Edicions anteriors 

Núm. 1   Coses

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Coses
Butlletí del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3
Editorial
'Coses': el nou mitjà de comunicació del CNL amb alumnes, usuaris i col·laboradors
Una nova manera de mantenir-vos informats de tot el que fem

Us presentem el primer número del butlletí electrònic a partir del qual us volem informar de tot el que fem i farem: cursos de català per a adults, Voluntariat per la llengua, col·laboració amb entitats, recursos per aprendre català... I d'aquesta manera recuperem també una publicació, però ara en format digital, que alguns de vosaltres recordareu: el Coses.

 

La nostra intenció és que de mica en mica també pugueu dir-hi la vostra i poder publicar-hi els vostres treballs a l'aula, les activitats que ens proposeu les entitats col·laboradores i moltes altres coses. Perquè d'aquesta manera tindrem un espai interactiu de relació i comunicació, íntegrament en català.

 

Per començar, ja podeu fer-nos arribar les vostres col·laboracions i suggeriments per al proper número.Coses d'ara
Horari d'estiu dels serveis de català

Del 15 de juny al 15 de setembre, l'horari d'atenció al públic dels nostres serveis serà de dilluns a dijous de 10 a 13 h.

 

Durant el mes d'agost l'atenció al púbic es farà des dels llocs següents:

 

- SLC de Montcada i Reixac. C/ Major, 32. Tel. 93 575 16 44

- CNL Vallès Occidental 3. C/ Vinyes, 19. Tel. 93 580 34 94. Només fins al 14 d'agost.Inscripció als cursos de català per a adults 2009-10

CNL Vallès Occidental 3
15 de setembre de 2009

Els exalumnes dels cursos de català per a adults de Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat podran fer la matrícula als nous cursos 2009-10 els dies 15 de setembre, de 10 a 13 h, i els dies 16 i 17 de setembre de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h. Recordeu que és només durant aquests dies que teniu matrícula preferent.

 

La matrícula general serà els dies 21, 22 i 23 de setembre de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

 

Els alumnes nous han de presentar durant la matrícula acreditació de nivell. Cas de no disposar-ne, s'han de posar en contacte abans de les inscripcions amb el servei o oficina de la seva població per concertar dia i hora per fer una prova de nivell.

 

Recordem als establiments col·laboradors de Voluntariat per la llengua que tenen la possibilitat d'inscriure-s'hi durant la matrícula preferent. Parlem-nos
Exposició fotogràfica de parelles lingüístiques a Badia

Badia del Vallès
Del 9 al 26 d'octubre de 2009

Del 9 al 26 d'octubre, en el marc de les XXVIII Jornades Associatives de Badia del Vallès, es podrà visitar a l'Auditori Municpal l'exposició fotogràfica Parlem-nos.

 

L'exposició, que representa 40 nacionalitats diferents d'un total de 47 alumnes i 31 parelles lingüístiques del Vallès Occidental, té per objectiu promoure l'acollida de les persones nouvingudes a partir de la llengua catalana com a vehicle per afavorir la convivència i la cohesió social.

 

També en aquestes dates, concretament el 15 d'octubre, tindrà lloc el primer acte del curs 2009-10 de formació de parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua, que es va iniciar a Badia l'any 2003.Coses de tothom
Festa de cloenda dels cursos de català per a adults i de Voluntariat per la llengua 2008-09
El CNL celebra el final de curs amb una mostra de cultura d'aquí i d'allà

Jardins de Ca n'Ortadó. Cerdanyola del Vallès
19 de juny de 2009

Més de 200 persones van assistir a la festa i a l'acte de lliurament de premis del concurs de punts de llibre Encomana el català, adreçat a alumnes i voluntariat lingüístic, que va tenir lloc el proppassat 19 de juny als jardins del Museu de Ca n'Ortadó.

 

Durant la festa l'Asociación de Bolivianos de Sant Cugat va ballar la dansa de caporales, barreja de la saya, música dels esclaus africans, i del huayño autòcton de Bolívia. Després, els Castellers de Cerdanyola van fer una demostració de castells i van animar els assistents a participar-hi i a 'fer pinya'. I per cloure la festa, la Martineta, bèstia de foc cerdanyolenca, va omplir la plaça de Sant Ramon de guspires a ritme de tabal.

 

Els assistents també van poder veure i llegir els 68 punts de llibre i eslògans concursants i van poder degustar begudes típiques de les terres de parla catalana com la pomada menorquina, l'aigua de València, la ratafia dels Pirineus i el moscatell.

 

Des d'aquí, l'equip tècnic del CNL us volem agrair la vostra assistència i la col·laboració de les entitats que hi van participar.Més informació
Concurs de punts de lllibre
El lliurament de premis va tenir lloc a la festa de cloenda del curs 2008-09

Cerdanyola del Vallès
19 de juny de 2009

El passat 19 de juny va tenir lloc l'acte de lliurament de premis del Concurs de punts de llibre Encomana el català, que tenia com a objectiu motivar la població a aprendre català.

 

Al concurs, que hi podien participar els alumnes dels cursos i els participants al programa Voluntariat per la llengua, s'hi van presentar 68 punts de les sis poblacions que formen el CNL Vallès Occidental 3. El 40% eren de Cerdanyola; el 24%, de Barberà; el 15%, de Badia; el 9%, de Sant Cugat; el 7%, de Montcada, i el 6%, de Ripollet.

 

L'entrega dels premis va anar a càrrec d'Antoni Morral, alcalde de Cerdanyola, M. del Mar Viera, presidenta del Consell del CNL Vallès Occidental 3, i Consol Pla, regidora de Cultura i responsable de normalització lingüística de Cerdanyola, i Berta Cama, representant del jurat i responsable de la biblioteca de Barberà. Els guanyadors del concurs van ser els següents:

 

- 1r premi: Joan Casals, voluntari lingüístic de Barberà, amb l'eslògan Català? Sí! Fes-lo créixer

 

- 2n premi: Apolonia López de Pablo, alumna de Cerdanyola, amb l'eslògan Aïllat, perdut? No, gràcies. Jo ara parlo català

 

- 3r premi: Anna Maria García, voluntària lingüística de Barberà, amb l'eslògan Català, llengua per compartir

 

A partir de setembre es podrà veure l'exposició dels punts de llibre presentats a les biblioteques que configuren el CNL Vallès Occidental 3 i s'editarà el punt guanyador.

 

 Acte de lliurament dels títols de nivell bàsic de català al Palau de la Generalitat
Més de 50 alumnes del CNL Vallès Occidental 3 assisteixen a l'acte

Palau de la Generalitat
13 de juliol de 2009

Els alumnes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que aquest curs han superat el nivell bàsic 3 van tenir l'oportunitat de recollir el títol en un acte de reconeixement que es va celebrar el passat 13 de juliol a l'Auditori del Palau de la Generalitat.

 

L'acte, convocat per la Secretaria per la Immigració, va ser presidit pel vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira, juntament amb la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, i el secretari d'Immigració, Oriol Amorós.

 

Hi van assistir una cinquantena d'alumnes del CNL Vallès Occidental 3 de les poblacions de Badia, Barberà, Sant Cugat i Montcada. La variada procedència d'aquests alumnes és un reflex de la transformació que està vivint la nostra societat, que acull cada dia persones de diferents nacionalitats que parlen llengües molt diferents i que descobreixen, en arribar a Catalunya, una llengua nova que, molt sovint, no sabien que existia.

 

Des d'aquestes línies, els agraïm l'esforç i els animem a seguir endavant.20 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística
20 anys promovent l'ús social de la llengua catalana

Ja fa 20 anys que el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos de català per a persones adultes. Durant tot aquest temps milers de persones han tingut l'oportunitat de conèixer millor la nostra llengua. I ho han pogut fer a partir de tot un ventall de cursos que s'han anat adaptant a les necessitats dels usuaris: cursos presencials de 40, 90 o 120 hores, cursos a distància, en línia, centres d'autoaprenentatge...

 

La tipologia d'alumnes també ha anat canviant al llarg d'aquests 20 anys, amb l'arribada d'un nombre notable de persones d'origen estranger que han transformat el nostre país. És un repte i una responsablitat per part del CPNL oferir cursos de català a les persones nouvingudes com una eina fonamenal d'integració i de cohesió social.

 

Durant el curs 2008-09, al CNL Vallès Occidental 3 s'han organitzat 242 cursos de tipologia diversa i hi ha hagut més de 3.000 inscripcions.

 

 

 

 Coses del Voluntariat
Jornada de reflexió sobre 'Voluntariat per la llengua'
Voluntaris i voluntàries de Cerdanyola, Ripollet i Montcada reflexionen sobre el seu paper en el programa

Ateneu de Cerdanyola
21 de maig de 2009

El passat 21 de maig a la tarda una vintena de voluntaris i voluntàries lingüístics de Cerdanyola, Ripollet i Montcada van assistir a la trobada de reflexió sobre Voluntariat per la llengua que es va organitzar a l'Ateneu de Cerdanyola.

 

L'objectiu de la trobada era fer una valoració global de paper del voluntariat en el programa i posar en comú l'experiència personal de cadascú. A tal efecte en primer lloc els assistents van haver d'omplir individualment un qüestionari i després, en grups de 4 o 5 persones, comentar-ne un altre amb qüestions més generals. Finalment, tots plegats van posar en comú les valoracions que havien anat sortint, la conclusió de les quals va ser que el programa és una experiència molt gratificant i d'enriquiment mutu.

 

La valoració que les dinamitzadores del programa fem de la primera experiència de la jornada de reflexió també és molt positiva perquè permet conèixer de primera mà la percepció que tenen voluntaris i voluntàries del desenvolupament de Voluntariat per la llengua al nostre territori i, per tant, millorar-lo.

 

A la tardor es faran jornades similars per a voluntaris i voluntàries de Barberà i Badia i també a Sant Cugat.

 

Aprofitem per donar les gràcies als que vau assistir-hi i per animar els que us convocarem properament a participar-hi.Comença el 'Voluntariat a la fresca'

Cerdanyola del Vallès
De l'1 al 22 de juliol de 2009

El dimecres 1 de juliol ha tingut lloc el tret de sortida del Voluntariat a la fresca organitzat pel Servei Local de Català de Cerdanyola. Enguany és la tercera edició del cicle que tindrà lloc els matins dels dimecres 1, 8, 15 i 22 de juliol d'11 a 12.30 h a la Casa d'Andalusia d'aquesta població.


Es tracta d'un seguit de trobades informals que es faran entre voluntaris i aprenents per xerrar tranquil·lament, fora del context d'una classe, i per ajudar-los a agafar confiança i guanyar fluïdesa en la llengua que estan aprenent i que, sovint no poden practicar en el seu entorn familiar.Coses d'aquí i d'allà
Els alumnes de Cerdanyola fan de periodistes

Cerdanyola del Vallès
14 de maig de 2009

Un dels objectius del Servei Local de Català de Cerdanyola del Vallès per a aquest curs 2008-2009 era fomentar la lectura dins de l'aula i acostar els alumnes al Cafè amb lletres, un cicle de presentació de diverses obres a càrrec dels seus autors, organitzat per la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola.


Una d'aquestes lectures ha estat L'últim patriarca de Najat El Hachmi (Editorial Planeta, 2008), amb la qual ha guanyat el Premi Ramon Llull 2008, que es va presentar a l'Espai Enric Granados el passat 14 de maig.


Fruit de la col·laboració entre la publicació Cerdanyola al Dia i el Servei Local de Català, els alumnes de nivell intermedi, després d'haver llegit la novel·la, van assistir al Cafè amb lletres i van entrevistar Najat El Hachmi. Posteriorment, també van redactar-ne la notícia, que va sortir publicada a la revista local el 27 de maig.Aprenent català al mercat

Cerdanyola del Vallès
22 de maig de 2009

Les parades del mercat de Fontetes de Cerdanyola del Vallès van col·laborar amb el Servei Local de Català en una gimcana lingüística el passat 22 de maig.

Alumnes de nivell bàsic, que recentment han començat a estudiar català, van deixar el treball a les aules per un dia per resoldre una sèrie de proves lingüístiques relacionades amb el menjar i amb com anar a comprar en català.


Aquesta activitat s'emmarca dins les actuacions que es porten a terme amb els Establiments Col·laboradors i té per objectiu apropar els alumnes al seu entorn alhora que aprenen català.Tastallengües a Badia
Gimcana lingüística per conèixer les llengües que es parlen a la població

Parc de Joan Oliver. Badia del Vallès
13 de juny de 2009

El passat 13 de juny, el SLC de Badia del Vallès, amb la col·laboració de la Biblioteca Vicente Aleixandre, va organitzar durant la Festa Major la gimcana Tastallengües perquè nens, joves i adults badiencs poguessin tastar i conèixer les diferents llengües que es parlen a la població.

 

Les entitats de cooperació i els alumnes dels cursos de català per a adults van participar en l'elaboració de les preguntes de la gimcana les respostes de les quals es podien trobar a les parades dels Tastets del Món i al Racó del Tastallengües de la biblioteca. Hi van participar més de 30 persones.

 

Paral·lelament, al mateix parc hi va haver un contacontes i un concert de música àrab i mediterrània, un taller de dansa del ventre i altres activitats lúdiques per a nens i joves.

 Sessions de lectura fàcil a Ripollet

Ripollet
De l'1 al 29 de juliol de 2009

L'Oficina de Català de Ripollet organitza un grup de lectura fàcil durant el mes de juliol. Aquesta activitat s'emmarca dins les activitats promogudes pel Pla Educatiu d'Entorn i s'organitza amb la col·laboració de la Biblioteca.

 

A les sessions de lectura fàcil es llegeixen i es comenten llibres específics per a persones que estan aprenent la llengua. Es tracta d'uns materials elaborats amb un llenguatge, un contingut i una forma que segueixen les directrius de l'IFLA (vegeu Associació de Lectura Fàcil).

 

Les sessions es fan cada dimecres del mes de juliol, d'11.30 a 13 h a la Biblioteca de Ripollet.

 

 

  

 

 Curs de català inicial per a joves a Montcada

Montcada i Reixac
De l'1 al 22 de juliol de 2009

Durant el mes de juliol, els dimarts, dimecres i dijous de 10 a 12 h el Servei Local de Català de Montcada i Reixac ha organitzat un curs de català inicial per a joves.

 

El curs, adreçat a joves de 16 a 20 anys que han arribat recentment a Catalunya, té per objectiu aprofitar l'estiu perquè els alumnes puguin assolir una bona comprensió i expressió oral en català que els faciliti començar el nou curs escolar amb més seguretat.  

 

Per tal d'adequar els continguts lingüístics als interessos dels joves, una de les tasques finals és l'elaboració d'un bloc en què expliquen la seva experiència com a alumnes i les seves inquietuds com a joves nouvinguts.Coses noves i cosetes
Itineraris d'aprenentatge

Aprèn d'una manera autònoma i segons les teves necessitats. Tria per on vols començar a treballar amb els nous itineraris d'aprenentatge dels nivells d'intermedi (B) i suficiència (C).

 

Cada nivell s’estructura en tres eixos: gèneres textuals, patrons discursius i continguts lingüisticotextuals. Aquest darrer eix es compon a més de diversos apartats: morfologia, sintaxi, llengua i comunicació, lèxic i ortografia. Les unitats de treball s’anomenen itineraris, ja que guien i donen pautes a les persones usuàries per avançar en l’aprenentatge de cada tema.


Podeu consultar-los al web de la llengua catalana:
http://www.gencat.cat/llengua/itineraris-aprenentatge
Coses per escoltar
Lectures recomanades per als nivells bàsic i elemental

Sherlock Holmes resol tres casos, d'Arthur Conan Doyle. Traducció i adaptació de Núria Codina. Eumo Editorial / UB.

 

El famós detectiu Sherlock Holmes ha de resoldre tres casos plens de misteri: ha de trobar una persona que ha desaparegut, ha d'aturar el robatori que es prepara en un banc i ha de recuperar una fotografia molt compromesa per a un personatge reial.

 

La dona del sabater, de M. Carme Bernal i Carme Rubio. Marta Balaguer. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

 

Conte tradicional català on la dona d’un sabater soluciona els problemes del seu marit amb astúcia i enginy.
 

L'odissea, d'Homer. Versió de Joan Alberich. Castellnou Edicions.

 

L’Odissea és el relat de les aventures d’Odisseu, un dels herois de la guerra de Troia, durant el seu viatge de retorn a Ítaca i de la venjança contra els pretendents de la seva esposa, Penèlope.

 

Podeu trobar més obres de lectura fàcil al catàleg de l'Associació Lectura Fàcil.Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó

Palmira Freixa

Emma Giménez

Maika García

CONTACTE

CNL Vallès Occidental 3

C/ Vinyes, 19

08290 Cerdanyola del Vallès

Tel. 93 580 34 94

 

Atenció al públic: de dilluns a dijous de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

 

www.cpnl.cat/xarxa/cnlvallesoccidental3

 

coses@cpnl.cat

© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura