25 anys fent bategar el català

Centres


Recursos lingüístics
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 13 de mar de 2014

  El català incorpora una quarantena de nous termes

  Una quarantena de nous termes s’han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica del Consell Supervisor del TERMCAT. Aquests termes van ser normalitzats durant el segon quadrimestre de l’any 2013 i acaben de sortir publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6578, del 10 de març de 2014).

  Destaca especialment l’apartat corresponent a les ciències de la vida, amb termes d’ictiologia vinculats a les fases de vida dels salmons (aleví, aleví vesiculat, aleví postvesiculat, salmó barrat, esmolt, esmoltificació, etc.); de biologia molecular i genètica (proteoma, proteòmica, transcriptoma, transcriptòmica) o de micologia (amb formes com ara funga, micobiota i micoflora, totes tres referides al conjunt dels diferents fongs que creixen espontàniament en una regió o en un ambient determinats).

  De l’àmbit de l’economia i la gestió empresarial s’han aprovat les formes responsabilitat de retre comptes, com a alternativa a l’anglès accountability (l‘obligació d'una persona o una organització de donar explicacions quan escaigui de les accions de les quals és responsable davant l'òrgan de govern corresponent, l'autoritat competent o, en general, les parts interessades), i el terme relacionat rendició de comptes (performance reporting en anglès, i també, de vegades, accountability).

  També destaquen les incorporacions de l’àmbit de la física (radiació de frenada per a l’alemany Bremsstrahlung; dispersió o, secundàriament, difusió per a l’anglès scattering; dispersió en angles petits; dispersió endavant; retrodispersió, etc.); l’electrònica i la informàtica (pin, disposició de pins, tupla, etc.); la imatge i el so (artefacte); les matemàtiques (krigatge, n-tupla), o la meteorologia (esclafit per a l’anglès downburst, i temps perillós per a severe weather).

  Finalment, també s’incorporen alguns termes de l’àmbit del circ com ara pilar, suspensió de sofrages, quadre rus o trapezi baix que substitueixen o completen decisions anteriors de normalització.

  Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

  Enllaços relacionats


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes