llengua, i permetrà que els alumnes puguin intercanviar impressions amb l'escriptora després d'haver llegit la novel·la com a lectura de curs.

 

Olor de colònia, basada en les vivències de l'autora, explica la vida en una colònia tèxtil i les relacions que s'hi estableixen en una època, la dels anys 50, que marca la vida de tots els seus personatges.Coses noves i cosetes
Joc per a iPhone i iPod Touch

Ja s'ha començat a comercialitzar Kill the Fly, el primer joc en català disponible per a iPhone i iPod Touch.

Kill the Fly és compatible amb tots els models d’iPhone i iPod Touch amb la versió 3.0 o superiors. Té 16 nivells distribuïts en 4 escenaris i 3 nivells de dificultat.

Matar mosques mai no havia sigut tan divertit!

 

Entra-hi i comença a jugar-hi:

http://www.playsteria.com/?idioma=catCoses per escoltar
Noves revistes en català: DeCine i Cotxes
S'amplia el mercat de publicacions periòdiques

DeCine i Cotxes són els dos títols apareguts recentment al mercat de revistes en català per tal d'ocupar un espai que fins ara no disposava de cap publicació en llengua catalana.

 

DeCine informa sobre tot allò relacionat amb el sector audiovisual al nostre país: produccions, estrenes, crítiques, entrevistes...

 

Cotxes s'ocupa del món de l'automobilisme, amb informacions sobre cotxes, esports i articles des d'una òptica catalana.

 

Ambdues revistes són de periodicitat mensual i ja les podeu trobar al vostre quiosc.

 

 Còmics en català
Novetats recents

En el món del còmic en català Norma editorial acaba de publicar una obra d'Hugo Pratt inèdita en la nostra llengua: Sandokan. Aquesta obra forma part de la nova col·lecció bimestral que Norma editorial dedica al cèlebre dibuixant de còmics, amb reedicions de títols ja publicats com Les cèltiques, Faula de Venècia o La balada de la mar salada; publicacions inèdites com l'esmentat Sandokan o Sgt. Kirk, i edicions acolorides, també inèdites, com ara La llacuna del misteri o La llunyana illa del vent.

 

D'altra banda, Inrevés edicions ha publicat en català Les serps cegues, de Felipe Hernández Cava i Bartolomé Seguí, obra guanyadora del Premi Nacional del Còmic i els premis a la millor obra i al millor guió del Saló del Còmic de Barcelona.

 

I per a totes aquelles persones amants del manga, al catàleg de l'editorial Glénat trobareu les novetats d'aquest gènere publicades en català: Naruto, Cinturó negre, Bleach, Orange road, Inu-yasha...


 Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Palmira Freixa

Emma Giménez

Maika García

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

C/ Vinyes, 19

08290 Cerdanyola del Vallès

Tel. 93 580 34 94

 

Atenció al públic de dilluns a dijous de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

 

www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

 

coses@cpnl.cat

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura