Publicacions

  • El plàtan de cuinar

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    5a edició

    Herba robusta i perenne amb rizomes subterranis carnosos i fulles molt llargues. Les varietats cultivades són estèrils i desenvolupen els seus fruits sense necessitat de pol·linització. Els plàtans de cuinar pertanyen al mateix grup botànic que la banana o el plàtan de postres, però normalment són variants triploides. Tots els membres del gènere Musa són originaris de les regions tropicals del sud-est asiàtic i d'Oceania.

    Més informació sobre "El plàtan de cuinar".
  • El ginkgo

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    5a edició

    El ginkgo és un arbre dioic i caducifoli que té el tronc erecte i ramificat. La seva escorça és de color
    marró clar a fosc i té fissures reticulars i rugoses, que en els arbres vells recorda el suro. El reconeixem
    a primer cop d'ull per les seves fulles flabel·lades (en forma de ventall), que prenen un color
    groc daurat a la tardor. Poden tenir de 30 a 40 m d'alçària (alguns espècimens a la Xina superen els
    50 m) i una circumferència de fins a 4 m. Té diversos usos, tant en la gastronomia, com en la medicina
    tradicional xinesa, i es planta també com a ornamental.

    Més informació sobre "El ginkgo".
  • L'esponja vegetal asiàtica

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    5a edició

    Planta enfiladissa anual amb tiges que poden arribar als 5 metres de llarg o més. Té les fulles simples, grans i piloses i les flors són grogues. Els fruits, de 15 a 30 centímetres de llarg, s'assemblen a un cogombre (Cucumis sativus) o a un carabassó (Cucurbita pepo), però amb unes crestes longitudinals característiques. Existeixen tres varietats principals: una de cultivada amb el fruit comestible i dues de silvestres amb els fruits molt més amargs.

    Més informació sobre "L'esponja vegetal asiàtica".
  • La soia o soja

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    5a edició

    La soia és una planta herbàcia de la família de les fabàcies originària de l'est d'Àsia, molt consumida a la Xina, al Japó, a Corea i a Taiwan. Actualment es cultiva en gran quantitat a tota Àsia, als Estats Units i a l'Amèrica del Sud (Brasil, Argentina i Paraguai). La soia, als Països Catalans, és cultivada principalment a les Illes Balears. Aquesta planta sol créixer en horts i camps de cultiu, tot i que algunes de silvestres creixen en prats i estepes.

    Més informació sobre "La soia o soja".
  • El creixen

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    El creixen s'utilitza principalment en la preparació d'amanides i afegir unes fulles de creixen a una amanida verda convencional va molt bé per contrarestar el gust una mica insípid de l'enciam comercial. El creixen cuinat també es pot fer servir per a cremes o sopes. Les fulles tendres serveixen per decorar plats o com a guarnició de carns fredes i peixos. El seu gust recorda al de la mostassa, tot i que és un xic més suau i dolç.

    El creixen (Nasturtium officinale) és una herba de llocs humits de la família de les brassicàcies, com també ho són la col, el bròquil i la mostassa.

    Més informació sobre "El creixen".
  • El sequi

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    Gairebé totes les parts del sequi es poden menjar. Els fruits es poden menjar crus o cuits i afegits a les amanides i salses sovint marinats amb llimona. També se'n poden menjar els llucs i les fulles tendres cuits o afegint-los a les sopes. L'arrel, també comestible i de consistència similar a la patata, es pot preparar de diverses maneres.

    El sequi (Sechium edule) és una liana comestible dins la família de les cucurbitàcies, com ara el cogombre, el meló i la carbassa.

    Més informació sobre "El sequi".
  • El gínjol

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    Tot i que actualment el seu consum és molt reduït a les zones urbanes del nostre país, encara és costum menjar-ne a la tardor al Baix Ebre i Montsià, a molts llocs rurals del País Valencià i a la regió de Múrcia. La manera de fer preparacions culinàries amb gínjols és similar a les que es fan amb la poma i també les prunes, ja siguin dolces o salades.

    El ginjoler (Ziziphus jujuba) és un arbust o petit arbre de la família de les ramnàcies. Es pensa que és originari del centre i sud de la Xina tot i que es conrea a diversos països de la conca mediterrània des de temps molt antics.

    Més informació sobre "El gínjol".
  • El lotus de l'Índia o nelumbe

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    Moltes parts d'aquesta planta són utilitzades en la cuina de l'Índia, Sri Lanka, Tailàndia, Cambodja, el Vietnam i la Xina. Les llavors de lotus són comestibles i segons la medicina tradicional xinesa asseguren la longevitat. Es poden menjar crues i tenen un gust semblant al de les ametlles tendres, encara que són un xic més amargues. També es mengen rostides, com si fossin castanyes, o assecades i rebentades com si fossin crispetes. Igualment, s'empren per elaborar dolços.

    Els rizomes tallats en làmines es mengen com a llegums fregits o bullits. També s'arrebossen amb pasta d'arròs per fregir. Com que són un xic insípids, normalment es condimenten amb salses i espècies.

    Més informació sobre "El lotus de l'Índia o nelumbe".
  • El mango

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    El mango comú és un arbre tropical que pertany a la família de les anacardiàcies, com ara els festucs i els anacards. Es tracta d'un dels arbres fruiters més grans del món, ja que pot arribar a fer 40 metres d'alt.

    A més de poder-los menjar directament, els mangos es fan servir molt a la cuina amb chutneys, adobats en vinagre o bé menjats crus amb sal, bitxo o salsa de soia. Una beguda feta amb mango que és molt popular a Àsia es fa mesclant mangos madurs o polpa de mango, mantega i sucre.

    Més informació sobre "El mango".
  • La baia de goji

    Els sabors del món

    Els sabors del món

    4a edició

    Les baies de goji es poden menjar barrejades amb musli, cereals d'esmorzar, amanides o iogurt. També es poden macerar en alcohol i emprar en plats cuinats com si es tractés d'una pansa de raïm. La melmelada i les postres fetes amb aquest fruit tenen molt bon sabor.

    Les baies de goji o cireres goji són unes baies vermelles provinents de l'arç de la Xina o de l'arç. Aquests arbusts són de la família de les solanàcies, com ho són els tomàquets, les patates, els pebrots i les albergínies.

    Més informació sobre "La baia de goji".