Edicions anteriors  Imprimir

Núm. 48   L'Heura digital
Apunts de llengua Índex 
Ampliar imatge El català, en piulades

Teniu dubtes quan escriviu en català? Aquí us en resolem alguns amb un màxim de 140 caràcters:

1. Recordeu que la persona que gestiona un bloc o que és aficionada a navegar per aquest tipus de pàgines web en diem ‘blocaire’.

2. Recordeu que en català s’ha de dir ‘contrasenya’ en comptes de ‘password’.

3.Recordeu que la paraula anglesa ‘hashtag’ és equivalent a la forma catalana ‘ETIQUETA’, forma recomanada i aprovada pel TERMCAT.

4. Recordeu que la forma ‘c/e’ és l’abreviatura de ‘correu electrònic’, la manera correcta de dir en català ‘email’.

5. Recordeu que el que en anglès diuen ‘trending topic’, en català, i aprovat també pel TERMCAT, en diem ‘TEMA DEL MOMENT’.

6. I per acabar la setmana, recordeu que cal eliminar els ‘spam e-mails’, que en català correcte en direm ‘CORREUS BROSSA’.

7. Recordeu que si cal reclamar uns serveis telefònics no demanats (en anglès ‘cramming’) en català hem de dir-ne IMPOSICIÓ DE SERVEIS.

8. Recordeu: ‘Setmana dels barbuts, setmana d’esternuts’. Els barbuts han marxat, però els ESTERNUTS i el fred s’han quedat.

9. Recordeu que avui fa 100 anys que  l’IEC va fixar les Normes ortogràfiques, el principal artífex de les quals fou Pompeu Fabra.

10.La nostra ortografia actual és hereva directa d’aquestes normes, el primer referent lingüístic normatiu compartit pels PPCC.

11.Recordeu que paraules com REBEL·LIÓ porten ela geminada. Per escriure-les correctament cal posar un punt ‘volat’ entre les dues eles.

12. Recordeu que són molt pocs els mots correctes en català q acaben en ‘o àtona’: toro, xurro, burro, fondo, viudo, caldo, xoriço...

13. (1)Recordeu que, tal com dèiem ahir, els mots acabats en ‘o àtona’ solen ser incorrectes com ara en sèrio (de debò) gorro (gorra)

14. (2) sombrero (barret) pito (xiulet), bolso (bossa), butano (butà) quadro (quadre), xorro (raig), bueno ()... i barco (vaixell).

15. Recuperem algunes expressions genuïnes que estem arraconant: FET I PASTAT, FER DISSABTE, TANT SE VAL, FER SERVIR, M’ESTIMO MÉS...

Pujar
  Enviar a un amic
CONTACTE
Centre de Normalització Lingüística L'Heura

Rambla de Sant Sebastià, 98-100, 5a planta
08921 Santa Coloma de Gramenet
Tel. 934684048
Fax 933851061

Adreça electrònica:
santacoloma@cpnl.cat

Webs:
cpnl.cat/heura
facebook.com/cnlheura
facebook.com/vxl.heura

Twitter:
twitter.com/cnlheura

Horari de dilluns a dijous de 9h a 13.30h i de 15.30h a 17.30h, i divendres de 9h a 13.30h
© 2019 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte