25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/palafrugell.html

Programa Voluntariat per la llengua

Aquest programa té per objectiu posar en contacte persones que volen practicar el català amb persones que volen dedicar unes hores del seu temps a ajudar-les a practicar-lo. D'aquesta manera, qui aprèn practica i el voluntari o voluntària s'acostuma a no canviar de llengua quan li parlen en una altra que no sigui el català.

El Voluntariat per la llengua a Palafrugell

A Palafrugell vam ser un dels pobles pioners a muntar parelles lingüístiques. Quan encara no hi havia el programa de Voluntariat per la Llengua, el curs 2002-2003 aquí en vam dir A Palafrugell, parlem en català. Ja havíem engegat una experiència similar el curs 1997-1998: les Tutories de llengua oral.

Al llarg d'aquests anys hem tingut nombrosos aprenents i voluntaris que s'han anat trobant per fer paquets de 10 sessions, fins arribar a constituir prop de 350 parelles. El grau de satisfacció de la immensa majoria dels participants és molt alt, i quasi tothom repeteix l'experiència diverses vegades. A més, hem començat a tenir voluntaris que havien estat anteriorment aprenents i que, un cop assolit un bon nivell de llengua, s'atreveixen a ajudar les persones que comencen. El 2017 també hem tingut, per primera vegada, una parella virtual, que ha fet les seves xerrades en línia.

Les persones inscrites al programa poden participar en activitats diverses que s'organitzen des de l'Oficina, des del Consell Comarcal o des del CNL de Girona. Per exemple, l'any 2009 vam visitar el Museu Dalí i vam assistir de públic al programa Bocamoll. També hem participat a les Festes del Voluntariat per la Llengua, una a Salt, a l'espai cultural Coma Cros, en la qual vam poder gaudir de l'actuació del grup Mazzoni i veure un assaig dels Marrecs de Salt; i una a Girona, el 2010, durant la qual vam visitar la fira De tot CAT, al palau firal. L'abril de 2103 vam veure en directe la subhasta de peix a Palamós i vam gaudir d'un tastet a l'Espai del Peix del Museu de la Pesca; l'abril de 2014 vam poder visitar l'Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà; el maig de 2015 la Casa Màgica de Santa Cristina d'Aro, en una visita guiada pel mag Xevi; el 2016 vam conèixer el celler Mas Molla de Calonge, i el 2017, el poblat ibèric i la torre de guaita de Sant Sebastià de la Guarda.

Gràcies a un conveni amb la Fundació Pla, hem fet diverses passejades literàries: Aigua de mar, per Calella i Llafranc, el 2009; El camí de la llibertat, pel far de Sant Sebastià i Tamariu, el 2010; Palafrugell, peix fregit, pel centre de la vila, el 2011; El rerepaís, que ens va portar a Llofriu el 2012 i, l'última fins ara, que ens va fer conèixer Pals amb els ulls i la ploma de l'escriptor. També hem acompanyat voluntaris i aprenents de poblacions veïnes en sortides al Montgrí, a Sant Miquel de Cruïlles, al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i als clots de Sant Julià.

A més, voluntaris i aprenents van formar part de la coral que es va crear el 2012 per participar a la celebració dels 20 anys de l'Oficina de Català de Palafrugell i participen any rere any a la Lectura de poemes d'arreu del món i al sopar de tancament dels cursos. Aquest any ens acompanyen, també, en els actes de celebració del 25è aniversari de l'Oficina de Català.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes