No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Portes Obertes

Butlletí electrònic sobre llengua per a comerços i empreses

37 Juny de 2017 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Comunicació escrita

Pujar

Per o per a?

El servei de consultes lingüístiques Optimot ofereix també un blog d'informacions monogràfiques sobre dubtes o necessitats de comunicació que pretén proporcionar aclariments i informacions detallades sobre les qüestions que tracta.

Si teniu dubtes a l'hora d'escriure la preposició per i la preposició per a no us perdeu aquesta fitxa plena d'aclariments: Fitxes per a tothom

Fixeu-vos, per exemple, en les indicacions que donen a l'hora de redactar eslògans:

Per fer un ús adequat de les preposicions per i per a en campanyes, eslògans, lemes, títols, etc., cal tenir en compte si amb el nom que segueix la preposició es vol expressar causa o finalitat. Si es vol indicar causa es fa servir la preposició per, per exemple: Ens movem per tu. En canvi, si es vol fer incís en la finalitat es fa servir la preposició per a, per exemple: Activa't per al reciclatge

Podeu consultar, a més, els dubtes que encara tingueu al nostre servei d'assessorament lingüístic de qualsevol de les nostres oficines.

 

Per o per a?

Comunicació oral

Pujar

Cursos de comunicació oral

El CPNL ofereix cursos generals de català i cursos específics adaptats a les necessitats de les empreses i de les organitzacions.

En el web de la nostra organització trobareu el catàleg de cursos disponibles per al sector empresarial. Us recomanem que feu un cop d'ull als cursos per millorar la comunicació oral.

A banda d'aquests cursos adaptables a les necessitats específiques de cada cas, també oferim suport per posar en pràctica criteris d'atenció al públic mitjançant una sessió de formació de dues hores sobre "La comunicació i l'atenció als clients".

En aquest sentit, al mes de juny al Consorci sanitari de l'Alt Penedès hem impartit un curs de 10 hores per al personal de l'àmbit de la salut en què també s'han treballat els criteris d'atenció als pacients. 

Cursos de comunicació oral

Bones pràctiques

Pujar

Premi a la Normalització Lingüística en l’Àmbit Socioeconòmic de l'Alt Camp

L'establiment Cal Garriga, de Bràfim, va rebre el dinovè Premi a la Normalització Lingüística en l'Àmbit Socioeconòmic que convoca el Servei de Català de l'Alt Camp, amb la col·laboració de l'Associació d'Artesans de l'Alt Camp, l'Institut d'Estudis Vallencs i la Cambra de Comerç i Indústria de Valls.

El jurat va decidir atorgar-li el Premi perquè va considerar que "l'esmentada empresa ha apostat per l'ús habitual i normal del català en les seves activitats i per etiquetar els seus productes en la nostra llengua", dos dels aspectes que preveien les bases del Premi.

Més informació: al web del CPNL.

Premi a la Normalització Lingüística en l’Àmbit Socioeconòmic de l'Alt Camp

Renovació de 20 acords de col·laboració del VxL a Vilanova i la Geltrú

En pocs mesos, més de la meitat dels establiments que formaven la xarxa d'establiments col·laboradors del Voluntarit per la llengua a Vilanova han ampliat el seu compromís per participar-hi dos anys més. La continuïtat i consolidació del suport d'aquests negocis en un compromís social per la llengua és un bon indicador del valor que té aquesta col·laboració des del punt de vista de l'atenció als clients.

Al Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf, durant el 2016, hi va haver 217 establiments adherits al Voluntariat per la llengua, amb els quals els serveis de català organitzen activitats de promoció de l'ús del català en l'àmbit comercial al llarg de l'any. Actualment, a Vilanova i la Geltrú, n'hi ha 44, que participen activament en diferents actuacions organitzades en el marc de tot el CNL o bé en l'àmbit local.

imatge

Més informació: notícia al web.

Renovació de 20 acords de col·laboració del VxL a Vilanova i la Geltrú

Notícies de llengua

Pujar

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf lliura els premis del concurs “Endevina-la!”

"Endevina-la!" és un joc-concurs lingüístic basat en jeroglífics de Jordi Esteban, que dinamitza el sector comercial. Consisteix a resoldre uns jeroglífics que s'exposen en diferents establiments comercials. Un cop resolt l'enigma, s'omple una butlleta de participació amb la solució corresponent i es deixa a la mateixa botiga.

Durant el mes de juny, els serveis i oficines de català del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf han lliurat els premis del concurs "Endevina-la!". Per decidir les persones que han guanyat els diferents premis, a cada població on s'ha organitzat el joc s'ha fet un sorteig amb les 2.765 butlletes que s'han recollit als 170 establiments comercials de les dues comarques que han col·laborat a organitzar el concurs.

Aquesta ha estat la segona edició que aquest concurs s'ha organitzat a les poblacions de Sant Sadurní, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Cubelles.

imatge

Més informació a la notícia del web del CPNL.

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf lliura els premis del concurs “Endevina-la!”

Concurs d'autobiografies lúdiques amb les botigues de joguines

Aquesta primavera, el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú ha organitzat el segon concurs d'autobiografies lúdiques 'A què jugaves quan eres petit?' dins de la campanya "I tu, jugues en català?" per fomentar el joc en aquesta llengua.

Es van presentar al concurs 55 textos de procedència molt variada. Pel que fa al jurat, cadascuna de les quatre botigues que donaven suport a aquesta activitat s'ha fet càrrec de la tria del text que els ha agradat més, entre el lot de 10 textos del mateix nivell d'aprenentatge que el Servei de Català havia seleccionat prèviament.

imatge

Finalment, les quatre guanyadores han recollit un joc en català a l'establiment que els ha atorgat el premi i, a més, han compartit el seu text amb la resta de companys de classe.

Relats guanyadors i lliurament de premis aquí.

Més informació al web del CPNL.

Concurs d'autobiografies lúdiques amb les botigues de joguines

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Equip de redacció

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

   

Contacte

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

SC de Vilafranca i l'Alt Penedès
C. de Pere el Gran, 32
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 61 79
Fax: 93 818 05 01
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

Llicència de Creative Commons 2017 Consorci per a la Normalització Lingüística