25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Voluntaris per la llengua - Alt Penedès

El programa Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, el Voluntariat per la llengua va començar a funcionar d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL.

El Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf durant el 2015


340 parelles

L'any 2015, 340 parelles lingüístiques van participar en el Voluntariat per la llengua a les dues comarques. El programa es va desplegar a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes (les Roquetes), Sitges, Sant Sadurní d'Anoia, Canyelles, Cubelles, Gelida, La Granada, Mediona, Sant Llorenç d'Hortons, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit i Torrelles de Foix.

   


Gràfic d’evolució del nombre de parelles lingüístiques


55 entitats adherides

Les entitats i associacions que s'adhereixen al programa hi col·laboren donant-hi suport mitjançant la difusió, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes entre els seus associats, la constitució de parelles, l'obertura de les seves activitats a voluntaris i a aprenents o la col·laboració puntual a l'hora d'organitzar activitats conjuntament amb el CNL.

S'identifiquen amb un logotip:

Durant l'any 2015, 55 associacions han estat adherides al programa.


198 establiments col·laboradors

Els establiments que signen un acord de col·laboració amb el CPNL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment.

  

El 2015, aquesta xarxa de comerços i restaurants a les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf sumava 198 establiments.

El 2015 s'ha continuat fent una activitat iniciada el 2013, que lliga el VxL i els cursos de català. Es tracta de les pràctiques lingüístiques que fan alumnes que estan aprenent català oral per alguns establiments col·laboradors. La iniciativa consisteix a facilitar que els alumnes vagin als establiments que participen en l'activitat per practicar els coneixements que han après a l'aula en situacions quotidianes de la llengua, com són les que propicia l'àmbit comercial. Durant el 2015 s'han dut a terme a Vilanova i la Geltrú, emmarcades en la campanya "Demana-ho en català, també!", Vilafranca del Penedès, Sitges, Sant Pere de Ribes i Sant Sadurní d'Anoia. Hi han participat 110 establiments de les dues comarques, 134 alumnes i 6 aprenents del VxL.


57 activitats al voltant del Voluntariat per la llengua

El CNL organitza, conjuntament amb entitats o per iniciativa pròpia, activitats lúdiques i culturals de tot tipus adreçades als participants en el VxL, que tenen per objectiu fomentar la participació i la cohesió social: visites a llocs emblemàtics de les poblacions o a exposicions, clubs de lectura, itineraris literaris, lectures de textos en veu alta, projeccions, xerrades, excursions, tallers de castells, sardanes o teatre, sortides al cinema o al teatre, calçotades, concerts, assistència a programes de ràdio i de televisió, etc.

Durant l'any 2015, el Voluntariat per la llengua ha organitzat 57 activitats complementàries a l'Alt Penedès i al Garraf, en les quals han participat voluntaris i aprenents.

Activitats destacades

Celebració del final de curs i de l'edició del VxL als jardins de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el 5 de juny, en què van participar més de 150 persones.

     

Participació del CNL en la celebració de les 100.000 parelles lingüístiques que el CPNL va organitzar al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), el 26 de novembre.

Actes d'inici o cloenda de les edicions del VxL

Durant el 2015 es van organitzar 13 actes d'inici o de cloenda de les diferents edicions del VxL que es fan al llarg de l'any.

 

 

 


Exposició "A dues veus" per difondre el VxL

El 2015, el CNL ha elaborat l'exposició "A dues veus. Retrats de converses en català", amb la col·laboració del Consell Comarcal de l'Alt Penedès i de l'Ajuntament de Vilafranca, dins del programa d'actes que la ciutat ha organitzat durant l'any amb motiu de ser la Capital Cultura Catalana.

"A dues veus" és una exposició fotogràfica en 21 plafons que ens convida a fer un viatge visual a través de l'objectiu de la fotògrafa Imma Casanellas. Un total de 19 parelles lingüístiques expressen, amb mirades i gestos, la complicitat que es crea entre voluntaris i aprenents i reflecteixen la riquesa de l'experiència del Voluntariat per la llengua. Per fer les fotografies, s'han escollit espais emblemàtics de Vilafranca.

Els retrats van acompanyats de frases que són fragments dels textos que han escrit deu voluntaris després de conversar amb les parelles fotografiades, i que mostren una visió particular de les impressions d'aquestes persones que darrerament han participat en el programa. Els textos sencers es poden llegir al llibret que s'ha editat amb motiu de l'exposició i també al web del CNL: /xarxa/cnlaltpenedes.

A Vilafranca del Penedès es va poder visitar del 25 de març al 12 d'abril, a la capella de Sant Joan, i del 23 al 26 de juliol, al local de l'Associació de Veïns de l'Espirall. Del 28 de setembre al 12 d'octubre va ser a Gelida, a l'Escorxador, i del 2 a l'11 de novembre, al Bar Restaurant El Jardí, de Sant Quintí de Mediona. Finalment, l'itinerari de l'exposició en el 2015 va acabar del 17 al 30 de novembre, quan es va poder visitar al Casal d'Entitats, de Sant Sadurní d'Anoia.

 


 


Presentacions del VxL

Els serveis i oficines de català organitzen sessions de presentació del VxL destinades a les persones que iniciaran les trobades per informar de les característiques bàsiques del programa i repartir el material, com també presentar les noves parelles.

 

  Vilanova i la Geltrú                                          Vilafranca del Penedès

 

  Sant Sadurní d'Anoia                                               Cubelles


Voluntariat per la llengua en àmbits específics

L'experiència de les parelles lingüístiques també es desplega en àmbits específics com, per exemple, les empreses o bé les associacions de pares i mares d'alumnes (AMPA).

El 2015, s'ha continuat implantant a les empreses, en el marc de la responsabilitat social (RSE), sobretot en empreses que tenen l'atenció al públic com un dels factors més importants. S'ha col·laborat amb 1 empresa d'atenció a la gent gran i s'hi han format 8 parelles lingüístiques.

En l'àmbit educatiu, s'ha col·laborat amb 2 AMPA i s'han format 7 parelles lingüístiques.


Programa viu i actiu

El programa Voluntariat per la llengua és obert durant tot l'any, si bé se'n fan dues edicions principals coincidint amb els quadrimestres dels cursos de català: d'octubre a gener i de març a juny.

El Voluntariat per la llengua és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya, lliurement, amb harmonia i naturalitat.


Abril de 2016


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes