25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/palafrugell.html

Qui som

D'on venim

El 1992 l’Ajuntament de Palafrugell passa a formar part del CPNL i es crea l’Oficina de Català (OC); situada en un primer moment al local de Cultura del carrer de les Botines, passa després al Teatre Municipal i, finalment, al Centre Municipal d’Educació, inaugurat l’any 2006.

Anteriorment hi havia hagut el Servei de Català Municipal; el fet que l’OC pertanyi a una xarxa d’abast català permet donar un gran pas endavant. S’obren un ventall de tasques que tenen com a punt principal incrementar la presència i l’ús del català al municipi i col·laborar en la cohesió social.

Paisatge i territori

El primer nucli de població d’aquest territori és de l’època romana i se situà on actualment és Llafranc, vora el mar. A principi de l’Edat Mitjana els habitants es traslladen uns quilòmetres endins fugint de la pirateria, d’aquí el seu emplaçament actual.

Palafrugell és al cor de la Costa Brava i a la falda de les Gavarres. El municipi comprèn, a més de la vila, els nuclis costaners de Tamariu, Llafranc i Calella, el poble de Llofriu i els veïnats de Santa Margarida i Ermedàs.

Tant el litoral com l’interior són d’una gran bellesa. Cal fer esment a les cales, els penya-segats, les roques, les coves i els pins que hi ha al llarg del litoral; i als camps de conreu i els alzinars de l’interior.

Els camins de ronda uneixen les poblacions costaneres; i la via verda, Palafrugell i Palamós. Totes aquestes rutes són els trajectes principals de les excursions a peu o en bicicleta.

Destaquen, així mateix, dos penya-segats majestuosos: el cap Roig i el cap de Sant Sebastià. El primer amb el Jardí Botànic del mateix nom i el segon amb el far de Sant Sebastià i el poblat ibèric. Des d’arreu, la vista cau sobre les illes Formigues.

Cultura i festes

Són variats els actes culturals i festius que ofereix la població, des de la Festa Major a les Festes de Primavera, passant per la Cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell. Altres activitats que també convoquen gran nombre d’assistents són la Biennal de fotografia Xavier Miserachs i el festival Flors i violes, que permet visitar patis públics i privats i gaudir-hi d’actuacions diverses i tastets gastronòmics.

Hi ha dues fundacions que val la pena conèixer, la Fundació Josep Pla, que difon l’obra de l’escriptor; i la Fundació Vila Casas, que té a l’Espai de Cultura Contemporània Can Mario un interessant fons d’escultura contemporània.

Activitat econòmica

Palafrugell havia estat una població agrícola i pesquera. Aquestes activitats van ser substituïdes a partir del segle XVIII per la indústria surotapera, que viurà la seva màxima esplendor durant el s. XIX i inicis del XX i promourà un gran creixement econòmic, demogràfic i urbanístic de la vila.

Una de les fàbriques més emblemàtiques fou la coneguda com Can Mario, actualment seu del Museu del Suro i de la Fundació Vila Casas. La seva torre de l’aigua ofereix àmplies vistes del poble i els voltants i forma part del perfil de la ciutat.

A partir dels anys 60 el relleu de l’activitat econòmica el pren el turisme, motor encara ara del desenvolupament del municipi.
 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes