25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


empresa

EMPRESES LINGÜÍSTICAMENT RESPONSABLES (ELR)

Com es va gestar el projecte

A la Garrotxa, la responsabilitat social empresarial (RSE) és una filosofia que fa temps que moltes empreses de la zona apliquen gràcies a la feina de la Fundació Privada (FP) Garrotxa Líder i també de Turisme Garrotxa.

La FP Garrotxa Líder, amb el seu Codi de gestió sostenible, va començar a implantar polítiques de gestió socialment responsable com una fórmula per contribuir al desenvolupament sostenible del territori. A partir d'uns indicadors vinculats al concepte de territori, les empreses valoren tota una sèrie d'elements que les fan més responsables socialment i més lligades al territori on s'ubiquen.

Així mateix,  les empreses adherides a Turisme Garrotxa també apliquen aquest Codi sempre tenint com a marc la Carta europea de turisme sostenible.

Així doncs, a la Garrotxa, com que ja es donaven les condicions necessàries perquè moltes empreses siguin responsables amb la societat i el territori que les acull, només calia fer un pas més en aquesta direcció fent-hi intervenir un element que, fins aleshores, apareixia al Codi i a  la Carta però romania ocult: la llengua.

Com es va començar a treballar en el projecte

La RSE dibuixa un model d'empresa compromesa amb els valors ambientals i socials, però també culturals i lingüístics. Aquest compromís és una marca de millora contínua que distingeix aquestes organitzacions empresarials.

El Servei de Català d'Olot-la Garrotxa del CPNL es va posar en contacte, a mitjan 2014, amb Turisme Garrotxa i FP Garrotxa Líder per exposar-los un projecte nou: el de les empreses lingüísticament responsables (a partir d'ara ELR). És un projecte innovador a Catalunya que té com a objectiu incorporar conscientment la llengua en la gestió empresarial com un valor més, tant d'impacte en els mercats com de connexió amb el territori.

La proposta que el SC d'Olot-la Garrotxa va fer a Turisme Garrotxa i FP Garrotxa Líder és que demanessin a les empreses d'afegir en les seves memòries de gestió sostenible també compromisos relacionats amb la llengua.

És per això que a finals del 2015 es va proposar de fer un conveni de col·laboració entre quatre organismes per tirar endavant aquest projecte pioner: l'Institut Municipal de Promoció d'Olot (IMPO), el Consell Comarcal de la Garrotxa, Turisme Garrotxa i el Consorci per a la Normalització Lingüística.

Aquest conveni es va signar el 30 de març de 2016.

Com treballem en aquest projecte

És un treball en xarxa entre tècnics de diversos organismes i el que es vol aconseguir és que les empreses adquireixin compromisos relacionats amb el català i que incloguin la llengua dins la gestió empresarial com un element que els aporta valor i les distingeix.

Aquests compromisos estan agrupats en quatre blocs, ordenats per dificultat, de tal manera que una empresa pot triar, el primer any, de complir només els del primer bloc i, després, successivament, si vol, anar-hi afegint compromisos més complexos. Els quatre blocs són:

  1. Imatge externa de l'empresa en el territori (pàgina web en català i edició de documents de màxima difusió en català).
  2. Imatge interna de l'empresa com a organització (formació de llengua per als treballadors, documents interns en català).
  3. Connexió de l'empresa amb la llengua del territori (català com a mèrit o requisit en la selecció de personal i català com a llengua a tenir en compte amb els proveïdors).
  4. Connexió de l'empresa amb la cultura del territori (col·laboració en projectes com el Voluntariat per la llengua o altres programes culturals).

Com avaluem els compromisos i distingim l'empresa

Quan l'empresa escull un d'aquests quatre blocs, es negocia un termini per complir els compromisos que hi van associats, i al final d'aquest període el SC d'Olot-la Garrotxa verifica si s'han complert o no. Si la resposta és afirmativa, l'empresa pot renovar aquest compromís lingüístic i afegir, en els seus valors de RSE, aquest valor d'empresa lingüísticament responsable.

En aquests moments, tenim 32 empreses adherides al projecte i esperem que en siguin moltes més i que puguem estendre aquesta forma de treballar a altres parts del territori.

Les empreses adherides

 
  Hotel Mas la Ferreria
  Caliu Rural (Casa Prat i Can Ventura)
  Turisme rural La Rectoria de Sant Miquel de Pineda
  Turisme rural Can Felicià
  Turisme rural Mas Rubió
  Turisme rural Cal Carreter
  Tosca, serveis ambientals d'educació i turisme
  En Ruta Girona
  Rucs i Someres
  Restaurant Font Moixina
  Vol de Coloms
  Restaurant La Perla. Apartaments
  Fageda Fundació (Cooperativa la Fageda)
  Mas la Coromina
  Hotel Riu
  Hotel Can Blanc
  Restaurant La Quinta Justa
  La Nevateria Alimentació
  Restaurant L'Hostalet
  Restaurant Apartaments L'Arcada de Fares
  Restaurant L'Hostal dels Ossos
  Hostal del Sol
  Restaurant Cúria Reial
  Cafè Europa
  Càmping Les Preses Natura
  Càmping l'Alguer- Grup Plana, SL
  Centre Logístic de Bicicletes
  Natura & Magia
  Hotel Vall de Bas

Si voleu més detalls sobre el procediment administratiu per adherir-vos al projecte, aneu al web de Dinamig.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes