25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 30 de novembre de 2017

Alumnes i voluntaris de Blanes visiten la presó Model de Barcelona

El divendres 24 de novembre al migdia un grup d'alumnes i voluntaris lingüístics de Blanes van iniciar el VxL amb una visita guiada a la presó Model de Barcelona

Alumnes i voluntaris de Blanes visiten la presó Model de Barcelona

Una vintena de voluntaris lingüístics de Blanes inicien el VxL visitant la presó Model

Dins dels actes de dinamització del programa Voluntariat per la llengua (VxL), l'Oficina de Català de Blanes va organitzar una visita guiada a la presó Model per veure l'exposició que el Departament de Justícia de la Generalitat ha preparat sota el lema "la Model ens parla".

Una vintena de persones, entre voluntaris lingüístics i alumnes de català, van poder participar d'una experiència, per a molts, única:  la possibilitat de veure per dins un centre penitenciari tan emblemàtic i amb tanta història com és la presó Model.

Aquesta institució va ser inaugurada el 9 de juny de 1904 i els últims interns en van marxar el 8 de juny de 2017. Són, doncs, 113 anys d'història que el Departament de Justícia ha volgut reivindicar per recordar, a través de les diferents dependències, els episodis històrics més importants que s'han viscut en el segle XX.

De les tres galeries obertes al públic, una s'ha ambientat per acollir l'exposició sobre 13 històries personals que apleguen moments cabdals de la història de la ciutat i del país. Noms  com Francesc Ferrer i Guàrdia, Lluís Companys, Salvador Puig Antich, Juan José Moreno Cuenca El Vaquilla... conviuen amb personatges més desconeguts però molt interessants de descobrir, com  Josep Fortuny i Torrens, Helios Gómez Rodríguez o A.R. àlies La Gilda. Són 13 cel·les ambientades que volen fer sortir del silenci aquests personatges i fer-los presents entre els visitants: trossets d'història dins la memòria col·lectiva.

Una visita que, sens dubte, no ens va deixar indiferents. Adjectius com impactant, colpidora, impressionant, depriment i interessant són els que van utilitzar voluntaris i alumnes per definir l'experiència.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes