25 anys fent bategar el català

Centres


Recursos lingüístics
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dimecres, 26 de mar de 2014

  Es constitueix a Barcelona la primera Associació de Comissaris de Llengua

  La primera Associació Internacional de Comissaris de Llengua (IALC) es va constituir oficialment el passat divendres, 21 de març, en el marc del Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües. La nova associació serà presidida pel canadenc Graham Fraser i té per objectiu la defensa dels drets lingüístics a tot el món. L’Associació la integren representants d'Irlanda, Bèlgica, Kosovo, Finlàndia, Sud-àfrica, Sri Lanka, Gal·les i Catalunya.

  El Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics, organitzat pel Síndic de Greuges de Catalunya i l’Associació Internacional de Comissaris de Llengua, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, es va celebrar a Barcelona del 19 al 21 de març i va reunir diversos ombudsmen, comissaris de llengua i altres experts en drets lingüístics nacionals i internacionals. Hi van participar més d’un centenar de persones.

  Al llarg dels dos primers dies es va analitzar la situació dels drets lingüístics dels ciutadans que viuen en estats plurilingües des del punt de vista de la protecció jurídica i l’actuació de les institucions per al seu reconeixement i protecció. Amb relació a Catalunya, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, va exposar l’informe elaborat per la sindicatura amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Tant el síndic com els diferents ponents, entre els quals cal destacar el vicepresident del Comitè d’Experts de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELROM), Sigve Gramstad, van evidenciar els incompliments de l’Estat espanyol en el seguiment de la Carta. Així, en els darrers informes publicats pel Comitè d’Experts sobre l’aplicació CELROM a l’Estat espanyol, dels anys 2005, 2008 i 2011 es repeteixen les mateixes recomanacions en relació amb el fet que l’Estat no inclou les llengües cooficials en els serveis públics estatals i que la seva presència està en retrocés.

  Al Simposi hi han intervingut, a banda dels ponents ja esmentats, els defensors autonòmics del País Basc, Iñigo Lamarca; de Navarra, Javier Enériz, i de Galícia, José Julio Fernández. La resta de ponents han estat el comissari lingüístic federal del Canadà i president de l’IAC, Graham Fraser, l’exministre d’Educació i Afers Exteriors de Finlàndia, Pär Stenbäck; l’ombudsman de Flandes, Bart Weekers; el catedràtic de dret administratiu Antoni Milian, el professor de dret administratiu Iñigo Urrutia i el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí.


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes