El català és futur

"En un viatge que no s'atura mai"... Així comença "El català és futur", la nova cançó de celebració del trentè aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), una peça que parla no només de la feina feta durant aquests trenta anys, sinó també dels nous reptes de futur i la labor incansable de la institució per fer arribar el català a tots els àmbits de la societat.

Amb aquesta cançó, promoguda per la Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, s'ha volgut celebrar tota la feina feta en el camp de la normalització lingüística durant els darrers 30 anys, gràcies a la implicació dels 22 centres de normalització lingüística de tot el territori i el treball en xarxa amb diverses i innombrables associacions i institucions locals.

Així mateix, la peça musical il·lustra conceptes fonamentals de l'esperit del CPNL; situa la llengua com a element cultural de referència i com a eina de cohesió social, i destaca els lligams entre parlants i la col·laboració entre organismes i institucions.

"El català és futur" l'ha compost expressament per a l'ocasió el músic d'origen islandès resident a Barcelona Halldor Mar, conegut pel gran públic des del 2014, arran de la publicació de "Winds" (Trafalgar 13 / Satélite K). En aquest disc, Halldor Mar versiona algunes de les peces més populars de la cançó i el rock català dels anys seixanta i setanta -des de Pau Riba fins a Lluís Llach, passant per Sisa, Maria del Mar Bonet i Guillermina Motta- traduïdes a l'anglès i passades pel seu filtre pop particular.

Més tard, Halldor Mar faria el salt a la pantalla amb el programa televisiu "Katalonski", emès a TV3, en el qual viatja a diferents llocs del món per trobar-se amb gent d'arreu que ha après el català, sovint a través de la música, i als quals aquesta decisió els ha canviat la vida.

En Halldor Mar, autor de la cançó dels 30 anys del CPNL, El català és futur, ens ha acompanyat per celebrar el nostre aniversari. Ho vam fer amb una retransmissió en directe a través de les xarxes socials del CPNL durant la qual va cantar algunes cançons, va explicar la seva relació amb el català i va respondre en directe les preguntes dels usuaris. Vols recuperar l'emissió?

Lletra:

El català és futur
En un viatge que no s'atura mai,
amb la força
d'allò que és nostre,
que ha obert portes a gent de tot arreu
i qui ha vingut l'ha fet seva i l'ha estimat.
Un llarg camí que ja hem recorregut,
tots en marxa,
tots fent xarxa.
Tant que hem fet i mai ens hem perdut,
seguirem, aquí ens trobaràs.
Si tu vens,
junts parlarem,
creixerem, fent lligams,
i avançarem junts, sabent que
la llengua és de tots
i l'hem de fer servir.
La llengua és un tresor
i l'hem de compartir.
Tenim un món que gira al nostre voltant
i la voluntat de seguir sempre cap endavant
i si construïm un futur entre tots
compartirem un nou dia
i avançarem junts sabent que
la llengua és de tots
i l'hem de fer servir.
La llengua és un tresor
i l'hem de compartir.
La llengua és de tots.
El català és futur.