L’Heura, la nova gegantona multicultural, s’estrena a la cercavila de les escoles
Més de 30 persones van formar part de la comitiva que va acompanyar la gegantona del Centre creada per alumnes i entitats
La Marleny del Perú, la Khadija del Pakistan, en Luís de Melilla o la Wendy del Salvador van ser alguns dels alumnes dels cursos de català del CNL que van fer ballar la gegantona Heura a la cercavila de les escoles, que va recórrer els carrers de la ciutat amb motiu de la proclamació de Santa Coloma com a ciutat gegantera 2023.
La colla del CNL va portar i acompanyar la gegantona que va ballar a ritme de flabiol i tamborí. La faldilla feta a mida i brodada per les cosidores del Casal dels Infants, no parava de volar mentre la gegantona rodava com una baldufa.
La comitiva va recollir la gegantona al local de Joves Artistes Kolomencs (JAK) i es va dirigir cap a la plaça Catalunya on es va fer la sessió de fotos com si de celebritats a la catifa vermella es tractés. Més endavant es va passar per la plaça de la Vila i al final totes les escoles i centres educatius es van aplegar a la plaça Manent, on es va fer la ballada final enmig d'aplaudiments i carones d'infants amb les mirades ben encuriosides.
Per als alumnes del CNL, aquesta era la primera vegada que feien ballar un gegant, tot i que en algun país també tenen figures festives. Van passar-s'ho molt bé i van descobrir que portar la gegantona Heura va ser més senzill del que semblava
La creació de la gegantona
La creació de la gegantona ha estat un projecte col·laboratiu i comunitari en el qual hi ha participat l'artista local Chone Orellana, els alumnes dels cursos de català de diferents nacionalitats, les cosidores pakistaneses, índies, marroquines i de Bangladesh del Casal dels Infants, la modista Sílvia Sintes, el grup Menta i Xocolata, i la colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma, amb el suport de l'equip del CNL L'Heura. L'objectiu del projecte ha estat fomentar l'ús de la llengua i donar a conèixer la cultura tradicional popular, tant en el procés de creació de la figura com en l'activitat del dissabte passat.
La colla s'ha creat de forma puntual per celebrar aquesta efemèride i tot i que hi ha la previsió de fer ballar la gegantona un cop l'any, als alumnes que hi van participar se'ls proposarà que participin en altres activitats organitzades per entitats de la ciutat com ara les catifes florals de Corpus. La idea és que els aprenents de català puguin conèixer i formar part del teixit associatiu de Santa Coloma.
Aquesta activitat s'inscriu en els objectius del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) d'afavorir el pas de la competència a l'ús de la llengua, tal com marca el Pla d'acció 2023. També enllaça amb les propostes per millorar la situació del català a la ciutat que es van fixar més de 20 entitats colomenques i que van quedar recollides en l'aportació que van fer amb motiu del Pacte Nacional per la Llengua. En les propostes del pacte es demanava vincular el català a activitats lúdiques.
El CPNL, compromès amb la llengua catalana
El CNL L'Heura forma part del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), un ens del sector públic format per la Generalitat de Catalunya i 137 administracions públiques (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) que té l'objectiu de facilitar el coneixement i l'ús del català a la població adulta i fer promoció territorial de la llengua.