No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Jocs i llengua

Suggeriments lingüístics per als Jocs Mediterranis 2018

10 31 d'octubre de 2017 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Jocs i llengua

Pujar

El Camp de Tarragona i el català

L'Enquesta d'usos lingüístics de la població 2013 (EULP-2013) estudia els usos lingüístics dels ciutadans de Catalunya de 15 anys i més, especialment pel que fa al català, i també la llengua o les llengües amb què els ciutadans s'identifiquen més. I alhora obté informació sobre els coneixements d'altres llengües.

Gairebé tots els municipis que són seu d'algun esport durant els Jocs estan inclosos en l'àmbit territorial del Camp de Tarragona (tret dels del Penedès). Els resultats ens situen en un 38,6% d'ús del català com a llengua habitual. Els Jocs Mediterranis ens donaran l'oportunitat de mostrar als participants i als espectadors de la Mediterrània que el català també és una llengua d'ús normal a les nostres comarques i que fem un esforç perquè sigui present en tots els àmbits de la vida social del nostre país.

El Camp de Tarragona i el català

Com es diu?

Pujar

Esgrima

L'esgrima és un esport de combat en el qual s'enfronten dos contrincants que han d'intentar tocar-se amb una arma blanca, en funció de la qual es diferencien tres modalitats: sabre, espasa i floret. Els contrincants reben el nom de tiradors. Quan un tirador és tocat per l'arma (en francès, touché), el contrari rep un punt.

En el cas de l'espasa, els tiradors o tiradores utilitzen espases elèctriques i s'endollen a un marcador electrònic que indica els tocats: s'encén el llum verd o el vermell en funció de qui ha tocat primer, i ambdós alhora si el tocat és simultani. Un tocat es produeix quan un dels tiradors toca l'altre amb la punta de l'arma, enfonsant el botó suficientment com perquè faci contacte i marqui.

Una espasa es compon, principalment, de la punta o botó, la fulla, la cassoleta (que protegeix la mà) i el mànec. En el cas de les espases elèctriques, dins de la cassoleta tenen un endoll.

Esgrima

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Destaquem

Voluntariat per la llengua CPNL

Direcció General de Política Lingüística, c. Major, 14, Tarragona

 

Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, pl. de la Imperial Tàrraco, 1, 2n, Tarragona

Llicència de Creative Commons 2017 Consorci per a la Normalització Lingüística