No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Portes Obertes

Butlletí electrònic sobre llengua per a comerços i empreses

35 Febrer de 2017 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Comunicació escrita

Pujar

Un corrector en línia molt dúctil

Un corrector en línia molt dúctil

El corrector ortogràfic i gramatical és un dels serveis més utilitzats de Softcatalà. Està basat en el programa de codi obert LanguageTool i va començar a funcionar el juliol del 2013.

El corrector s'actualitza trimestralment amb les noves versions oficials de LanguageTool. A més, el programa està en un procés de millora contínua i també s'amplia i es millora el diccionari intern, gràcies sobretot als suggeriments dels usuaris del corrector en línia.

També podeu fer servir LanguageTool com a complement de LibreOffice/OpenOffice, Firefox, Chrome, MS Word (Windows), Google Documents o com a corrector de sistema en Android.

Més informació

Canvis ortogràfics a la vista

Canvis ortogràfics a la vista

Al novembre de 2016 es va aprovar la nova Gramàtica de la llengua catalana i va entrar en vigència l'Ortografia catalana de l'IEC. Els canvis que s'han incorporat en l'ortografia ja es poden trobar al cercador de consultes lingüístiques Optimot.

Si voleu veure tots els canvis que afecten l'ortografia, es pot fer una consulta amb la frase exacta "novetats ortogràfiques 2016" i us apareixeran tots junts.

A més, també s'han introduït algunes modificacions en l'accentuació de les formes verbals. Per veure una conjugació verbal sencera, s'ha de marcar l'opció verbs conjugats i accedireu al verb que us interessi consultar.

 

Més informació

Comunicació oral

Pujar

Voluntariat per la llengua virtual

El VxL virtual permet practicar català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videoconferència. Aquesta nova modalitat neix amb l'objectiu de facilitar la pràctica del català a persones que no poden fer un voluntariat presencial.

Per tant, ofereix la possibilitat d'adaptació als horaris disponibles dels treballadors que fan jornada partida.

imatge

Per apuntar-s'hi només cal emplenar la fitxa d'inscripció i triar la modalitat virtual aquí: http://vxl.cat/participa-hi.

 

 

Voluntariat per la llengua virtual

Bones pràctiques

Pujar

Més comerços amb el web en català gràcies a la Fundació.cat

Més comerços amb el web en català gràcies a la Fundació.cat

El projecte comerçlocal.cat, destinat a botiguers de comerços que vulguin tenir la seva primera pàgina web en català, ha ajudat a entrar en el món digital a 225 comerços durant els primers dos mesos d'implementació d'aquesta iniciativa.

L'acollida ha estat molt positiva tant a Girona com a Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i Llafranc. Recentment, també s'ha presentat aquesta campanya a Reus.

El projecte comerçlocal.cat vol reduir la manca de presència a Internet que tenen molts dels comerços de Catalunya, que segons diversos informes, se situa en el 70% de les empreses de menys de 10 treballadors.

La iniciativa compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Font: Fundació.cat

Premi Pime a la Qualitat Lingüística

Premi Pime a la Qualitat Lingüística

Els Premis Pimes distingeixen diferents aspectes de la gestió empresarial. Un dels valors que reconeixen és l'esforç i l'interès de les empreses per a l'ús de la llengua catalana.

Al 2016 el Premi Pime a la Qualitat Lingüística es va lliurar a MÚTUACAT, pel seu compromís social i empresarial envers la llengua catalana.

 

Font: PIMEC

Notícies de llengua

Pujar

Cursos específics per a empreses

Cursos específics per a empreses

Arran del conveni que han signat la Direcció General de Política Lingüística i la Diputació de Barcelona per formar treballadors i persones que estan buscant feina en el sector comercial i empresarial, el Consorci per a la Normalització Lingüística s'ha encarregat d'oferir els recursos previstos en aquesta col·laboració a les poblacions del territori.

A Vilanova i la Geltrú s'ha organitzat el curs 'Català 2.0' de 12 h, en què es van inscriure 13 persones i que es va impartir a finals de gener a la sala multimèdia de l'Institut Manuel de Cabanyes. Les valoracions d'aquest mòdul de formació van ser molt bones.

A més, a Vilafranca del Penedès a la segona quinzena de febrer es fa el curs 'Escriure per comunicar. Estratègies bàsiques de comunicació' de 6 h.

Finalment, està oberta la inscripció per al curs 'Català a taula. Curs inicial per a la restauració' de 20 h, previst a Sitges per a la primera quinzena de març.

Més informació

Terminologia en català per a les empreses

La Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i el TERMCAT enceten "Per comunicar, clar i català", una campanya de difusió de terminologia en català relacionada amb el món de l'empresa que té com a objectiu donar a conèixer terminologia empresarial en català i difondre la importància de no adoptar indiscriminadament anglicismes innecessaris en entorns professionals.

La campanya consisteix en l'emissió de píndoles que contrasten l'anglicisme amb la fórmula catalana. Els termes estan recollits al fullet 50 termes del món de l'empresa, que podeu descarregar-vos aquí.

 

imatge

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Equip de redacció

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Twitter: @cpnlpobertes

   

Contacte

SC del Garraf i de Vilanova i la Geltrú
Rasa del Miquelet, 16
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel. 93 811 57 73
Fax: 93 811 58 22
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

SC de Vilafranca i l'Alt Penedès
C. de Pere el Gran, 32
08720 Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 61 79
Fax: 93 818 05 01
A/e: penedesgarraf@cpnl.cat

Llicència de Creative Commons 2017 Consorci per a la Normalització Lingüística