No visualitzes correctament aquest correu? Llegeix-lo al nostre web.  
Consorci per a la Normalització Lingüística

Butlletí del CNL de Girona

De l'1 al 28 de febrer

42 Edicions anteriors Segueix-nos per Twitter Facebook

Dia Internacional de la Llengua Materna

Pujar

El Dia Internacional de la Llengua Materna se celebra anualment des de l'any 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia de 1952, quan estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era el Pakistan en aquell moment, van morir a causa dels trets de la policia de Dhaka, capital actual de Bangladesh.

Passejada literària dedicada a Prudenci Bertrana i Fidel Aguilar

Diumenge 19 de febrer a les 11.00 h

Sortida: plaça dels Apòstols
Girona

Passejada literària dedicada a l'escriptor Prudenci Bertrana  (150è aniversari del seu naixement) i a l'artista Fidel Aguilar (centenari de la seva mort). Es llegiran fragments de l'obra de Bertrana en diverses llengües. L'itinerari començarà a la plaça dels Apòstols i s'acabarà a la plaça de Catalunya davant el bust de l'escriptor.

Acte organitzat pels Amics de la UNESCO de Girona i el CNL de Girona dins de la iniciativa Llengua·Poesia·Llibre, que aglutina la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), el Dia Mundial de la Poesia (21 de març) i Sant Jordi (23 d'abril), Dia Mundial del Llibre, en tres actes. 

Passejada literària dedicada a Prudenci Bertrana i Fidel Aguilar

Presentació del llibre "Jo sóc l'estranger", del poeta amazic Salem Zenia

Dimarts 21 de febrer a les 19.00 h

Biblioteca Municipal Joan Vinyoli
Santa Coloma de Farners

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Llengua Materna, el poeta amazic Salem Zenia presentarà el seu darrer llibre, Jo sóc l'estranger, i en recitarà una selecció de poemes. Atès que l'edició és bilingüe, el recital serà en amazic i en català.

Presentació del llibre

Conferència sobre "Quadern d'Aram", de Maria Àngels Anglada i Maria Ohanessian

Dimarts 21 de febrer a les 19.00 h

Casa de Cultura
Girona

Conferència  "Germanes roses, oïu". Vint anys de Quadern d'Aram de Maria Àngels Anglada a càrrec de la Dra. Mariàngela Vilallonga i Maria Ohanessian. Amb un esment especial a la llengua armènia. Acte organitzat pels Amics de la UNESCO de Girona dins la iniciativa Llengua·Poesia·Llibre, en les activitats dedicades al Dia Internacional de la Llengua Materna.

Conferència sobre

Destaquem

Pujar

També al febrer, connecta amb el català!

Al febrer moltes poblacions tornen a oferir cursos de català. Alguns són la continuació dels nivells que es van començar a l'octubre o el novembre, però d'altres s'inicien amb alumnat nou. És el segon moment de l'any amb més oferta per als ciutadans, i es pot escollir entre seguir un curs en la modalitat presencial, semipresencial, a distància o en línia.

En aquesta pàgina hi ha tota la informació necessària per matricular-s'hi. 

Passa aquesta informació als amics. Potser els interessa fer un curs.

http://www.cpnl.cat/media/upload/imatges/Girona/Butlleti23/matriculathi%20660_345.png

 

Neix el Voluntariat per la llengua virtual

Neix el Voluntariat per la llengua virtual

El Voluntariat per la llengua (VxL) ofereix una nova modalitat, el VxL virtual, que permet practicar català a través de la conversa per mitjà de plataformes de videoconferència. Aquesta nova modalitat neix amb l'objectiu de facilitar la pràctica del català a persones que no poden fer un voluntariat presencial.

Es basa, com el presencial, en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. L'única diferència és que les trobades són virtuals.

Més informació

50% descompte en les entrades del cicle Escenaris per a alumnes i participants del VxL

50% descompte en les entrades del cicle Escenaris per a alumnes i participants del VxL

De febrer a juny de 2017
Diversos municipis del Gironès

El cicle d'arts escèniques Escenaris ja està en marxa a diversos municipis del Gironès. D'ara i fins al mes de juny, teatre, dansa, música i espectacles familiars envaeixen els escenaris del Gironès. Els alumnes dels cursos de català per a adults del CNL de Girona i els participants en el Voluntariat per la llengua tenen un 50% de descompte amb el carnet en el preu de l'entrada. Només cal anar a la taquilla amb el carnet per obtenir el descompte (entrades limitades).

Els alumnes i les parelles lingüístiques del SCC del Gironès aniran al Teatre Casino Llagosterenc el diumenge 26 de febrer. L'espectacle escollit és Trau, del dramaturg i intèrpret Guillem Albà, i faran una trobada amb els actors.

Podeu consultar tota la programació a www.escenaris.cat.

Llengua, cultura i cohesió

Pujar

Visita guiada a l'església parroquial de Santa Maria de la Bisbal

Visita guiada a l'església parroquial de Santa Maria de la Bisbal

Dissabte 4 de febrer a les 10.30 h

Plaça Major
La Bisbal d'Empordà

A través de l'aprenentatge de la llengua, el Consorci per a la Normalització Lingüística vol donar a conèixer els trets més rellevants de la cultura catalana, la diversitat d'autors literaris i artístics, la riquesa de les entitats de cultura popular o el patrimoni monumental i paisatgístic del nostre país. En aquesta ocasió l'edifici visitat serà l'església parroquial de la població. Ens acompanyarà durant la visita l'historiador local, Jordi Frigola i Arpa.

Aquesta visita està adreçada tant als alumnes com als participants al Voluntariat per la llengua.

Taller nàutic i sortida a navegar, a càrrec de membres del GEN

Taller nàutic i sortida a navegar, a càrrec de membres del GEN

Dimecres 8 de febrer a les 10.00 h

GEN. Av. de Rhode. Port Roses
Roses

El sisè taller nàutic del Grup d'Esports Nàutics de Roses (GEN) per als alumnes dels cursos de català de Roses es dedicarà a explorar les seccions nàutiques que té el Grup i les activitats que desenvolupen. I abans d'acabar, la part pràctica del taller, que és la que més agrada: una sortida en vaixell per experimentar amb el que s'ha après. 

Aquesta és una més d'un conjunt d'actuacions centrades en l'àmbit de l'esport nàutic, planificada amb la finalitat d'incentivar l'ús oral de la llengua catalana en l'àmbit esportiu i de proporcionar un àmbit nou i atractiu que faciliti el procés d'aprenentatge de la llengua catalana.

Visita guiada a la Casa Museu Can Font, recentment inaugurada

Visita guiada a la Casa Museu Can Font, recentment inaugurada

Dissabte 18 de febrer a les 10.00 h

Carrer de Sant Carles, 18
Lloret de Mar

La Casa Museu Can Font, nou element del MOLL (Museu Obert de Lloret de Mar), va obrir les seves portes el novembre passat després d'uns anys tancada i d'obres de restauració. Can Font és un destacat testimoni de com eren les cases indianes, que es van construir entre finals del segle XIX i principis del XX, amb el retorn dels indians que havien fet fortuna a les Amèriques. La casa té 350 metres quadrats visitables, repartits entre la planta baixa i dos pisos.

Els alumnes dels cursos de l'Oficina de Català de Lloret i els participants en el VxL podran fer-hi una visita guiada. S'organitzaran cinc grups de 15 persones, ja que l'aforament és limitat: dissabte 18 de febrer: 10, 11.30, 16 i 17.30 h i dissabte 25 de febrer: 11 h.

Voluntariat per la llengua: activitats

Pujar

Inauguració de l'exposició "A dues veus"

Inauguració de l'exposició

Dissabte 4 de febrer a les 18.00 h

Plaça Major, 3
Sant Joan de les Abadesses

L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses acollirà, de l'1 al 14 de febrer, l'exposició "A dues veus", que mostra l'experiència de diverses parelles lingüístiques de Vilafranca del Penedès. Aquesta exposició servirà per impulsar el programa Voluntariat per la llengua a St. Joan.

A més d'inaugurar l'exposició, el dia 4 també es farà una sessió informativa perquè tant les entitats com la ciutadania en general coneguin el projecte i s'engresquin a compartir una hora del seu temps per fer de la llengua un vincle social.

Comença una nova edició del VxL a Celrà, Bordils i Flaçà

Comença una nova edició del VxL a Celrà, Bordils i Flaçà

Dimecres 8 de febrer a les 19.00 h

Biblioteca Municipal
Celrà

Les noves parelles lingüístiques de Celrà, Bordils i Flaçà es coneixeran dimecres en un acte que tindrà lloc a la biblioteca de Celrà. De moment, ja s'han format una dotzena de parelles lingüístiques, que poden ser més fins al dia de la presentació, ja que encara queden aprenents que esperen voluntari.

L'any passat hi van participar cinc parelles a Celrà, tres a Bordils i una a Flaçà.

Cloenda del VxL a Olot a l'Observatori Astronòmic de Batet

Cloenda del VxL a Olot a l'Observatori Astronòmic de Batet

Dijous 9 de febrer a les 20.00 h

Observatori Astronòmic
Batet de la Serra

La primera edició del VxL a Olot en aquest curs 16/17 es clou amb una visita a l'Observatori Astronòmic. Un responsable de l'entitat ens parlarà de la lluna i les estrelles, i les podrem veure amb el telescopi gegant instal·lat a Batet de la Serra. L'activitat és per a les parelles lingüístiques i també per a l'alumnat dels cursos.

Clubs de lectura fàcil

Pujar

A la Biblioteca Municipal de Palamós

A la Biblioteca Municipal de Palamós

Dimecres 22 de febrer a les 11.00 h

Plaça dels Països Catalans,1
Palamós

El 22 de febrer s'inicia un any més el Club de Lectura Fàcil a la Biblioteca Municipal de Palamós, que constarà de tres sessions, la primera al febrer i les altres dues, els mesos de març i abril. Les sessions van adreçades als alumnes dels cursos de català del Servei Local de Català de Palamós i també a qualsevol persona que hi estigui interessada. 

Com a primera lectura, per a la sessió del febrer, s'ha escollit El temps de les cireres de Montserrat Roig. 

A l'Hotel d'Entitats de Salt

A l'Hotel d'Entitats de Salt

Del 27 de febrer al 6 d'abril a les 18.00 h

C. Sant Dionís, 42
Salt

La professora Laura Roura conduirà els dilluns i dimecres la nova edició del Club de Lectura Fàcil adreçat als alumnes del nivell Elemental a l'Hotel d'Entitats de Salt.

Amb motiu de la celebració de l'Any del Turisme Sostenible, el llibre que es llegirà és La volta al món en 80 dies, de Jules Verne.

 

Cinema en català

Pujar

Nou Cicle de Cinema Infantil en català a Figueres

Diumenge 12 de febrer a les 18.00 h

Ronda del Rector Arolas, 4
Figueres

El Cicle de Cinema Infantil en Català (CINC) arriba de nou a Figueres aquesta primavera amb la projecció de Buscant la Dory. Les altres pel·lícules que es projectaran des del febrer fins al maig són: El petit príncep, Mascotes i Ocells de pas.

Les quatre pel·lícules es podran veure a l'espai cultural La Cate.

El CINC és una iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura per fer créixer l'oferta i el consum de cinema infantil en català, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística i de diversos ajuntaments, institucions, entitats i cinemes.

 
Nou Cicle de Cinema Infantil en català a Figueres

Premsa

Pujar

Últimes notícies publicades

Gener 2017

S'inicia el projecte de Voluntariat per la llengua al #Ripollès. Dissabte es presenta a #StJoanAb (La Veu de Sant Joan, 31.01.2017)

L'Hospital i el Servei de Català d'Olot creen una guia lingüística de salut (Nació Garrotxa, 27.01.2017)

Vine al CPNL i connecta't al català! (Cassà Digital, 25.01.2017)

Guia lingüística per a l'hospital comarcal (El Punt Avui, 23.01.2017)

Modalitat virtual del Voluntariat per la Llengua (El Punt Avui, 20.01.2017)

Inscripcions als cursos de català (La Comarca Olot, 19.01.2017)

Guia lingüística de català i salut (La Comarca Olot, 19.01.2017)

El Servei de Català d'Olot-La Garrotxa i l'Hospital d'Olot elaboren una guia lingüística de català i salut (Elgarrotxi.cat, 18.01.2017)

L'Oficina de Català de Roses obre el període per inscriure's als nous cursos (Empordà, 18.01.2017)

El Voluntariat per la Llengua Virtual obre noves vies d'interacció en català al món (Empordà, 16.01.2017)

S'inaugura a Ripoll l'exposició "A dues veus", per fer difusió del voluntariat per la llengua (El Ripollès digital, 13.01.2017)

Últimes notícies publicades

Vols compartir aquest butlletí al teu Facebook?

M'agrada

Vols compartir aquest butlletí al teu Twitter?

Tweet

Vols compartir aquest butlletí al teu Google+?

Comparteix

Centre de Normalització Lingüística de Girona

C/ Ciutadans, 18.
17004 Girona
972 22 06 63
cnlgi@cpnl.cat
www.cpnl.cat/girona 

Llicència de Creative Commons 2017 Consorci per a la Normalització Lingüística