25 anys fent bategar el català

Centres


Recursos lingüístics
RSS

Novetats

Mostrant de 1 a 10, de 10 entrades disponibles, del centre Àmbit de Formació i Foment

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 20 d'octubre de 2014

  Terminologia de màrqueting digital, una eina per a promoure el mercat digital català

  Aquest projecte és fruit de la iniciativa del TERMCAT, i s'ha fet amb l'assessorament de destacats experts de l'àmbit. Forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia, que difon prop de vuitanta repertoris terminològics especialitzats d'àmbits diversos.

  La Terminologia de màrqueting digital recull més d'un centenar de termes. Cada terme inclou les denominacions i la definició en català, els equivalents en castellà, en francès i anglès, i, en alguns casos, aclariments conceptuals o notes d'exemple. El vocabulari recull termes com ara contingut de marca (per a l'anglès branded content), compromís (per a l'anglès engagement), gestor de comunitats (community manager en anglès), postureig, transmèdia, etc.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 18 de juliol de 2014

  Nova publicació en línia del TERMCAT: El Diccionari d'anatomia

  El TERMCAT publica en línia el Diccionari d'anatomia, que difon 4.767 denominacions en català corresponents a 3.622 conceptes relacionats amb l'anatomia humana.

  Cada terme inclou també els equivalents en castellà i anglès, i les denominacions corresponents a la Terminologia Anatòmica (TA, antigament Nomina Anatomica), una nomenclatura científica estandarditzada de caràcter internacional pròpia d'aquest àmbit del coneixement.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 30 de maig de 2014

  Lèxic de la crisi econòmica (TERMCAT)

  El TERMCAT ofereix en línia el Lèxic de la crisi econòmica, amb els termes i expressions catalans que es fan servir per a explicar la crisi econòmica, amb equivalents en sis llengües.

  El lèxic difon un recull de la terminologia de l'àmbit econòmic, financer, laboral i de l'àmbit social, que es troba tant en documentació especialitzada com en mitjans de comunicació per explicar la crisi econòmica actual.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Dimecres, 26 de mar de 2014

  Es constitueix a Barcelona la primera Associació de Comissaris de Llengua

  La primera Associació Internacional de Comissaris de Llengua (IALC) es va constituir oficialment el passat divendres, 21 de març, en el marc del Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües. La nova associació serà presidida pel canadenc Graham Fraser i té per objectiu la defensa dels drets lingüístics a tot el món. L’Associació la integren representants d'Irlanda, Bèlgica, Kosovo, Finlàndia, Sud-àfrica, Sri Lanka, Gal·les i Catalunya.

  El Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics, organitzat pel Síndic de Greuges de Catalunya i l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, es va celebrar a Barcelona del 19 al 21 de març i va reunir diversos ombudsmen, comissaris de llengua i altres experts en drets lingüístics nacionals i internacionals. Hi van participar més d’un centenar de persones.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 13 de mar de 2014

  El català incorpora una quarantena de nous termes

  Una quarantena de nous termes s’han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica del Consell Supervisor del TERMCAT. Aquests termes van ser normalitzats durant el segon quadrimestre de l’any 2013 i acaben de sortir publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6578, del 10 de març de 2014).

  Destaca especialment l’apartat corresponent a les ciències de la vida, amb termes d’ictiologia vinculats a les fases de vida dels salmons (aleví, aleví vesiculat, aleví postvesiculat, salmó barrat, esmolt, esmoltificació, etc.); de biologia molecular i genètica (proteoma, proteòmica, transcriptoma, transcriptòmica) o de micologia (amb formes com ara funga, micobiota i micoflora, totes tres referides al conjunt dels diferents fongs que creixen espontàniament en una regió o en un ambient determinats).

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 13 de mar de 2014

  Softcatalà presenta un nou corrector gramatical i un nou diccionari de sinònims

  Softcatalà ha presentat aquest mes de març el nou corrector gramatical basat en LanguageTool i el diccionari de sinònims OpenThesuarus. Ambdós projectes estan basats en programari lliure i són d'ús gratuït.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 10 de gener de 2014

  TERMCAT. Actualització de la Neoloteca (gener de 2014)

  S’ha actualitzat la Neoloteca, el diccionari de termes normalitzats pel Consell Supervisor, amb 66 noves fitxes d’àmbits temàtics diversos. Cal destacar especialment, com a noves incorporacions d’aquesta actualització, dos grups de termes: d’una banda, una vintena de termes de l’àmbit del manga, procedents majoritàriament del japonès, que formen part d'un tríptic elaborat l'any passat amb motiu del Saló del Manga (anime, hentai, josei, kodomo, otaku, shojo, etc.); d'altra banda, una desena de formes verbals referides a gestos tàctils en dispositius mòbils (fer un toc, arrossegar el dit, pinçar, despinçar, etc.), que van ser objecte d’estudi a partir d’una enquesta en línia en què van participar els usuaris del TERMCAT.

  Els nous termes poden consultar-se, com sempre, des de l’apartat “Noves incorporacions” de la cerca avançada de la Neoloteca.

  Llegir-ne més

 • Àmbit de Formació i Foment - Divendres, 10 de gener de 2014

  El Diccionari de dret administratiu ja és accessible en línia

  El Diccionari de dret administratiu aplega i defineix 1.130 termes d’aquest àmbit del dret, seleccionats a partir del buidatge dels textos legislatius més rellevants del dret administratiu vigents a Catalunya. Per exemple, s’hi poden consultar termes com ara acte administratiu resolutori, auditoria urbanística, entitat municipal descentralitzada, interès públic, recurs de súplica, recurs contenciós administratiu, sistema dinàmic de contractació, etc. Per a cada terme s’inclouen també les denominacions en castellà.

  Es tracta de la versió en línia de l’obra en paper del mateix títol, publicada pel Departament de Justícia el mes de novembre, i de la qual el TERMCAT és coautor. El Diccionari de dret administratiu forma part de la col·lecció Termes Jurídics —juntament amb el Vocabulari de dret penal i penitenciari i el Diccionari de dret civil, també en línia. En l’elaboració de l’obra hi han intervingut especialistes del dret administratiu provinents de l’àmbit universitari i de l’Administració.

  Amb la incorporació d'aquest diccionari el TERMCAT difon actualment en els seus recursos en línia gairebé 6.000 termes de l'àmbit del dret.

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 21 d'octubre de 2013

  EINESCAT canvia d'adreça

  Einescat, el lloc web creat pel Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca amb l’objectiu d’aplegar en un sol clic una gran quantitat de recursos i eines lingüístiques en llengua catalana, ha canviat d’ubicació. A partir d’ara, el trobareu emmarcat en el web del Consell de Mallorca

  http://www.conselldemallorca.cat/?&id_parent=10618&id_class=1852&id_section=2215&id_son=12080

  Recordeu que a Einescat hi trobareu, entre d’altres, diccionaris, conjugadors verbals, models de documents, material d’autoaprenentatge, informació sobre certificats de català... tot en un clic.

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 7 d'octubre de 2013

  TERMCAT:darrera actualització del Cercaterm

  La darrera actualització del contingut del Cercaterm (01/10/2013) inclou les novetats següents: Productes terminològics nous. El Diccionari de circ (acrobàcia, aeris, equilibrisme) i  La Terminologia de les festes de Menorca,
  Fitxes de criteris noves. 14 fitxes noves que resumeixen i adapten al format de fitxa del Cercaterm diversos criteris terminològics publicats pel TERMCAT al seu web.
  Aplicació de correccions. Revisió de fitxes que alertaven sobre la necessitat d’actualització, correccions lingüístiques de denominacions i correccions conceptuals de definicions.
  La propera actualització del Cercaterm es farà a finals d’octubre.

Anterior

 1. 1
 2. 2

Següent →


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes