Conferència sobre els noms de lloc de la Ribera d'Ebre

Difusió

La quarta sessió de les jornades Defensem la Llengua va anar a càrrec de la filòloga Sílvia Veà

La quarta sessió de les jornades Defensem la Llengua a la Ribera d'Ebre va tindre lloc el 23 de febrer a la sala d’actes de Ca Don Joan, al municipi de Vinebre. La ponència, titulada "L'onomàstica a la Ribera d'Ebre. Un tastet d'onomàstica i de llengua", va anar a càrrec de la doctora en Filologia Sílvia Veà i Vila i tractà sobre els noms de lloc i la varietat lingüística que es parla a la comarca. L'acte congregà 45 persones de Vinebre i altres poblacions de les comarques de la Ribera d'Ebre i el Priorat.

La Dra. Veà, experta en onomàstica i autora de diferents estudis, exposà les diferents tipologies de topònims a la comarca i la procedència dels noms de lloc riberencs. També va parlar dels estudis onomàstics publicats i en procés d'elaboració al territori. Va completar la intervenció fent la descripció d'un seguit de trets lingüístics característics de la parla riberenca que s'han anat perdent en el decurs dels anys i dels segles, d’altres que estan en retrocés i, finalment, va posar de relleu els que encara es mantenen vigents i amb plena vitalitat. 

L'acte el va presidir la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vinebre, Rosa Maria Pros Jordà, i comptà amb la presència dels presidents de les dos entitats organitzadores: Josep S. Cid, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), i Dolors Roo, d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.

Les jornades Defensem la Llengua, organitzades amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, es tancaran el dia 2 de març a la Palma d'Ebre (19.00 h, al Centre Cultural), amb la ponència "Tan iguals, tan diferents: els parlars de la Ribera d'Ebre contrastats", a càrrec d'Olga Cubells i Bartolomé, doctora en Filologia Catalana.

Vols compartir aquesta notícia?