Edicions anteriors 

Núm. 2   Desembre de 2009

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Butlletí informatiu del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3

Arriba el Nadal i ens volem tornar a posar en contacte amb vosaltres per fer una mica de balanç de les darreres activitats fetes i per informar-vos de les que tenim previstes properament.

 

Però a més volem aprofitar per fer-vos saber que, amb la tramesa d'aquest segon número del Coses, el butlletí s'està consolidant com a mitjà informatiu, però també ha de ser un espai interactiu perquè publiqueu els vostres treballs a l'aula, expliqueu les vostres experiències o anuncieu les activitats que poden ser d'interès per promoure l'ús social del català. Feu-nos arribar els vostres suggeriments!

 

Bones festes i bona entrada d'any!

Coses d'ara
Nou període de matrícula als cursos de català per a persones adultes

El 16 i 17 de desembre són els dies de matrícula preferent als cursos de català per a persones adultes del període gener-març 2010. Poden accedir a la matrícula preferent alumnes, participants i establiments col·laboradors de Voluntariat per la llengua i altres persones usuàries vinculades a plans lingüístics gestionats pel Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3.

 

El 21 i 22 de desembre es farà la matrícula general.

 

L'horari, en tots dos casos, serà de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h. Al SLC de Barberà la matrícula preferent del dia 16 de desembre només es farà en horari de matí.Vacances de Nadal i nous horaris nadalencs
Del 28 de desembre al 3 de gener els serveis estan tancats per vacances

Del 28 de desembre al 3 de gener (ambdós inclosos) els serveis de català del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3 tanquen per vacances de Nadal.

 

Els dies 23 i 24 de desembre i 4, 5 i 7 de gener l'horari d'atenció al públic és de 10 a 13 h.Coses de tothom
Valoració de les inscripcions als cursos de català per a persones adultes 2009-10
El 28 de setembre van començar els cursos 2009-10 amb un total de 1.454 inscripcions

Ja fa uns quants anys que el nombre de persones interessades a millorar el domini oral de la llengua catalana va augmentant i, per tant, el nombre d’inscripcions als cursos, sobretot de nivell bàsic, creix, majoritàriament amb l’arribada de persones nouvingudes.

 

Aquest any, l'actual situació de crisi feia preveure un increment de persones interessades a millorar la seva formació en llengua catalana i, de fet, l'increment més nombrós s'ha produït aquest cop en els cursos de nivell intermedi.

 

L'oferta actual del nostre CNL és de 21 cursos de nivell bàsic, 8 de nivell elemental i 4 grups de conversa pel que fa a cursos de llengua oral, amb un total de 813 inscripcions.

 

Pel que fa als cursos de llengua escrita, es fan un total de 9 de nivell intermedi, 8 de nivell de suficiència i 2 de nivell superior (D), amb 612 inscripcions en total.

 

A més hi ha 29 persones inscrites en la modalitat d'autoaprenentatge.

 

A més, les persones que tenen poca disponibilitat horària poden millorar la seva formació mitjançant cursos a distància o els CRAC (centres de recursos per a l’aprenentatge del català) de Montcada i Sant Cugat.

 

Com a  novetat, aquest any els nostres serveis i oficines també han informat de la possiblitat de seguir un curs mitjançant l’espai virtual d’aprenentatge Parla.cat, on no només es poden trobar materials didàctics, sinó també altres recursos (escrits, sonors, audiovisuals, etc.) sobre la llengua i la cultura catalanes que els aprenents poden utilitzar per consolidar el seu aprenentatge.

 

La proposta formativa de Parla.cat s’organitza en quatre nivells d’aprenentatge (bàsic, elemental, intermedi i suficiència) i ofereix la possibilitat de seguir un curs de manera tutoritzada o bé lliure.Més informació
Acord de col·laboració amb la Fundació Privada El Punt per fomentar la lectura en català
Al voltant de 138 persones s'acullen a les beques de lectura

La Fundació Privada El Punt ha ofert a l'alumnat dels cursos de nivell elemental i de conversa i als participants de Voluntariat per la llengua la possibilitat de rebre de manera gratuïta el diari El Punt.

 

L'objectiu de la beca és fomentar la lectura de premsa en català i les persones que l'han sol·licitada se'n podran beneficiar a partir de final de novembre o inici de desembre fins que finalitzi el curs o les sessions de conversa.

 

En total, 138 persones (voluntaris, aprenents i alumnat de nivell elemental i de grups de conversa) rebran de manera gratuïta el diari. Per poblacions, a Cerdanyola i Sant Cugat s'hi han acollit 44 i 41 persones respectivament, i a Montcada, Ripollet i Badia entre 15 i 20. Barberà és el municipi amb un nombre menor de persones becades perquè durant aquest trimestre no s'està fent cap curs de nivell elemental ni de conversa.Més informació
Acte d'agraïment a les entitats d'immigrants que organitzen cursos de català
L'Asociación de Apoyo al Inmigrante de Badia rep una placa d'agraïment de mans de Carme Capdevila, consellera d'Acció Social i Ciutadania

Badia del Vallès
26 d'octubre

La consellera d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va presidir, el passat 26 d’octubre, un acte de reconeixement públic a les entitats de l’àmbit migratori que han ofert cursos inicials o bàsics de català gràcies al suport de la Secretaria per a la Immigració i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

 

A través d’aquesta iniciativa, a Catalunya, només durant el primer semestre de 2009, més de 4.600 alumnes d’origen estranger han pogut cursar classes de català bàsic o inicial amb caràcter gratuït.

 

L’acte es va celebrar a la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Durant el transcurs de la trobada, oberta a la premsa, es van lliurar les plaques als representants de les associacions com a símbol d’agraïment pel seu compromís a l’hora de promoure l’ús social de la llengua.


També van participar-hi el secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, i el secretari de Política Lingüística del Departament de la Vicepresidència i president del Consorci per a la Normalització Lingüística, Bernat Joan.

 

L’Asociación de Apoyo al Inmigrante i el Servei Local de Català de Badia tenen un conveni signat des de l’any 2007 per a la realització de cursos de català destinats a persones immigrades, dins les actuacions per a l’acollida i la integració que es porten a terme a la població.Coses del Voluntariat
Nova edició de VxL amb 150 parelles lingüístiques i visita al programa de ràdio 'Solidaris'

Els passats mesos d’octubre i novembre s'ha iniciat una nova edició de Voluntariat per la llengua als sis municipis del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3. En total s’han format 150 parelles lingüístiques, que adquireixen el compromís de trobar-se durant un mínim de 10 hores (1 hora a la setmana, aproximadament) per fer conversa en català.

 

A banda de les sessions de formació de parelles lingüístiques que serveixen per explicar a les persones participants la dinàmica del programa i perquè es puguin conèixer en un ambient distès, també s'organitzen activitats comunes per cohesionar i dinamitzar el programa. 

 

Entre d’altres, durant aquesta nova edició cal destacar que el passat 28 de novembre sis parelles lingüístiques del CNL van visitar els estudis de Catalunya Ràdio i van poder assistir al programa en directe Solidaris. Míriam del Río, del Departament de Màrqueting, Rita Marzoa i Adrià Bas, del programa Solidaris, els van mostrar les instal·lacions i els van explicar com funciona l’emissora. Voluntaris i aprenents van conèixer de ben a prop el dia a dia dels periodistes que treballen a l’emissora nacional catalana i fins i tot els aprenents van entrar dins d'un estudi i els van gravar mentre llegien les notícies més destacades del cap de setmana. Per arrodonir la visita les parelles lingüístiques van assistir al programa Solidaris en directe.

 

El programa Solidaris s’emet cada dissabte de 13 a 14 h, i el proper dissabte, 5 de desembre, hi inclourà un reportatge de la visita de les parelles lingüístiques i de les valoracions i experiències que van explicar sobre la seva participació a Voluntariat per la llengua mentre visitaven els estudis de Catalunya Ràdio. A més, el reportatge sonarà en diverses ocasions del cap de setmana a l’emissora Catalunya Informació. Noves entitats donen impuls a 'Voluntariat per la llengua'

Ja són 17 les entitats de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat que durant el 2009 donen suport a Voluntariat per la llengua.

 

Les entitats col·laboradores són molt diverses (socials, culturals, esportives, comercials) i fan difusió del programa entre les seves persones associades i usuàries.

 

Recentment s'hi han afegit el Cerdanyola Club d'Hoquei, la Biblioteca Elisenda de Montcada, el Centre d'Esplai La Gresca i Barberà Comerç Urbà.

 

Moltes d'aquestes entitats organitzen activitats per a les parelles lingüístiques, com són ara els Castellers de Cerdanyola, el Club de Fotografia de Badia, l'ABI de Montcada i Òmnium Cultural de Sant Cugat, i fan una difusió molt específica del programa, com és el cas dels jugadors del Cerdanyola Club d'Hoquei que a partir d'aquesta temporada llueixen a la seva samarreta el logotip de Voluntariat per la llengua i convidaran les parelles lingüístiques a assistir a un partit d'hoquei.

 

Altres, com Barberà Comerç Urbà, conviden els comerços associats a afegir-se al programa i a garantir que les persones que se'ls adrecin, malgrat que parlin català amb dificultat, siguin ateses en la mateixa llengua.

 

I també n'hi ha, com el Club Muntanyenc Sant Cugat, que formen parelles lingüístiques entre els seus associats.

 

Si formeu part d'una entitat o teniu un establiment comercial i voleu col·laborar en el programa, envieu-nos un missatge electrònic o adreceu-vos al servei de català de la vostra població

 

 

 

 Coses d'aquí i d'allà
El SLC de Cerdanyola del Vallès ja té facebook

Des del passat mes d'octubre, l'alumnat dels cursos de català per a persones adultes, els participants de Voluntariat per la llengua de la població i les persones usuàries en general ja es poden fer admiradores del facebook del Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès.


La iniciativa va sorgir arran de l'èxit de les xarxes socials a Internet i amb la intenció de donar a conèixer les activitats que organitza el SLC, així com diverses informacions que ajudin a promoure l'ús del català a la població.Clubs de lectura a Badia
Al desembre es posen en funcionament els clubs de lectura i el 'Racó del SLC' a Badia

Biblioteca Vicente Aleixandre
Desembre de 2009

Aquest mes de desembre comencen els clubs de lectura organitzats pel SLC de Badia del Vallès, amb la col·laboració de la biblioteca Vicente Aleixandre.

 

El primer llibre proposat és Les veus del Pamano, de Jaume Cabré.

 

Els clubs de lectura tenen com a objectius principals fomentar l’hàbit de lectura en llengua catalana, donar a conèixer escriptors en llengua catalana, ampliar i enriquir el vocabulari, practicar la llengua oral fora de l’aula i donar a conèixer la biblioteca.

 

També entrarà en funcionament a la biblioteca el Racó del SLC, un espai on els alumnes dels cursos de català per a persones adultes podran consultar els llibres de text que s’utilitzen a l’aula i d’altres per ampliar els seus coneixements de català. També hi haurà informació permanent sobre Voluntariat per la llengua i altres activitats que organitza el SLC.Alumnes de Barberà organitzen un final de curs nadalenc
Barberà celebra l'arribada del Nadal i el final dels cursos

Barberà del Vallès
18 de desembre de 2009

El 18 de desembre al matí alumnes i professores del SLC de Barberà del Vallès celebraran l’acabament dels cursos del primer trimestre i l’arribada de les vacances de Nadal.


Aquesta trobada d’alumnes de tots els nivells s’iniciarà amb una lectura dramatitzada de contes de temàtica nadalenca. Tot seguit, hi haurà un tast de plats i begudes típiques de diferents països.


Per acabar la festa es farà cagar el tió. D'aquesta manera es donarà a conèixer aquesta tradició a l’alumnat nouvingut i, a més, tothom marxarà a casa amb un regal! Final de curs dolç a Montcada
Alumnes de Montcada celebren el final de curs i l'arribada del Nadal doblement

Montcada i Reixac
17 i 18 de desembre de 2009

El dijous, 17 de desembre, entre les 18 i 20 h, el SLC de Montcada organitza un tast gastronòmic per conèixer i degustar les especialitats nadalenques dels països d'origen dels alumnes dels cursos de català per a persones adultes.

 

I el divendres, 18 de desembre, a les 17.30 h tothom qui vulgui podrà fer una visita guiada al Museu de la Xocolata (c/ Comerç, 36, de Barcelona).

 

La visita té un cost de 5 euros i les persones interessades es poden posar en contacte amb el SLC per telèfon (93 575 16 44) o per correu electrònic.Coses noves i cosetes
Jocs en català
Catàleg 2009-2010

Accediu a jocs educatius en llengua catalana per internet a través de la web Jocs en català. També hi podeu trobar informació sobre jocs tradicionals (Joc de Jocs) i consultar el catàleg 2009-2010 per saber quins jocs en català existeixen al mercat.

 

Hi trobareu jocs de taula, jocs multimèdia, puzles i altres joguines, amb informació sobre l'edat dels destinataris, del fabricant i una breu descripció del joc.

 

A la campanya En català, jugues? de la Plataforma per la llengua també podeu obtenir informació sobre jocs i joguines en català i fabricants i botigues que en distribueixen. Més informació
Parla.cat
Espai virtual d'aprenentatge

Parla.cat és un espai virtual d'aprenentatge en línia que posa a disposició de tothom materials didàctics per aprendre català. Actualment hi ha disponibles els nivells bàsic, elemental i intermedi.

 

El curs ofereix la modalitat d'aprenentatge lliure, en la qual els materials són de lliure accés, i la modalitat amb tutoria, en la qual un tutor o tutora fa el seguiment de l'evolució de l'alumnat. La modalitat amb tutoria també facilita l’accés a una aula virtual amb eines de comunicació per interactuar amb la resta d’usuaris de la comunitat.


La modalitat lliure és gratuïta i s'hi pot accedir en qualsevol moment. La modalitat amb tutoria, en canvi, és de pagament i la inscripció s'ha de fer en períodes concrets.Coses per escoltar
'Olor de colònia': lectura recomanada per als nivells intermedi i suficiència

Olor de colònia, de Sílvia Alcàntara. Edicions de 1984.

La novel·la explica la vida en una colònia tèxtil i les relacions socials que s'hi estableixen, en una època, la dels anys 50, que marca la vida de tots els seus personatges. Uns personatges que, tot i ser ficticis, no deixen de ser reals, ja que l'autora va viure durant més de vint anys a la Colònia Vidal, a la riba del riu Llobregat, i s'ha inspirat en les seves pròpies vivències per escriure la seva primera novel·la.

Pot sobtar el debut de Sílvia Alcàntara a l'edat de 65 anys, però, com ella mateixa afirma, ha començat tard en el món de la literatura perquè fins que no va ser força gran no va aprendre a escriure en català. Va ser precisament en els cursos de català on va escriure els seus primers contes que, posteriorment, van guanyar algun premi.


Olor de colònia és la lectura triada per als alumnes dels nivells intermedi i suficiència del SLC de Cerdanyola del Vallès, aprofitant que l'autora, Sílvia Alcàntara, va presentar el llibre al cicle Cafè amb lletres, que organitza el Departament de Cultura de l'Ajuntament de la població, el passat 5 de novembre.
Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Palmira Freixa

Emma Giménez

Maika García

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

C/ Vinyes, 19

08290 Cerdanyola del Vallès

Tel. 93 580 34 94

 

Atenció al públic de dilluns a dijous de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

 

www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

 

coses@cpnl.cat

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura